Vanhassa talossa asuminen teettää työtä, mutta on kaiken vaivan arvoista, sanoo 100-vuotiaassa omakotitalossa asuva Katri Aarnio – ”Epäkäytännöllisyys ja puuhan määrä eivät saa kyllä harmittaa”

Vanhassa talossa asuminen on Katri Aarniolle elämäntapa. Talon veranta ei kuulunut alkuperäiseen rakennukseen, vaan on edellisen omistajan käsialaa. Kuva: Pia Autero

Hyväkuntoinen vanhus ei ole vaatinut isompia remontteja. Pintoja on uusittu vanhan talon henkeä kunnioittaen.

Katri Aarnion omistama viehättävä talorouva kylpee talvisessa auringonpaisteessa. Päällä on kaunis vanha tiilikatto ja pihassa vanhoja omenapuita. Aarnio esittelee ensimmäisenä talon takana sijaitsevaa puutarhaa, jota nyt peittää hanki.

– Tämä on minun suuri intohimoni. En malta odottaa kevättä ja sitä, että pääsen tänne puuhaamaan.

Aiemmin paikalla sijaitsi Aarnion neljän siperianhuskyn tarha. Koirat olivatkin yksi syy sille, miksi talo aikanaan tuli ostettua.

– Tämän paikan etu oli ehdottomasti iso piha, mahtui laittamaan tilat koirille. Harrastin silloin valjakkoajoa, ja tästä on hyvät yhteydet sopiville valjakkoreiteille, kuten myös järven jäälle.

Kaunis talovanhus sijaitsee keskellä boheemia puutarhaa. Päällä on vielä vanha, mutta ehjä ja kaunis tiilikate, jota Aarnio ei raaski vaihtaa. Kuva: Pia Autero

Myös sijainti vaikutti ostopäätökseen

Toinen ostopäätökseen vaikuttava tekijä oli sijainti lähellä juna-asemaa.

– Teen pääosin etätöitä kotona, mutta parina päivänä viikossa käyn työpaikallani Tampereen keskustassa. Minulla menee kotiovelta työpaikalle puoli tuntia, Aarnio kertoo.

Aarnion mukaan tontti on vanhaa järvenpohjaa. Talo on rakennettu kivikarikon päälle, joka toimii anturana. Sen päälle on tehty laattaperustus, joka ei talon rakentamisen aikaan ollut kovin yleinen.

Itse taloa on laitettu vanhaa kunnioittaen. Suurempaa remonttia ei ole Aarnion mukaan tarvittu, sillä aiempi omistaja oli ehtinyt tehdä paljon. Ainoastaan alakerran yhden huoneen lattia täytyi avata ja uusia eristeet. Samalla päästiin tarkastamaan alapohjan kunto, joka oli moitteeton.

Pintoihin valittiin hengittäviä ja laadukkaita materiaaleja. Seinäpinnoille Aarnio on valinnut monipuolisesti vanhaa tyyliä mukailevia, kauniita paperitapetteja, joiden alle laitettiin puukuitulevy.

Jokaisessa huoneessa on hieman erilainen tyyli ja tunnelma.

– Oli tosi mukavaa, että aiemmalla omistajalla oli samankaltainen maku. Minun ei tarvinnut muuttaa mitään hänen tekemäänsä, jatkoin vain siitä mihin hän jäi, Aarnio kertoo.

Jokaisen huoneen tunnelma ja tyyli on erilainen. Katri Aarnio on valinnut pintamateriaalit huolella, vanhan talon tunnelmaa kunnioittaen. Kuva: Pia Autero
Talon ovet ovat alkuperäisiä tai vanhan mallin mukaan tehtyjä ja niissä on kauniita yksityiskohtia. Remonteissa on pyritty säilyttämään mahdollisimman paljon vanhoja elementtejä ja materiaaleja. Kuva: Pia Autero

Vieraatkin viihtyvät

Vanha talo lämpeni aiemmin pääosin puulla. Kaikissa huoneissa on pönttöuunit ja keittiössä kookas leivinuuni. Reilu vuosi sitten Aarnio asensi taloon ilmalämpöpumpun voidakseen vähentää puun polttamista.

– Kyllä tässä hommaa on, mutta minä tykkään tämmöisestä elämän makuisesta elämästä.

Vuonna 2017 rakennettiin vinoon keikahtaneen vanhan piharakennuksen tilalle erillinen talousrakennus, jota Aarnio alkoi vuokraamaan Airbnb:n kautta viime vuoden elokuussa. Kysyntää on ollut.

– Vieraita on ollut enemmän kuin alun perin ajattelin. Elokuusta lokakuuhun kävijöitä oli joka viikonloppu, kunnes sitten vuoden loppua kohden hiljeni.

Talvikaudella Aarnio asuu talousrakennuksessa myös itse.

– Nyt varsinkin tämän energiakriisin aikana on ollut järkevää asua pienemmässä tilassa. Pidän vanhan talon noin kymmenessä asteessa ja säästän siten lämmityskuluissa, Aarnio kertoo.

Lämmitysurakkaa helpottamaan Aarnio asensi ilmalämpöpumpun, mutta kovemmilla pakkasilla hän lämmittää myös puilla. Kuva: Pia Autero
Sisustuksen yksityiskohdat sopivat vanhan talon tyyliin. Ajan patinoimat pönttöuunit tuovat tilaan paitsi lämpöä, myös tunnelmaa. Kuva: Pia Autero

Haaveissa kasvihuone

Isompia remonttisuunnittelmia Aarniolla ei tällä hetkellä ole. Vanha tiilikattokin on vielä hyvässä kunnossa, vaikka moni on suositellut sen vaihtamaan. Ehjää ei hänen mukaansa kannata kuitenkaan alkaa uusimaan.

Tulevaisuudessa Aarnio aikoo keskittyä puutarhan laittamiseen. Haaveissa on myös kasvihuone.

– Tämä on sellainen puoliboheemi piha. On tässä nurmikkoakin, mutta myös sammalta ja kaikkea siltä väliltä. Minkään ei tarvitse olla niin viimeisen päälle.

Vanhoissa taloissa asuu Aarnion mukaan aivan omanlainen ihmistyyppi. Vanha talo on harrastus, josta täytyy tykätä viihtyäkseen.

– Epäkäytännöllisyys ja puuhan määrä eivät saa kyllä harmittaa. Vanhassa talossa ei pääse vähällä, mutta minua se ei haittaa.

Tässä pihassa viihtyy. Sinne tänne sirotellut kukkaistutukset luovat huoletonta tunnelmaa. Kuva: Katri Aarnio
Vuonna 2017 valmistunut talousrakennus toimii nykyään myös Airbnb-kohteena. Vierailijoiden määrä on yllättänyt Aarnion positiivisesti. Kuva: Katri Aarnio

Leave a Comment