OrPo taisteli kahden huonon erän jälkeen pelin viidenteen erään asti ja oli jo ottelupallossakin kiinni – Ploki tuli kuitenkin kovaa ja syötti hyvin

OrPon parhaaksi pistenikkariksi nousi jälleen hakkuri Daria Butkevych (oik.), joka tällä kertaa sai hyvin passeja ja myös usein onnistui hyökkäyksissään. Kuva: Veli-Jussi Lietsala

Keskiviikkona palloa taottiin Pihtiputaalla liki kaksi ja puoli tuntia, tuomisina Orivedelle yksi piste. Melko katastrofaalisen alun ja kahden hävityn erän jälkeen OrPo sai sentään horjutettua kotijoukkue LiigaPlokia sen verran, että sillekin alkoi tulla virheitä, ja pelissä mentiin viidenteen erään saakka.

Se oli jo Plokin 12. viisieräinen ottelu tällä kaudella kaikkiaan 22 ottelusta – eräänlainen ennätys sekin. Niistä kuusi on nyt päättynyt joukkueen voittoon, yhtä moni tappioon.

Kuuluttaja totesikin kakkoserän jälkeen:

– Ja sitten seuraa tuttuakin tutumpi viides erä.

Viidenteen erään kotijoukkue tuli taas kovaa ja otti kaulaa heti erän alusta. Kun muutama pallo meni OrPolta huonosti, LiigaPloki korjasi voiton pienimmällä mahdollisella piste-erolla erin 3–2 (25–20, 25–19, 23–25, 16–25, 16–14), vaikka OrPokin ehti olla jo ottelupallossa kiinni.

Ottelun alussa OrPo kaukana parhaasta tasostaan

Kukaan orpolainen ei alussa päässyt tasolleen. Aloituskuusikosta vaihdettiin jo alkuvaiheessa passari Piper Matsumoto Taija Kaukorantaan, joka passasi loppuun asti.

Samoin liberon paikalle istutettiin ensimmäisen erän jälkeen nuori Petra Lehtinen, joka pelasikin kohtuullisen hyvän pelin. Hänessä on potentiaalia, nostipa hän puolustustilanteessa yhden sellaisen mällin, että siihen harva olisi pystynyt.

OrPon vastaanottoprosentti oli sinänsä hyvä, 54 prosenttia. Vastustaja painosti eniten, kaikkiaan 44 syötöllä Ada Arosta, jonka vastaanottoprosentti jäi 30:een, ja OrPolla oli vaikeuksia rakentaa hyökkäyksiä, jotka jäivätkin turhan kesyiksi.

Sen sijaan Plokin syömähampaat Kristin Lux, jonka illan pistemäärä oli komea 28/+17, ja Anna Yefremenko, 18/+14, saivat paljon passeja ja hyökkäsivät kovaa. Lux palkittiinkin joukkueensa parhaana.

Pitkän erätauon jälkeen ilme muuttui paremmaksi

Minkälaisen puhuttelun päävalmentaja Andrea Carasi pitkällä erätauolla pukuhuoneessa joukoilleen piti, sitä voidaan vain arvailla. Kun kahdessa edellisessä erässä OrPo oli koko ajan ollut vastaantulijana, muutaman pisteen jäljessä, se lähtikin kolmatta erää viemään pienessä johdossa.

OrPolta alkoi löytyä torjuntaa verkolle ja nopeaa keskipeliä. Ploki otti ensimmäisen aikalisänsä jo tilanteessa 6–11.

LiigaPloki kuitenkin onnistui edelleen takomaan ässiä kenttään, ja OrPon pienten notkahdusten aikana tuli pariinkin otteeseen pisteissä aivan iholle. Kummallakin kertaa aikalisä auttoi, ja ainakin seuraava piste meni OrPolle.

LiigaPloki vei ässät 10–4, torjunnat lähes tasoissa

Yritykset syöttää vaikeita johtivat lukuisiin syöttövirheisiin, ässissä kotijoukkue taas oli parempi peräti 10–4. Torjunnat olivat melko tasan, 9–8. Neloserä, joka alkoi tasaisena, meni kuitenkin OrPolle yllättävänkin selvästi.

Vitoserä alkoi OrPon kannalta todella heikosti, ja molemmat aikalisät oli käytetty jo tilanteessa 6–1. Sitten OrPo hivuttautui piste pisteeltä lähemmäs niin, että Plokikin joutui turvautumaan kahdesti aikalisään. Erän loppu mentiin hyvinkin tasatahtia, ja kun Anna Yefremenko torjuttiin samassa pallossa kahdesti, OrPo sai ensimmäisenä ottelupallon, jota ei kuitenkaan saatu hyödynnettyä.

Seuraavat kaksi palloa menivät kotijoukkueelle vahvoista hyökkäyksistä, ja lopun alkua oli, kun OrPon parhaaksi valittu Daria Butkevych torjuttiin kakkospaikalta ja iski verkkoon.

Butkevych löi kuitenkin tilastoihin tehot 24/+15, ja teki kolme ässääkin. Loppupelin aikana passari Taija Kaukoranta löysikin hänet paremmin ja antoi riittävästi passeja.

Onhan Dasha pestattu OrPoon juuri hakkuriksi ja pisteiden tekijäksi, mutta siihen pääsemiseksi on myös saatava paljon passeja. Kuusamossa Dashalla oli vaikeaa, mutta rytmiä ei vaihdettu, ja nyt se kantoi paremmin hedelmää.

Pisteissä seuraavaksi parhaat olivat Ada Aronen, 16/+7, sekä Jessika Mursula, 9/+4, jonka saldoa rasitti neljä syöttövirhettä.

Pelin alussa harmillinen loukkaantuminen, joka ei tahtia hidastanut

Aivan pelin alussa LiigaPlokista loukkaantui Dariana Hollingsworth, mutta kotijoukkue ei siitä yhtään lamaantunut, vaan pisti vain isompaa vaihdetta silmään.

Parhaiden pelaajien ohella palkittiin Pihtiputaalla myös villeimmät pelaajat, ja tämä arvonimi lankesi OrPosta Liisa Rinta-Tassille, joka tekikin kentälle päästyään näyttäviä keskihyökkäyksiä.

Häntä on pikkuhiljaa koulittu keskihyökkääjäksi, ja kun passi osuu nappiin, pallot lähtevätkin aivan omista korkeuksista. Kotijoukkueen villein oli etenkin syöttöruudussa ahkeroinut Sara Piippo.