50 vuotta sitten: Reservinaliupseerinaisten 10-vuotisjuhla Orivedellä

vanha vuosikerta, Oriveden Sanomat
Juhlassa palkitut yhteiskuvassa.

Viime sunnuntaina maaliskuun 18 päivänä vietti Oriveden Reservin Aliupseerit ry:n Naisosasto 10 vuotisjuhlaansa Seurakuntatyökeskuksessa.

Mus.op. Irri Mattila ja koulul. Leila Unkila soittivat aluksi nelikätisesti Händelin Largon, minkä jälkeen Naisosaston puheenjohtaja rouva Paula Aronen toivotti läsnäolijat tervetulleiksi ja korosti naisten merkitystä miesten rinnalla vapaaehtoisessa maanpuolustustyössä. Varsinkin kodin merkitys lasten kasvatuksessa isänmaalliseen henkeen on erittäin tärkeä ja se jää useimmin äidin huoleksi.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta.

Emäntä Eeva Uotila esitti historiikin mainiten aluksi, että maaliskuun 12 päivänä 1963 oli osaston perustava kokous Keskuskoulun ruokasalissa. Läsnä oli silloin 17 naista. Naisosaston ”isänä” voidaan pitää vääpeli Tauno Kotilaista, jonka innokkaat toimenpiteet johtivat osaston syntymiseen.

Ensimmäiseen hallitukseen valittiin puheenjohtajaksi Onerva Peltomaa, varapuheenjohtajaksi Terttu Kotilainen, sihteeriksi Kaisu Huitu, rahastonhoitajaksi Helga Mäkelä sekä Paula Aronen, Maila Karonen, Elli Salpiola, Hilja Lepistö ja Sippa Lääveri.

Onerva Peltoniemen lisäksi ovat puheenjohtajina toimineet Terttu Kotilainen ja Paula Aronen, sihteereinä Kaisu Huitu ja Hilkka Pihlainen ja rahastonhoitajana koko 10 vuotta ja edelleen Helga Mäkelä.

Vuosien aikana on osaston toimintaan kuulunut ompeluillat, joita on ollut 5-6 vuosittain, kilpailutilaisuuksien muonitukset, muotinäytökset, teatterimatkat, retkeilyt ja kilpailut, joista huomattavin oli piirin Jokanainen kilpailu kesällä 72. Vuonna 1968 osasto lahjoitti lipun ja mk 500,- Aliupseeriyhdistyksen 10-vuotisjuhlassa.

vanha vuosikerta, aliupseerinaiset
Aliupseerinaisten 10-vuotisjuhlan puhujat kahvipöydässä. Vas. Paula Aronen. Anna-Maija Louhivuori ja Eeva Uotila.

Leila Unkilan huilusoolon jälkeen piti juhlapuheen maisteri Anna-Maija Louhivuori. Hän käsitteli puheessaan aihetta isänmaallisuus tänä päivänä. Puhuja mainitsi, että kaikki tiedämme, että sanat koti, uskonto ja isänmaa kuuluvat tällä hetkellä kiellettyjen taantumuksellisten sanojen joukkoon ja vielä ”kauheampaa” on kuin mainitaan, että joku on saanut kristillis-siveellis-isänmaallisen kasvatuksen, minkä todellisuudessa täällä mukanaolevista useimmat ovat saaneet.

Suomen kansa pyytää tällä hetkellä anteeksi olemassaoloaan, olemme kansana keskenkasvuisia, pahimmassa murrosiässä. Isänmaanrakkaus tuntuu olevan ristiriidassa muiden valtioiden kunnioituksen kanssa. On kuitenkin niin, että jos me pystymme rakastamaan omaa kansaamme, niin on toiveita, että pystymme rakastamaan ja kunnioittamaan muitakin kansoja. Isänmaallisuus ei suinkaan ole ristiriidassa yleismaailmallisen ajattelun ja kansainvälisyyden kanssa.

Lopuksi puhuja sanoi: Hieman yli 50-vuotias Suomi-äiti elää parhaillaan ”vaihdevuosiaan”, joista selvittyään se toivottavasti saa kypsyä rikkaaseen ehjään elämään!

Piirin puheenjohtaja Hilkka Antila jakoi Aliupseerinaisten kultaiset ansiomerkit, joita saivat: Paula Aronen, Helga Mäkelä ja Kaisu Huitu. Aliupseerinaisten viirillä muistettiin Onerva Peltomaata, Terttu Kotilaista ja Maila Karosta. Kuntolusikan saivat Hilkka Pihlainen, Hilja Lepistö ja Anna Kalliosuo.

Vapaan sanan aikana esittivät ensiksi onnittelunsa Oriveden Reservinaliupseerit ry:n edustajina Yrjö Aronen, Heikki Lepistö ja Toivo Kalliosuo. Pohjois-Hämeen res.au Naisten piirin puolesta Hilkka Antila, Anneli Kallio ja Anna-Liisa Rinne, Oriveden res.ups. Naisten Anja Saramäki ja Kyllikki Suokas, Oriveden Reserviupseerikerhon Veli Paavola ja Oriveden Sotaveteraanien Erkki Karonen.

Lisäksi esittivät onnittelut Kangasalan, Tampereen, Lempäälän, Vesilahden ja Kurun aliupseerien Naisosastot. Adressein olivat osastoa muistaneet Pohjois-Hämeen reservialiupseeripiiri, Ruoveden, Nokian, Mäntän ja Ikaalisten res.au. Naisosastot, Oriveden Sotilaskotiyhdistys ja Oriveden Ampujat.

Juhla päättyi yhteisesti laulettuun Maamme-lauluun, minkä jälkeen oli kahvitilaisuus.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 22.3.1973. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment