Play off -pelien kotiottelu tarjosi lentopalloviihdettä koko rahalla – OrPo oli löytänyt taisteluvaihteen, mutta HLK napsi pisteet oikeissa paikoissa ja voitti niukasti, sarja katkolla sunnuntaina Hämeenlinnassa

Ada Aronen (hyökkäämässä verkolla valkoisessa paidassa) väläytteli jo edelisessä puolivälierässä hyviä otteita, ja vahva peli jatkui perjantainakin. Kuva: Veli-Jussi Lietsala

Oriveden Ponnistus ja Hämeenlinnan Lentopallokerho tarjosivat perjantai-iltana Oriveden liikuntahallissa viisieräisen jännitysnäytelmän, jonka viimeiset vuorosanat esitti kuitenkin vierasjoukkue, vaikka voittokin olisi OrPolle ollut täysin mahdollinen. HLK lähti viemään viidettä erää, ja lopussa OrPo kiri lähelle, mutta matka loppui kesken. Erät siis 2–3 (24–26, 25–19, 25–20, 17–25, 12–15).

Pelissä aaltoilivat onnistumiset ja huonommat hetket, mutta OrPo oli kuitenkin herännyt keskiviikon mahalaskun jälkeen taistelemaan. Valmentaja Andrea Carasi heittikin pelin jälkeen ilmaan kysymyksen, miten olisi mahtanut käydä, jos OrPo olisi vienyt heti ensimmäisen erän. Hän oli tutkinut keskiviikon pelin tarkkaan ja laatinut uuden taktiikan, joka näyttikin purevan hyvin. Hyökkäysvastuuta jaettiin ja ennen kaikkea joka pallosta taisteltiin loppuun asti.

Jo ensimmäisestä erästä lähtien näkyi OrPon päättäväisyys. Palloja kaivettiin peliin lähes mahdottomista paikoista, vastuuta jaettiin useammalle pelaajalle ja onnistumisista riemuittiin niin, että peli-ilo välittyi yläkatsomoon asti.

Ada Arosen räväköitä tuuletuksia oli hauska seurata

Ensimmäinen erä eteni melko tasaisissa lukemissa tilanteeseen 24–24. OrPosta iloisen tuuletuksen aiheita sai varsinkin Ada Aronen, joka keräsi jo 7 pistettä. Erän lopussa HLK karkasi voittoon Jenny Mosserin kovalla hyökkäyksellä, joka ei enää noussut, ja eräpallossa Helena Elbaek torjui Ada Arosen.

Toiseen erään OrPo tuli vieläkin päättäväisempänä, ja veikin erää koko matkan jopa seitsemän pisteen erolla. Erän puolivälissä nähtiin muun muassa Ada Arosen seitsemän pisteen syöttöputki, jota ei edes Hämeenlinnan aikalisä onnistunut katkaisemaan. Näitä pisteitä oli päättämässä erityisesti Oona Viljanen, joka perjantaina oli todella hyvässä vedossa. Toisen erän vahvuus näkyy myös hyökkäys-. ja vastaanottoprosenteissa, molemmat selkeästi OrPon hyväksi.

Pitkälle tauolle lähdettiin siis tasatilanteessa 1–1, eikä OrPon hyvä vire katkennut siihenkään, vaan kolmannessa erässä alun takamatka kurottiin kiinni ja mentiin ohikin tilanteessa 19–19.

Ero kasvoi nopeasti Piper Matsumolton toisen kosketuksen ratkaisulla ja Daria Burtkevychin ässällä. Hämeenlinnan aikalisäkään ei tepsinyt, vaan sen jälkeen Oona Viljanen löi nelospaikalta palloa oikein sydämen kyllyydestä ja Jessika Mursula ratkaisi vastapalloon. Helena Elbaek otti vielä hidastetulla yhden pisteen joukkueelleen, kunnes Daria Butkevych päätti erän. Tässä erässä Hämeenlinnan vastaanotto jäikin 18 prosenttiin, kun se OrPolla oli 55 prosenttia.

K-supermarketkauppias Sofia Siili-Malinen palkitsi molemmista joukkeista ysit eli Jenny Mosserin (vas.) ja Ada Arosen. Kuva: Veli-Jussi Lietsala

Hämeenlinna tuli väkivahvana neloserään

Seuraavassa erässä vaaka heilahti taas toiseen suuntaan. OrPo käytti ensimmäisen aikalisänsä jo tilanteessa 1–4, mutta se ei tepsinyt, vaan vieraat johtivat heti alussa jo 2–7. Ada Aronen kohensi lukemia kahdella peräkkäisellä nelospaikan hyökkäyksellään, mutta Hämeenlinna oli koko ajan pari askelta edellä.

Vaihdotkaan eivät aui8ttaneet. Carasi otti peliin niin Annukka Paloniemen, Linnea Kuuselan kuin Naomie Jegerinkin, mutta ero ei kaventunut, ja Hämeenlinna vei vastustamattomasti pelin viidenteen erään.

Neloserä olikin OrPon heikoin niin vastaanotto- kuin hyökkäyspisteiden perusteella. Sen sijaan koko pelin aikana kumpikin joukkue teki 39 pistettä, mikä kertoo ottelun tasaisuudesta.

Ratkaisuerässä OrPon kiriyritykset jäivät lyhyiksi

Viidennessä erässä OrPo ei päässyt heti vauhtiin, ja yritti moneen kertaan aloittaa kiriä siinä onnistumatta. Tilanteessa 6–9 päävalmentaja Andrea Carasi hankkii itselleen keltaisen kortin protestoituaan vahvasti tuomarin päätöstä, ettei Oona Viljasen hyökkäys hipaissut Hämeenlinnan puolustusta. Tämä tilanne taisi viedä muidenkin mielialoja alas. Liisa Rinta-Tassin syöttövuorolla OrPo kipusi jo kahden pisteen päähän, numeroihin 10–12 ja Butkevychin päättäväisellä hyökkäyksellä uudestaan yhtä lähelle, mutta ottelupallo meni Hämeenlinnalle syöttövirheellä.

Butkevych ei vielä kahdessa ensimmäisessä erässä oikein saanut passeja, mutta kolmannesta alkaen hän oli yhä useammin ratkaisijan roolissa, ja myös syötöt onnistuivat. Hän keräsikin pelissä pisteitä 23/+17, kun Ada Arosen saldo oli 20/+9 ja Oona Viljasen 18/+10. Jessika Mursula teki pelissä kolme ässää ja kokosi pisteet 9/+4.

Hämeenlinnan joukkueessa vastuuta kantoivat erityisesti Jenny Mosser, 23/+7, eli vaikka pisteitä tuli, myös virheitä kertyi paljon. Odette Ndoye oli suoritusvarmempi pistein 18/+14. Kolmas kova oli konkarikapteeni Michaela Madsen pistein 12/+10. Mosserin kanssa usein ratkaisijan roollia ottanut Adeola Owokoniran joutui nyt katselemaan peliä vaihtopenkiltä satutettuaan lämmittelyssä hiukan kättään.

Molempien joukkueiden parhaina palkittiin numerolla 9 pelaavat Jenny Mosser ja Ada Aronen. Ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa OrPolta oli Oona Viljanen, joka oli hyvällä pelipäällä ja kertoi nauttneensas täysillä play off -tunnelmasta.

Daria Butkevych (12) sai enemmän passeja oikeastaan vasta kolmoserästä lähtien. Tilannetta seuraa Oona Viljanen, joka myös pelasi perjantaina vahvasti ja päätti paljon palloja. Kuva: Veli-Jussi Lietsala

”Jatkopaikka hankitaan vain pelaamalla”

Myös valmentajat vitsailivat hyväntuulisesti toisilleen vauhdikkaan ja yleisölle urheiluviihdettä tarjonneen pelin jälkeen. OrPo haastoi kunnolla Hämeenlinnan, jonka passari Sofia Lehto totesi pelin jälkeen, että jatkopaikka ei ole heillekään mitenkään petattu, vaan se pitää hankkia pelaamalla.

Molemmista joukkueista kentällä vaihdeltiin passareita, joten töihin pääsivät myös Pipsa Roivainen ja OrPon Taija Kaukoranta.

Valmentaja Giovanni Torchio puolestaan totesi, että heidän pelinsä ei ollut mitenkään täydellistä, vaan se aaltoili puolelta toiselle kovastikin. Juuri siinä on OrPon mahdollisuus horjuttaa Hämeenlinnaa.

Toivoa sopii, että OrPo ei anna periksi vielä sunnuntaina Hämeenlinnassakaan, vaan jostakin kaivetaan vielä uusi vaihde, joka pistää kotijoukkueen taistelemaan samalla lailla kuin 405 katsojaa sai nyt nähdä Orivedellä.

Leave a Comment