Korona-aika täytyy käydä läpi

Olemme eläneet poikkeuksellista ajanjaksoa kuluneen eduskuntakauden aikana. Korona tuli meille yllätyksenä ja pyytämättä. Sitä on myös nykyinen hallitus muistanut meille kertoa. Hallitus niin kuin koko viranomaissektori teki varmasti parhaansa, monessa asiassa onnistuttiinkin. Siitä huolimatta ja juuri siksi tämä ajanjakso pitää tutkia tarkkaan. Siihen on kansalaisilla oikeus ja valtaa käyttäneillä velvollisuus.

Valtio rajoitti kansalaistensa vapaata liikkumista maan rajojen sisällä, kun Uusimaa eristettiin muusta maasta ja liikkuminen Uudeltamaalta ja sieltä pois oli kontrolloitua. Ei mikään kevyt asia. Vanhukset ja vammaiset eristettiin koteihinsa ja hoitolaitoksiin. Fyysisen kunnon ja sosiaalisten suhteiden ylläpitäminen oli lähes mahdotonta ja henkinen hyvinvointi oli koetuksella. Voisin kertoa monta esimerkkiä, mutta todettakoon, että esimerkiksi jotkut ennen toimintakykyiset vanhukset eivät enää koskaan astuneet kotinsa ovesta ulos ja kehitysvammaisten pitäminen neljän seinän sisällä lisäsi pahoinvointia ja oireilua aivan kiistämättömästi.

Oikeutta harjoittaa ammattia ja yritystoimintaa rajoitettiin. Muun muassa liikunta-, ravintola- ja matkailualan yrittäjiltä vietiin oikeus ja mahdollisuus harjoittaa elinkeinoaan täysin epäloogisin päätöksin ja perustein. Kulttuuri- ja tapahtuma-ala, joka on antanut alansa luisua epämääräiseksi kevytyrittäjyyden ja freelancer-pohjaisten työsuhteiden temmellyskentäksi oli mahdottoman tilanteen edessä. Tuet jaettiin kiireellä, huonosti ja epäoikeudenmukaisesti. Kruununjalokivenä esimerkiksi Taiken korona-apurahat, joiden jakaminen oli täysin mielivaltaista. On todellinen ihme, jos kukaan näiden alojen ammattilainen enää äänestää nyt vastuussa olleita puolueita. Älkää unohtako.

Lasten ja nuorten harrastustoimintaa haitattiin kohtuuttomasti, eivätkä harrastajamäärät ole vieläkään palanneet koronaa edeltävälle tasolle. Mikä valtava menetys ja epäonnistuminen, kun liikuntaharrastus vaihtuu pleikkariin tai päämäärättömään haahuilemiseen kaupungilla. Kuka varmistaisi, ettei heitäkään unohdeta?

Hallituksen toimenpiteet, Krista Kiurun diktaattorimainen jyrääminen pääministeri Marinin voimakkaalla tai voimattomalla hyväksymisellä pitää selvittää. STM:n, HUSin ja muiden sairaanhoitopiirien ja THL:n farssimainen kissanhännänveto ja huoltovarmuuskeskuksen heittäminen raukkamaisesti bussin alle. Entä sitten 1 000 hoitajaa ammattirekisteristä vienyt pakkolaki? Tehy vakuutti, etteivät hoitajat unohda. Toivottavasti ette nytkään, kun Millariikka Rytkönen tekee SDP:n vaalikampanjaa.

Kristillisdemokraatit eivät ole unohtaneet. Vaaliohjelmassamme sekä mm. aiemmin julkaistussa yrittäjyys-, kulttuuri-, huoltovarmuus- tai perheohjelmassamme tarjoamme vaihtoehdon. Vasemmistopuolueilla on ollut perinne laittaa ikävät asiat kassakaappiin. Toivottavasti sinne Tiitisen listan päälle ei nyt tulosteta uutta lukua Suomen historiassa ja toivota, että kansa unohtaa. Tämä pitää myös uuden eduskunnan varmistaa.

 

Jaakko Ikonen, kd.

eduskuntavaaliehdokas, Lempäälä

Leave a Comment