Esko syö, nukkuu ja kakkaa – katso kuvista, millainen hurmuri on tuttipullosta maitoa saava ja Särkänkodissa vieraileva Esko

karitsa
Esko leikkii tilan koirien kanssa. Lauman johtaja, bordercollie Viima ei ole millänsäkään, vaikka Esko kiskoo sitä karvoista. Kuva: Leena Lähdesmäki
karitsa
Järvensivun tilan isot lampaat vielä vähän jännittävät Eskoa, vaikka tutumista kokeillaan puolin ja toisin. Anu Andersson kertoo, että edellinen tuttipullokaritsa Arvo liittyi laumaan ”henkseleitään paukutellen”. Rooli koiralaumassa oli nostanut itsetunnon huippuunsa. Kuva: Leena Lähdesmäki

Esko nukkuu. Se on käpertyneenä Viima-koiran pedille. Hieman liian iso vaippa on kuin lämpöinen peitto karitsan yllä. Niin, karitsan.

– Esko on tuttipullokaritsa. Sen emä synnytti kolme karitsaa, kaksi mustaa ja valkoisen Eskon. Ilmeisesti karitsan muista poikkeava väri ja karitsoiden lukumäärä aiheutti sen, että uuhi ei halunnut hoitaa Eskoa. Toisinaan, jos karitsoita syntyy enemmän kuin kaksi, uuhi hylkää jonkun vastasyntyneen, kertoo Anu Andersson.

Esko muutti kotitilaltaan Anu Anderssonin hoiviin ja asuu nyt Järvensivun tilan päärakennuksessa yhdessä ihmisten ja neljän koiran kanssa.

Se nukkuu ja leikkii koirien kanssa ja syö pääosin vielä lampaanmaidonkorviketta tuttipullosta. Ihan kuin ihmisvauvatkin hieman alle kuukauden vanha Esko totuttelee kiinteään ruokaan eli heinään.

– Esko on muutenkin hyvin samanlainen kuin ihmisvauvat. Pääosin se syö, nukkuu ja kakkaa. Onneksi se ei enää heräile öisin vaan iltasyötön jälkeen se nukkuu aamuun asti. Eskolla on omakin peti mutta yleensä se hiipii Viima-koiran kylkeen samaan petiin, nauraa Andersson.

Papanoita ja muita vahinkoja varten Eskolla on sisätiloissa vaippa.

– Peppupesulle se pääsee kyllä päivittäin, sillä lampaat heiluttavat häntäänsä juodessaan ja vaipan sattumat leviävät karitsan peräpään villoihin.

karitsa
Eskon elämä muistuttaa pienen lapsen elämää. Päiväunilla oleva pikkukaritsa kuorsaa eikä välitä ympärillä hyörivistä koirista. Kuva: Leena Lähdesmäki
karitsa
Eläintenhoitajana työskennelleen Anu Anderssonin hoivissa ovat kasvaneet niin keskosvasikka, emon hylkäämät kissanpennut kuin karitsatkin. Tottumus eläinten hoitamiseen on syntynyt jo pikkutyttönä. Kuva: Leena Lähdesmäki

Tärkeä työ ikäihmisten ilahduttajana

Esko on rodultaan Dorset Texel Cross, joita yleensä kasvatetaan lihantuotantoa varten.

14-kiloinen Esko onkin jo alle kuukauden ikäisenä suurempi kuin tilan edellinen tuttipullokaritsa Arvo, joka on suomenlammas.

– Esko on rekisteröity nyt jalostuseläimeksi, koska sitä käytetään siitokseen, ja kun ne hommat on parin kolmen kauden jälkeen hoidettu, sen käyttö muutetaan lemmikiksi. Esko saa siis asua koko loppuelämänsä tällä tilalla lemmikkinä.

Esko-karitsalla on myös tärkeä työ. Se käy Anu Anderssonin kanssa Särkänkodissa ilahduttamassa ikäihmisiä.

– Esko on tottunut kulkemaan autossa. Kun olemme perillä, se kulkee perässäni ensin vaihtamaan vaatteet, sitten laitetaan vaippa ja mennään töihin. Esko pitää kaikista ihmisistä eikä seuraa minua vaan saan tehdä työtä rauhassa. Eskolla on oma peti, jonne se menee, kun väsyttää. Rapsuttajia, syliin ottajia ja syöttäjiä löytyy aina.

Vanhukset odottavat Eskoa ja kysyvät, missä karitsa on, jos sitä ei näy.

– Monilla on muistoja kotieläimistä, ja Esko tuo muistot mieleen.  Jutunaiheita riittää, ja moni haluaa kertoa omista eläimistään. Esko tarjoaa siis mukavia virikkeitä päivään.

Joskus Anu Andersson on vienyt töihin mukaan myös bordercollie Viiman.

– Koira väsähtää nopeammin kuin Esko. Viima pitää myös palloista, ja vanhukset innostuivat heittelemään sille palloja niin, että koira oli ihan uupunut. Se pitikin välillä viedä autoon lepäämään, kertoo Andersson.

Koska Särkänkodin pihalla on aidattu alue, saattaa olla, että kesällä Esko ja tilalla aiemmin kasvanut tuttipullolammas Arvo pääsevät sinne vierailulle.

– Pihaistutukset ovat kyllä silloin vaarassa, vinkkaa Anu Andersson.

karitsa
Sisätiloissa Esko on puettu vaippaan. Kuva: Leena Lähdesmäki
karitsa
Uni maittaa! Kuva: Leena Lähdesmäki
karitsa
Esko on jo päässyt tutustumaan myös lammasaitauksen väkeen. Kuva: Leena Lähdesmäki
karitsa
Anu Andersson on jo päättänyt, että Esko saa asua heidän tilallaan koko loppuelämänsä. Kuva: Leena Lähdesmäki
karitsa
Esko käy hurmaamassa myös ikäihmisiä Särkänkodissa. Kuva: Leena Lähdesmäki

Leave a Comment