Sotilaspojat vapauttivat miehiä rintamalle ja olivat monissa tehtävissä apuna – perinnekiltakin jo 30-vuotias

Sotilaspojat oli suojeluskuntien maanpuolustusjärjestö asevelvollisuutta nuoremmille pojille.

Suojeluskuntajärjestö kattoi koko maan, ja suojeluskuntia samoin kuin lottayhdistyksiä oli joka pitäjässä, kaupungeissa useampiakin. Suojeluskunnilla oli jo 1920-luvulta lähtien ollut poikaosastoja, mutta Sotilaspoika-nimitys virallistettiin syyskuussa 1941, kun muodostettiin koko maan kattava Sotilaspoikajärjestö.

Talvisodan alkaessa loppuvuodesta 1939 suojeluskunnissa oli yli 500 poikaosastoa ja niissä noin 30 000 jäsentä, 12–16-vuotiasta poikaa. Jatkosodan aikana sotilaspoikien määrä kasvoi merkittävästi ja oli sodan loppuvaiheissa yli 70 000, Pirkka-Hämeessä noin 3 000.

Sotilaspoikien koulutus- ja harjoituspaikkoina toimivat lähinnä suojeluskuntatalot. Entiset suojeluskuntatalot toimivat monilla paikkakunnilla edelleen seurantaloina, kuten Oriveden Suoja ja Eräjärven Erälinna.

Koulutuksen ja harrastuksen lajeja olivat suunnistus, voimistelu, hiihto, pesäpallo, ampumakoulutus ja yleisurheilu niihin liittyvine kilpailuineen.

Varsinkin kesäisin oli useampipäiväisiä leiritapahtumia. Liikunnan ja kasvatuksellisen toiminnan ohella sotilaspojat osallistuivat kotiseudullaan moniin talkootöihin ja keräyksiin.

Sotien aikana varttuneemmat sotilaspojat toimivat muun muassa väestönsuojelussa, lähetteinä ja vartiossa, myös ilmavalvonnassa ja ilmatorjunnassa. Sotilaspojille annettiin myös ase- ja ampumakoulutusta. Vartiossa, ilmavalvonnassa ja erinäisissä hälytystehtävissä he kantoivat asetta.

Sotilaspojat samoin kuin lotat vapauttivat tuhansittain reserviläisiä rintamalle taistelutoimiin.

Perinneliitto ja perinnekillat vaalivat sotilaspoikaperinnettä

Sotilaspoikien Perinneliitto on vuonna 1991 alkaneen perinnetoiminnan valtakunnallinen järjestö, johon kuuluu 24 alueellista perinnekiltaa. Perinnekilloissa on yhteensä noin 3 000 jäsentä.

Alkuun niiden jäsenet olivat sotilaspoikina toimineita miehiä, mutta nyttemmin näiden vähennyttyä jäsenet ovat pääosin sotilaspoikien perinteestä kiinnostuneita miehiä ja naisia, ”perinnejäseniä”. Liitto julkaisee Sotilaspoika-lehteä. Sotilaspoikien virallinen kunniamerkki on Sotilaspoikaristi.

Pirkka-Hämeen Sotilaspoikien Perinnekilta perustettiin Tampereella 6. huhtikuuta 1993. Sillä on siis merkkipäivä, mutta killan 30-vuotisjuhlakokous järjestetään toukokuussa. Jäseniä perinnekillassa on noin sata, heistä entisiä sotilaspoikia enää vajaat kaksikymmentä.

Pirkanmaalla toki asuu enempikin nuoruusiässään sotilaspoikana toimineita miehiä. Pirkka-Hämeen Sotilaspoikien Perinnekilta pyrkii järjestämään tarvittaessa tukea näille nyt jo yli 90 vuoden iän saavuttaneille sotilaspojille ja on siksi kiinnostunut saamaan tietoa heistä. Yhteyttä voi ottaa sähköpostilla phspojat@gmail.com. Killan puheenjohtajana toimii Harri Salminen, varapuheenjohtajana Matti Salonen.

Markku Rauhalahti

Leave a Comment