50 vuotta sitten: VR ja Yrittäjänaiset puulaakimestareiksi

vanha vuosikerta, viestihiihto
Puulaakiviestin A-sarjan, VR:n joukkue hiihtojärjestyksessä: Hyvärinen (vas.), Laurinmäki, Ylä-Rotiala, Kärkinen, Näkkilä.

Vetisellä pururadalla ratkottiin toissa lauantaina perinteiset puulaakimestaruudet. Mukana oli 13 joukkuetta, mutta naisten luokassa vain Yrittäjien sievien rouvien trio. Sensijaan oli Sokos ottanut Terttu Kajavan miesten joukkueeseen, ja oivasti entinen piirinmestari hiihtikin: kukisti osuudellaan useimmat miehetkin. Niin ikään sujutteli Ensin viisikossa tyylikäs Orvokki Seppälä joutuisasti.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta. 

Pääsarjassa tapahtui aikamoinen yllätys, kun voittoihin tottunut Wall Oy hävisi rautatieläisten tasaisenlujalle joukkueelle. OTK:n Naulatehdas vei B-sarjan mestaruuden. Kuusi parasta, kaikki A-sarjalaiset sekä B-sarjan OTK kipusivat A-sarjaan.

Latuna oli kuntopolku lisälenkkeineen ja jokainen viestinviejä kiersi sen vain kertaalleen, – tuolla kelillä se riitti. Ensimmäisenä vaihtoon porhalsi Wallin Hasa ykkösenä, Mantereen Lepola ja VR:n Näkkilä olivat jääneet jonkin verran. Toisella etapilla jätti VR:n joukkueessa nyt sujutellut Arvo Kärkinen – joukkuemuutoksesta käytiin aikamoinen suukopu paikalla – Wallia toista minuuttia.

Kun sitten VR:n Ylä-Rotiala ja Wallin Lehmus hiihtivät suunnilleen yhtä hyvin, ja oivasti lykkinyt Kari Lehtinen (mitkä hiihtäjänlahjat – ja mikä harjoittelulaiskuus!) jätti VR:n Laurinmäkeä 17 sekuntia, pääsi Antti Hyvärinen ”jäniksenä” ankkurien osuudelle 25 sekuntia ennen Wallin Juseliusta.

”Ei Anttia ota tällä kelillä kukaan kiinni, menee kuin viitapiru”, ennusteli Martti Vatanen. Ja oikeassa oli: vain sekunnin pystyi Vesa kuromaan Antin kaulaa lyhyemmäksi. Lopussa ei enää aivan tosissaan yrittänytkään, kun näki työn toivottomaksi. Antti kun on myös melkoinen maratoonarikin.

Herkullisia tilanteita ankkurien lähtiessä

Ankkurien lähtiessä taipaleelleen oli syntynyt kaksi herkullista asetelmaryhmää: VR johti 34.48, mutta Wallin aika oli 35.13, ja Juselius matkassa. Kakkosporukkaa johti Mantere 39.15. Ammattiautoilijain aika oli 40.21, OTK:n 40.42 ja Sokoksen 40.57.

Kullan ja hopean kohtalosta on jo kerrottu, ja Tuiskun nuorten palloilijain valmentaja, kärppämäinen Antti Anttila toi tehtaalleen pronssia. Mutta Sokoksen, suunnistajana paremmin tunnettu Mauno Iivonen ohitti Aa:n Tuomisen ja Puulaaki Oy:n Jorma Järvinen, äskeinen pitäjänmestari lähestyi uhkaavasti naulamiehiä, mutta matka loppui kesken. –

Osuuden voitot tasasivat VR ja Wall. Ykkösvälin, mikä oli muita lyhyempi voitti Veikko Hasa, Wall 7.23, seuraavina Martti Lepola Mantere 7.46 ja Mikko Näkkilä VR 8.06. – VR:n Arvo Kärkinen oli omaa luokkaansa kakkososuudella, 8.27. Wallin Urho Äikäs käytti 9.49 ja Aa:n Aarre Tokee 10.02, viidenneksi nopein SOK:n Terttu Kajava vain 10.09. – Kolmannella välillä oli kärki: Pekka Ylä-Rotiala VR 8.57, Erkki Lehmus Wall 9.00, Timo Wallenius OTK 9.05. – Wallin Kari Lehtinen oli seuraavan osuuden ketterin, aika oli 9.01, VR:n Antti Laurinmäki käytti 9.18 ja SOK:n Pentti Eränen 9.49. – Ankkurit: Vesa Juselius Wall 8.06, Antti Hyvärinen VR 8.07, Mauno Iivonen SOK 9.30, Jorma Järvinen Puulaaki 9.44, Antti Anttila Mantere 9.53.

vanha vuosikerta, viestihiihto
Yrittäjänaisten hiihtäjätrio, Pirkko Rantala, Raija Lund, Maija-Liisa Leppäkoski.

JOUKKUETULOKSET:

A-sarja: 1) Valtionrautatiet 45.55 (Näkkilä, Kärkinen, Ylä-Rotiala, Laurinmäki , Hyvärinen), 2) Wall Oy 43.19, 3) Mantereen Kenkätehdas 49.08, 4) Kkt. Kotipohja 50.25, 5) Ammattiautoilijat 51.08.

B-sarja: 1) OTK:n Naulatehdas 51.49 (Alpo Hakkio, Jaakko Hassi, Timo Wallenius, Aarno Meriluoto, Heimo Järvinen), 2) Puulaaki Oy 52.27, 3) Yrittäjät 56.55, 4) Ensi Oy 1.02,36. – Naisten sarjassa sai Yrittäjien 3-rouvainen joukkue ajan 41.59. Viestiä kiidättivät Maija-Liisa Leppäkoski, Raija Lund ja Pirkko Rantala. – EP

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 12.4.1973. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment