50 vuotta sitten: Eräjärven Marttayhdistys toiminut 40 vuotta

Eräjärven Marttayhdistyksen 40-vuotisjuhlassa ”merkillisiksi” tulleita yhteiskuvassa.

Viime sunnuntaina toukokuun 6 päivänä vietti Eräjärven Marttayhdistys 40-vuotispäiväänsä, minkä juhlallisuudet alkoivat jumalanpalveluksella Eräjärven kirkossa, missä saarnasi pastori Kalevi Tanskanen ja liturgina toimi pastori Pentti Anttila.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta. 

Jumalanpalveluksen jälkeen kokoonnuttiin hautausmaalle. Täällä aluksi veisattiin virsi 461, minkä jälkeen Annikki Hirtolahti ja Bertta Mäkelä laskivat Marttojen kukat sankarihaudalle, Martta Mikkola ja Iida Tuomaala yhdistyksen perustajan op. Olga Valkaman haudalle ja Irja Perkiö ja Kyllikki Tanila Menneitten sukupolvien muisto merkille. Varsinaista 40-vuotisjuhlaa vietettiin lounastilaisuuden merkeissä Erälinnassa.

Bertta Mäkelä (oik.) kutsuttu Eräjärven Marttayhdistyksen kunniapuheenjohtajaksi ja palkittiin Marttaviirillä. Vas. toimintajohtaja Lyyli Erkkilä.

Erälinnassa oli aluksi vapaa sana minkä aikana Eräjärven Marttayhdistys sai runsaasti onnitteluja ja kukkia. Eräjärven Osuusmeijerin onnittelut esittivät Matti Lähteenmäki ja Aapo Markkula, Kauppakunta Kotipohjan Tauno Peltola ja Vilho Jussila, Eräjärven Maatalousnaisten Elma Joensuu ja Liisa Heikkilä, Eräjärven Osuuspankin Tapani Kilkku, Sotaveteraanien Viljo Lahtinen, Eräjärven Urheilijain Tapio Valve ja Tapani Hännikäinen, Eräjärven Säästöpankin Eino Hirtolahti ja Martti Metsänen, Hevosjalostusyhdistyksen Onni Oksala ja Valtteri Haikka, Vehkajärven Marttojen Kirsti Kauppinen ja Elvi Lähteenmäki, Sotainvalidien Ernest Haikka ja Ahti Mikkola, Talviaisten Marttojen Siiri Alanen ja Anna Pohja, Oriveden Marttojen Anja Castren ja Hellikki  Uusheimo ja Hämeen-Satakunnan Marttapiiriliiton Inkeri Ilvessalo ja Lyyli Erkkilä.

Yhdistyksen puheenjohtaja Annikki Hirtolahti toivotti juhlavieraat tervetulleiksi mainiten, että huomenna 7.5. tulee kuluneeksi tasan 40 vuotta Eräjärven Marttayhdistyksen perustavasta kokouksesta. Opettaja Olga Valkaman aloitteesta oli perustava kokous kutsuttu koolle ja siinä johti puhetta konsulentti Saimi Latonen Marttapiiristä ja sihteerinä toimi Olga Valkama, josta tuli yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja.

Yhdistyksen toiminta-ajan on yhteistoiminta paikkakunnalla ollut miellyttävää, mistä on todistuksena mm. nämä äsken saamamme runsaat onnentoivotukset. Myös piiri on aina osoittanut suurta myötämielisyyttä toimintaamme kohtaan. Lopuksi puhuja esitti parhaat kiitokset kaikille yhdistystä muistaneille. Kiitosvirren jälkeen pastori Pentti Anttila luki ruokarukouksen, minkä jälkeen vieraat nauttivat maittavan juhlalounaan.

Alusta asti Eräjärven Martoissa mukana olleet (vas.) Ida Tuomaala ja Martta Mikkola sekä kunniajäseneksi kutsuttu Laimi Tanila.

Hämeen-Satakunnan Marttapiiriliiton toiminnanjohtaja Lyyli Erkkilä totesi puheessaan, että 40 vuoden aikana on kaikki muuttunut. Ulkonaisia muutoksia on esiintynyt huomattavammin ehkä muodissa, missä pitkä ja lyhyt ovat vaihdelleet ja ruokataloudessa on vaihdeltu korvikkeista nykyiseen yltäkylläisyyteen. Voidaankin sanoa nyt olevan jonkinlaisen ”valkoisen vaaran” kauden: Nuo valkoiset ovat sokeri ja valkoinen leipä. Marttojen toiminnassa kohdistetaan huomio oikeaan ravitsemustietouteen. Tätä tulisi jokaisen Martan levittää perheensä keskuudessa ja ympäristössään. Oikea ravitsemus vaikuttaa myös henkiseen terveyteen mikä on hyvin tärkeätä, sillä nykyisenä aikana juuri henkinen tasapaino on vaarassa.

Myös kodin merkitystä puhuja korosti. Se on monista seikoista johtuen tänä ”menevien miesten ja naisten” aikakaudella muuttunut ja ns. ”avainkaulalapset” alkavat lisääntyä myös maaseudulla. Mitä voisimme tehdä kodin hengen ja viihtyisyyden parantamiseksi. Meidän tulisi ainakin oppia lastemme kautta ymmärtämään nykyisyys. Kodissa elämme valitettavasti tyhjiössä, jossa ei ole sanoja toiselle, vaikka tärkein olisi ihmisten välinen yhteys, toistensa tukeminen. Tuntuu siltä, että nykyisen hyvinvoinnin keskellä yksin kilpailevan yksilön henkisen kypsyyden saavuttaminen on vaikeinta. Puhuja sanoi lopuksi: Meidän tulisi saada voimaa ylhäältä, jotta voisimme luoda onnellisia koteja ja tasapainoisia ihmisiä ja näin rakentaa entistä ehompaa ja parempaa yhteiskuntaa.

Nykyinen puheenjohtaja Annikki Hirtolahti saa Marttaliiton kultaisen ansiomerkin toiminnanjohtaja Lyyli Erkkilältä.
Eräjärven Osuuspankin onnittelut, esittäjänä pankinjohtaja Tapani Kilkku, oli yksi monista onnitteluista.

Toiminnanjohtaja Erkkilä ja Annikki Hirtolahti kutsuivat Eräjärven Marttayhdistyksen kunniapuheenjohtajaksi Bertta Mäkelän ja kunniajäseneksi Laimi Tanilan tunnustukseksi heidän suuriarvoisesta työstään Eräjärven Marttayhdistyksen hyväksi. Heille ojennettiin kunniakirjat ja Marttaviirit. Yhdistyksen puheenjohtaja Annikki Hirtolahti sai Marttaliiton pienen kultaisen ansiomerkin. Lisäksi jakoi toiminnanjohtaja Erkkilä Kyllikki Tanilan kanssa seuraaville merkit: Suuri hopeamerkki: Sulja Haikka, Hilma Haikka, Lempi Rekola, Impi Saario ja Irja Perkiö, 40-vuotisharrastus merkki perustajajäsenille: Lyyli Ketola, Martta Mikkola, Ina Jokela, Ida Tuomaala, Siiri Eerola, Kyllikki Metsänen, Jenny Koskinen, Augusta Heikkilä, Tyyne Erkkilä ja Fanny Klemola. 25-vuotismerkki: Rauha Pynnönen, Eija Venttola, Linnea Solala, Lempi Tiihamäki, Eila Kantoniemi, Raija Seppälä, Anna-Liisa Kilkku, Martta Katila, Anna Lahti, Marjatta Pajula, Liisa Heikkilä, Saima Haikka, Saara Valkama, Maire Pohjalainen, Aini Haikka, Bertta Mäkelä, Enni Aaltonen, Irja Perkiö, Maija Mäkinen, Raili Seppälä, Annikki Hirtolahti, Fanny Vuorinen. 10-vuotismerkki: Kyllikki Tanila, Hilja Aro, Maija Haikka, Helvi Saarela, Elina Perkiö, Kirsti Mikkola, Ulla Lemmetty, Eeva-Liisa Metsänen, Raija Pietilä, Tuulikki Uotila, Hellevi Eerola, Lea Olin, Raija Mäkinen, Helmi Siltanen, Tuula Talonpoika, Vieno Oksala, Terttu Katila, Alma Salomaa, Muisto Hettula, Aili Raukola. Merkkienjaon jälkeen emäntä Laimi Tanila esitti kirjoittamansa kronikkamuotoisen muistelman yhdistyksen vaiheista.

Tilaisuuden musiikkiohjelmasta vastasi yhtye Jouni Juntumaa ­– Heikki Perkiö – Hannu Mäkelä.

Kukat sankarihaudalle: kiitokseksi, että elämme vapaassa maassa, laskivat Annikki Hirtolahti ja Bertta Mäkelä.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 10.5.1973. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment