50 vuotta sitten: Haaviston koulun kohtalo täyttyi: Tänään ovet kiinni – piltit Holman kouluun

Vanha vuosikerta, Haaviston koulu
75-vuotiaan Oriveden Haaviston koulun viimeiset oppilaat sekä opettaja Mirjam Honkonen ja Eero Eerola koulutalonsa portailla. Tämäkin koulutalo joutuu myyntiin.

Tänään sulkeutuvat Oriveden Haaviston kansakoulun ovet koulupilttien takana toistaiseksi lopullisesti: koulu on päätetty oppilasmäärän jatkuvan vähenemisen vuoksi lopettaa. Oppilaat kuljetetaan Holman kouluun, elleivät pääse sinne omin avuin. Samalla perustetaan Holman kouluun 1.8.73 lukien kolmas luokanopettajan virka, jota ei kuitenkaan kahtena ensimmäisenä lukuvuonna täytetä vakinaisesti.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta. 

Haaviston opettajat Eero Eerola ja Mirjam Honkonen jatkavat vastuullista työtään ensi syksystä Holman koivikkorinteen koulutalossa Valkaman-opettajapariskunnan työtä jatkaen. Uusilla opettajilla onkin hienot opettajaperinteet Holmassa vaalittavana.

Savonkylään perustettiin v. 1898 kansakoulu likelle nykyistä pitäjänrajaa; Juupajoki oli vielä tuolloin osa Orivettä. Kun Haaviston koulutalo v. 1930 paloi, Juupajoki oli itsenäistynyt ja sen Mellinkulma saanut v. 1914 oman kolutalonsa – joka on suljettu ja myyty – rakennettiin uusi koulutalo Leppähampaalle, asutuksen keskuspaikkaan. Tämän opinahjon kohtalo täyttyi nyt, ja koulutalo joutuu myyntiin.

Opettaja J.F. Valonen teki pitkän päivätyön Savonkylän koulun opettajana. Hän oli myös puolueettoman pienviljelijäjärjestön perustajia. Opettaja Anna Vanha-Eskola toimi kauan eläkkeelle siirtymiseen saakka, pääasiassa juuri Haaviston koulun nuorimpien kasvattajana.

Op. Eerola ennätti opettaa leppähampaalaisia alun kolmattakymmentä vuotta.

Haaviston nykyisen – ja toistaiseksi viimeisen – johtokunnan puheenjohtaja on emäntä Pirkko Jokinen sekä jäsenet mv. Kalle Mäkelä, opettajajäsen Eero Eerola, muut jäsenet mv. Kauko Lahtinen, mv. Toivo Lamminen, emäntä Sinikka Nikkilä ja rva Annikki Siuro. Rauha Orsama toimi pitkään koulun vahtimestarina ja koulukeittolan hoitajana. – EP

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 31.5.1973. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment