Oriveden syrjäkylien julkinen liikenne – kirjoittaja kuvailee, kuinka kulkeminen Suomasemasta Oriveden ja Kangasalan suuntiin on tehty kesällä lähes mahdottomaksi

Aloin selvittää liikkumismahdollisuuksia kesän aikana Suomasemasta Kangasalle ja Orivedelle. Sain netistä ainoastaan yhden liikkumisvaihtoehdon: kulku polkupyörällä ja aika noin puolitoista tuntia!

Bussi 47 ei kulje reiluun kahteen kuukauteen laisinkaan. Perusteluna on, että linja on vain koululaisten kulkemista varten ja kun koulut ovat lomalla, ei bussilinjaa tarvita. Se tarkoittaa, että Kangasalan suunnasta Ponsan kautta Orivedelle tai Orivedeltä Kangasalan suuntaan kulkevilla ei ole toimivaa julkista liikennettä.

Täältä Suomaseman kylästä Oriveden suuntaan on 20 kilometriä ja saman verran Kangasalle. Tähän asti kolmen kilometrin kävelyllä on päässyt Ponsaan bussiyhteyden piiriin.

Sekä vakiasukkaiden että tällaisen monipaikkaista asumista harrastavana täytyisi pystyä liikkumaan Oriveden Suomasemasta Tampereelle Kaukajärvelle ja toisaalta Oriveden keskustaan. Tähän asti se on onnistunut arkipäivinä kohtuullisesti.

Ponsasta Nysse 47 on kulkenut sekä Orivedelle että Kangasalle maanantaista perjantaihin kello 7–17 välillä. Viikonloppuisin tai iltaisin ei julkista liikennettä ole ollut vuosiin.

Melko iso alue Kangasalaa ja Orivedestä on ilman säännöllistä bussiyhteyttä. Tiedän, että Orivedellä kulkee tilauksesta NOPA. Kangasalan vastaavaa vaihtoehtoa en ole vielä selvittänyt.

Täältä Suomasemasta NOPA kulkee kerran viikossa kutsusta. Oriveden keskustassa on tuolloin aikaa kaksi ja puoli tuntia. Talviaikaan NOPA kulkee samoin kerran viikossa kutsusta ja silloin aikaa asioiden hoitamiseen on vajaa puolitoista tuntia!

Tutustuin Oriveden muidenkin alueiden NOPA-palveluihin. Esimerkiksi Eräjärvelle NOPA kulkee kesällä neljänä päivänä viikosta ja yleensä pari kertaa päivässä ja Siitamastakin kulkuja on kaksi kertaa viikossa.

Orivedellä kolme aluetta on sellaisia, joista pääsee keskustaan vain kerran viikossa: Suomasema, Talviainen ja Enokunta! Erityisesti Suomasemasta liikkuminen on nyt heikentynyt merkittävästi, kun Nysse 47:n liikennöinti on loppunut koko kesäajaksi, yli kahdeksi kuukaudeksi. Alueiden palvelut ovat Orivedellä kovin eriarvoisia.

Miten päättäjät ovat ajatelleet autottomien liikkuvan kesän aikana? Ovatko Oriveden päättäjät yrittäneet vaikuttaa siihen, että Nysse 47 kulkisi kaikkina viikkoina vuodesta, myös koulujen loma-aikana?

Tiedän toki, että bussissa liikkuvia on vähän, mutta ei sitä ole myöskään tehty mahdolliseksi. Jos nyt haluaisin autottomana käydä kotona Kaukajärvellä täältä Suomasemasta, kutsuisin NOPA:n maanantaina, menisin Orivedelle ja sieltä bussilla Oriveden rautatieasemalle ja sieltä junalla Tampereelle tai keskustasta bussilla Tampereelle. Sieltä bussilla Kaukajärvelle.

Takaisin pääsisin viikon päästä maanantaina sama reittiä toiseen suuntaan. Talviaikataulujen aikana kävelen 3 kilometriä Ponsaan ja siitä 47 Nyssellä Kangasalle vajaassa puolessa tunnissa. Vaihto Tampereelle menevään bussiin ja noin 20 minuuttia Kaukajärvelle. Samana päivänä pääsee myös takaisin.

Orivedellä olisi syytä muistaa, että palveluiden on toimittava myös haja-asutusalueilla. Niitä on puolustettava, vaikka Tampere esimerkiksi bussiliikenteen järjestääkin.

Täällä syrjäkylillä on samanlaisia veronmaksajia kuin keskikaupungilla, mutta palveluita täällä ei ole lainkaan. Vaikka itse en ole vakiasukas, vietän ison osan ajastani Suomasemassa. Sen toki kaikki tietävät, että palvelut keskittyvät, mutta joka puolelta kuntaa on päästävä kohtuullisesti palveluiden piiriin, niin nuorten, työikäisten kuin ikäihmistenkin.

Päivi Koppanen

Ammattikasvatusneuvos, MMM

Leave a Comment