Toisinkin olisi voinut käydä – kirjoittaja pohtii Längelmäen kuntajakokeskustelun käänteitä

Seuratessani viimeaikaista koulukeskustelua naapurikunnassa Jämsässä on muistunut mieleeni Längelmäen kunnan jakoa edeltänyt kuntalaiskeskustelu, tarkemmin sanoen tilaisuus maaliskuussa 2005 Längelmäen jäähallilla. Kahvio oli tupaten täynnä kuntalaisia.

Keskustelussa otettiin kantaa kunnan jakamisesta Jämsän ja Oriveden kesken. Kuntajakoselvitysmies Ronkainen oli päätymässä esitykseen Länkipohjan pohjoispuolisten kylien liittämisestä Jämsään ja muiden kylien, Länkipohja mukaan lukien, Oriveteen.

Keskustelussa käytettiin voimakkaita puheenvuoroja myös Länkipohjan liittämisestä Jämsään. Keskustelu jatkui kiivaana. Sain itsekin puheenvuoron.

Kerroin näkemyksiäni Länkipohjan mahdollisen Jämsä-liitoksen vaikutuksista kylän tulevaisuuteen. Jo tuolloin oli nähtävissä tuleva kehitys. Väki maaseudulta vähenee vääjäämättömästi, ja pienet kyläkoulut ovat vaikeuksissa oppilasmäärän supistuessa.

Lopuksi totesin, että Länkipohjan liittyessä Jämsään kylästä tulee peräkylien peräkylä. Tilaisuuden puheenjohtaja kiitti puheenvuorosta sanoen: ”On se kumma, kun Talviaisten kylältä ollaan huolissaan Länkipohjan tulevaisuudesta.” Koko Sali hörähti äänekkääseen nauruun.

Nyt on nähtävissä kuntaliitospäätöksen seuraukset! Jos olisi edetty selvitysmiehen esityksen mukaisesti, niin Länkipohja kuuluisi Oriveteen. Puharilan ja Talviaisten koululaiset olisivat siirtyneet koulujen lakatessa Länkipohjaan, ja koulussa olisi yli 40 oppilasta.

Tarttis ajatella ensin!

Antti Tarkkala
Orivesi

Leave a Comment