Juupajokelaislapsille on tarjolla hiihto-opetusta muumien tapaan – ladulle voi myös lähteä vaikka koko perheen voimin

Juupajoen kunnan liikuntapalvelut järjestää juupajokelaisille lapsille kahden kerran maksuttoman hiihtokoulun tammi-helmikuussa.

Suomen Ladun Muumien hiihtokoulu -nimellä tapahtuva hiihto-opetus tapahtuu kahtena peräkkäisenä lauantaina tammikuun lopussa ja helmikuun alussa koulukeskuksen urheilukentälle tehdyllä ladulla.

Hiihtokoulussa lapset jaetaan neljään ryhmään. Hiihtokouluun onkin syytä ilmoittautua etukäteen.

Muumiperheen hiihtokoulussa ladulle pääsee noin kaksivuotiaasta alkaen yhdessä oman aikuisen kanssa. Tavoitteena on, että lapsi saa leikkien ja tehtävälatujen avulla ensikosketuksensa hiihdon maailmaan unohtamatta yhdessäoloa aikuisen kanssa.

Muumipeikkojen ryhmään puolestaan voivat ilmoittautua noin 5–6-vuotiaat aloittelijat harjoittelemaan esimerkiksi sauvoitta hiihtoa, tasatyöntöä, vuorohiihtoa, kaatumista ja ylösnousua, sivuttaisnousua ja haaranousua.

Nipsujen ryhmä on avoinna noin 5–8-vuotiaille lapsille, joilla on jo hiihdon perustaitoja hallussa. Nipsut jatkavat jo opittujen taitojen ja tekniikoiden harjoittelua uusien rinnalla.

Retkihemulit-ryhmässä noin 6–10-vuotiaat lapset hallitsevat jo hiihdon perustaidot ja ovat jo ehkä aiemmin osallistuneet Muumien hiihtokouluun. Ryhmässä he harjoittelevat jo opittuja taitoja ja pääsevät oppimaan myös uusia tekniikoita.

Hiihtokoulu kestää pienimmillä noin 45–50 minuuttia ja Retkihemuleilla 70 minuuttia. Tarpeen ja innostuksen mukaan hiihtokoulupäiville mietitään myös lisäkertoja.

Lisää sutinaa Juupajoen laduille

Hiihtokoulun ohjaajana toimii vapaa-aikakoordinaattori Moona Räty apuohjaajineen.

Lue myös: Juupajoen uutta vapaa-aikakoordinaattoria ei laaja tehtäväkenttä ole hetkauttanut – Moona Räty kuvailee olevansa organisoinnin ihmenainen ja on opetellut tekniikan, jolla kertoo saavansa samassa ajassa aikaiseksi kolme kertaa enemmän kuin aikaisemmin

– Idea hiihtokoulusta tuli siitä, että Juupajoen upeita latuja ja muuta ulkoilmaympäristöä pitäisi päästä hyödyntämään enemmän. Tavoitteena on myös innostaa perheitä liikkumaan yhdessä ja välttää ylisukupolvisen kouluhiihtotrauman siirtyminen, Räty viestittää.

Hän kertoo, että ilmoittautumisia onkin tullut jo reilusti, mutta mukaan mahtuu vielä.

– Etenkin perheliikuntaan on tulossa hurjasti väkeä, juuri niin kuin pitääkin, hän peukuttaa.

Ennen Juupajoelle tuloaan Räty on työskennellyt muun muassa hyvinvointialan yrittäjänä ja ohjannut ihmisiä liikkumaan.

– Nyt alanvaihdon jälkeen ohjaaminen on jäänyt harrastuspuolelle. Hyvä verestää niitäkin muistoja ja saada uutta intoa omaan hiihtämiseen.

Räty kuvailee itseään aikaisen aamu-urheilun harrastajaksi. Tuolloin hän kertoo suuntaavansa esimerkiksi kuntosalille. Juupajoen kaikkia latuja hän ei ole vielä hiihtänyt läpi, mutta ounastelee, että tähän on lähiviikkoina tulossa muutos.

– Tunnen hiihdon tekniikat ja osaan innostaa mielekkääseen liikkumiseen, hän kuvailee itseään tulevana hiihtokoulun opena.

Leave a Comment