Oriveden Ponnistuksen hiihtäjä Amanda Onnela sivakoi Pirkan hiihdon 45 kilometrillä tyttöjen sarjan kakkoseksi – tärkein tavoitekin täyttyi: ”Aika lailla koko matkan oli kivaa”

Amanda Onnela osallistui Pirkan hiihtoon ensimmäistä kertaa. Hän sijoittui toiseksi tyttöjen sarjan 45 kilometrin vapaan kilpailussa. Kuva: Amanda Onnelan kotialbumista

Oriveden Ponnistuksen hiihtäjä Amanda Onnela, 13, osallistui viime viikonloppuna ensimmäistä kertaa Pirkan hiihtoon. Hän sijoittui tyttöjen sarjassa vapaan 45 kilometrillä toiseksi. Aikaa matkaan kului kolme tuntia, kahdeksan minuuttia ja 26 sekuntia. Eroa voittaja Aino Aarnioon tuli reilut 27 minuuttia.

– Olen tyytyväinen, etenkin, kun voittaja oli 17-vuotias. Tavoitteena oli mennä hiihtämään sitä vauhtia, mikä hyvältä tuntuu ja pitämään hauskaa, Onnela viestittää.

Tavoite vaikuttaa täyttyneen, sillä Onnela kertoo taipaleestaan näin:

– Aika lailla koko matkan oli kivaa. Että ei se kamalaa ollut.

Hän kuitenkin myötää, että aika kova rutistus matka kuitenkin oli – varsinkin jälkikäteen. Etukäteen hän valmistautui kilpailuun tankkaamalla energiaa. Hän kertoo, että ennen kilpailua ei otettu kaksisia lämpöjä.

– Ladut olivat osittain pehmeät ja nahkeat, mutta oli siellä hyviäkin pätkiä, hän toteaa reitistä.

Onnela taittoi matkaa yhdessä ystävänsä, Tampareen Hiihtoseuran Hertta Ikosen kanssa. Ikonen tuli maaliin Onnelan perässä kolmantena. Yhdessä he olivat myös sopineet osallistumisestaan Pirkan hiihtoon.

– Lopussa otimme kuuden kilometrin loppukirin ja ratkoimme sijat ystäväni kanssa, Onnela kertoo.

Hän kertoo tykkäävänsä kaikista hiihtomatkoista, kunhan ne saa hiihtää vapaalla hiihtotavalla.

– Vapaa on aika paljon kivempaa, hän toteaa.

Vielä he eivät ole ystävänsä kanssa päättäneet, ovatko mukana myös seuraavassa Pirkan hiihdossa. Se kuitenkin on varmaa, että seuraavaksi Onnelalla ovat edessään kauden pääkilpailut eli Hopeasompa-kilpailut ja Koululiikuntaliiton hiihtomestaruuskilpailut.

Lue myös: Ensimmäiset Hopeasompa-hiihdot saivat Amanda Onnelan leijumaan, vaikkei kolmen kilometrin perinteisen kisa suunnitelmien mukaan mennytkään – nuori hiihtäjä on asettanut itselleen selvän tavoitteen, ja yksi unelmakin olisi

Pirkanhiihto järjestettiin nyt 68. kerran. Eri sarjoissa ja matkoilla ladulla oli noin 1 300 hiihtäjää. Onnelan lisäksi Pirkan hiihdon eri matkoille osallistuivat Oriveden seudulta myös ainakin Pekka Leskinen, Matti Mäkinen, Arvid Kumpulainen, Jarmo Kallio, Jari Peltonen, Antti Haikka, Hanna Harra ja Anni Valkeinen.