Muutamat kissat ja joukko muita alakoululaisten savesta tekemiä superhahmoja ovat vallanneet kirjaston näyttelytilan – Taiderattaan näyttelyssä pääsee lukemaan myös sarjakuvia

Oriveden kirjastossa on esillä Taiderattaassa syntyneitä supersankareita ja sarjakuvia. Taideratasta kouluille tänä vuonna ensimmäistä kertaa koordinoinut Ilona Raipela on jo useita kertoja pysähtynyt lastensa Esmar, 5, ja Alvar, 3, Olsenin kanssa lukemaan näyttelyn sarjakuvia. Kuva: Heli Rahkonen

Oriveden kirjaston näyttelytilassa on ensi viikon torstaihin asti esillä sarjakuvia ja superhahmoja, jotka ovat syntyneet Taiderattaassa.

Taideratas on Tom Linkopuun kehittämä Oriveden oma taiteen oppimisympäristö, jota on viety kouluille vuodesta 2008 lähtien.

– Näyttelytöitä ovat tehneet kaikki Oriveden vitos- ja kolmosluokkalaiset, Eräjärvellä myös nelosia sekä lisäksi erityisluokkien oppilaita, kertoo Taiderattaan koordinaattorina ensimmäistä kertaa toiminut orivesiläinen kuvataitelija Ilona Raipala.

Hän veti yhdessä Suvi Heinilän kanssa keramiikka- ja maalauskurssia kolmansien luokkien oppilaille. Viidesluokkalaiset tekivät sarjakuvia Timo Kokkilan ja Jukka Tilsan kanssa.

Keramiikkapajan kolmen kaksoistunnin tuotoksina on syntynyt värikkäitä superhahmoja.

– Tehtävänantona oli ”Mun superhahmo”. Ekalla kerralla muovailtiin superhahmo savesta, toisella kerralla maalattiin se omassa elinympäristössään paperille ja kolmannella kerralla vielä maalattiin hahmo akryylimaaleilla, kun se oli tullut ulos keramiikkauunista. Lisäksi oli tehtävänä vähän myös kirjoittaa hahmosta, Raipala kertoo.

Väreissä ei ole säästelty, kun kolmasluokkalaiset ovat maalanneet omia superhahmojaan. Kuva: Heli Rahkonen

Pehmeä savi innosti

Taitelijana hänestä on ollut mukava olla mukana projektissa.

– Tällaista olisi kiva tehdä enemmänkin. Ainoa huono puoli oli roudata tavaroita kouluille. Sinne kannettiin aina 20 kiloa savea ja kaikki muu tarvittava, hän naurahtaa.

Hän iloitsee myös siitä, miten innoissaan lapset ovat olleet savitöiden tekemisestä.

– Se oli vielä oikein pehmeää savea, joka tuntuu ihanalle.

Näyttelyssä pääsee tutustumaan muun muassa moniin kissoihin.

– Yllättävän paljon tuli superkissoja. Muoto ilmeisesti vaikutti osaltaan, sillä oppilaat saivat pitkulaiset savipalat, josta sai aika hyvin istuvan kissan muotoisen. Meillä Suvin kanssa oli sellainen taktiikka, että lähdetään heti vain tekemään.

– Kissoja lukuun ottamatta työt ovat muuten tosi erilaisia. Tosi vähän on ollut sellaista, että tehtäisiin kaverin kanssa samanlaista. Oma kekseliäisyys lähti kivasti lentoon, hän kehuu.

Sarjakuvakurssilla on niin ikään korostettu, että kaikessa taiteessa on tärkeää löytää oma omaperäinen kädenjälkensä, jota oppii harjoittelemalla.

Sarjakuvien tarinoista Raipala lapsineen on bongannut kiinnostavia. Hänen omat kolme- ja viisivuotiaat poikansa haluavat aina lukea tietyt näyttelyn sarjakuvat yhä uudelleen ja uudelleen.

– Niissä on sellaisia aiheita, jotka kiinnostavat.

Sarjakuvakurssin opettajat Jukka Tilsa ja Timo Kokkila ovat muistuttaneet oppilaille, että sarjakuva voi olla monennäköistä. – On monia sarjakuvantekijöitä, jotka käyttävät tarinoiden kertomiseen pelkkiä tikku-ukkoja. Toisaalta taas löytyy ilmiömäisiä piirtäjiä ja kaikkea siltä väliltä, lukee myös näyttelyyn johdattavassa tekstissä. Alvar Olsen sai jo toisen sermin toisen puolen sarjakuvat katsottua. Kuva: Heli Rahkonen

Vinkkejä opellekin

Ajatuksena Taiderattaassa on, että samat oppilaat pääsisivät vuosien varrella tekemään mahdollisimman monia eri juttuja. Raipala itsekin on ollut aikaisemmin vetämässä taidegrafiikkaa yhdessä Tom Linkopuun kanssa.

– Ideana on myös työllistää tähän paikallisia taiteilijoita, muotoilijoita ja kädentaitajia. Taiteenalan asiantuntija tuo kuitenkin aina erilaista näkökulmaa oppitunnille, vaikka opettajilla onkin omat hyvät ideansa ja taitonsa. Koulussa ei kuitenkaan välttämättä ehditä kaikkea toteuttaa.

Yhteistyötä tulee samalla kansalaisopiston kanssa, sillä se on taideopettajien työnantaja. Raipala pitää myös siellä lasten kuvataidekurssia, jossa olisi vielä muutamalle innokkaalle tilaa.

Raipala kiittelee yhteistyötä myös koulujen suuntaan.

– On tosi kiva, että luokanopettajat ovat tässä mukana. He tuntevat oppilaansa ja pitävät järjestystä, jolloin me pystymme keskittymään taiteelliseen puoleen. Kouluilla myös aikuiset ovat osallistuneet tekemiseen, mistä he toivottavasti saavat ideoita omaankin opetukseensa.

Superhahmoja voi olla monenlaisia, saattaa näyttelyssä huomata. Kuva: Heli Rahkonen
Superhahmot on muotoiltu savesta. Lisäksi niistä on kirjoitettu paperille nimi ja muita tärkeitä tietoja. Kuva: Heli Rahkonen
Lopuksi savesta tehdyt superhahmot saivat pintaansa akryylivärin. Kuva: Heli Rahkonen

Leave a Comment