Raskastakin työtä jaksaa, kun tehtävänä on ihmisten auttaminen

Oriveden Sairasautopalvelu Seppo Lehto
Ensihoitaja amk Mirva Koponen ja sairaanhoitaja Ville Koskinen ovat lähtövalmiudessa. Seppo Lehto ei osallistu enää operatiiviseen toimintaan. Kuva: Juha Jäntti

Oriveden tämänvuotisen yrittäjäpalkinnon sai Seppo Lehto, joka aloitti yrittäjänä Oriveden Sairasautopalvelu ky:ssä  40 vuotta sitten.

– Olin 17-vuotias, kun pääsin vielä ilman ajokorttia töihin ambulanssiin. Siihen aikaan riitti, että toisella oli ajokortti. Olen lähtöisin Tampereelta, mutta päädyin muutaman mutkan kautta yrittäjäksi Orivedelle. Täällä on sitten työtä riittänyt, Lehto muistelee lähes 50-vuotisen työuransa alkuvaiheita.

– Kiinnostus alaan heräsi SPR:n ensiaputoiminnassa. Sittemmin olen ollut töissä niin sairaalassa kuin palokunnassakin. Melkeinpä koko maakunta on tullut tutuksi näissä kuvioissa.

Sairaankuljetus oli Orivedelläkin pitkään SPR:n tuottamaa palvelua, joka perustui pääasiassa vapaaehtoisuuteen. Alalle tuli vähitellen tiukempia koulutusvaatimuksia, ja toiminta muuttui ammattimaisemmaksi.

Sairaankuljetusyritykset vastasivat suurelta osin sairaankuljetuksista jo silloin, kun Lehto aloitti oman yritystoimintansa. Esimerkiksi Tampereen palolaitoksella oli vain kaksi ambulanssia.

Viime vuosina toiminta on muuttunut päinvastaiseksi. Pelastuslaitokset ja sairaanhoitopiirit hoitavat valtakunnallisesti suurimman osan ensihoidosta, ja yksityisiä palveluntuottajia on yhä vähemmän.

Sairasautopalvelu tuottaa sekä akuuttipuolen ensihoitopalveluita että kiireettömän puolen sairaalasiirtoja.

– Meillä on yksi auto Orivedellä ympärivuorokautisessa valmiudessa. Toinen auto päivystää joka päivä 12 tunnin ajan Juupajoen Korkeakoskella. Lisäksi meillä on kolme autoa, jotka hoitavat kiireettömiä siirtokuljetuksia, Lehto luettelee.

Yrityksellä on tällä hetkellä 24 työntekijää, jotka ovat koulutukseltaan ensihoitajia, sairaanhoitajia tai ensihoitoon suuntautuneita lähihoitajia. Tämän joukon lisäksi muutama työntekijä on opintovapaalla hankkimassa omaan työhönsä liittyvää lisäkoulutusta. Seppo Lehdolla on yrityksen kokonaisjohtovastuu, ja hänen puolisonsa Mervi Lehto vastaa operatiivisesta toiminnasta.

Työmäärä on ollut ensihoidossa jopa lisääntymään päin.

– Pitkäaikaissairaat ja vanhukset asuvat yhä pidempään kotona. Tämä aiheuttaa osaltaan myös ensihoidon tarpeen kasvua, koska hoitopaikkoja on aina vain vähemmän. Viemme asiakkaita vuodeosastolle, mistä heidät kotiutetaan. Kohta olemme viemässä samaa ihmistä taas osastolle tai Acutaan.

Sairaankuljetus on yritystoimintaa, jossa kannattavuudesta huolehditaan kaikkein viimeisimpänä. Kaiken muun pitää olla ensin kunnossa, jotta yritys voi ylipäätään toimia.

Alan toimijalla pitää olla asianmukainen kalusto hoitolaitteineen ja ammattitaitoinen henkilöstö. Töiden jatkuvuus on katkolla normaalisti neljän vuoden välein, kun työn tilaaja eli sairaanhoitopiiri kilpailuttaa palveluntuotannon.

– Ensihoidon palveluntuotanto kilpailutettiin juuri. Kilpailutuksen tuloksesta tehtiin valitus, ja nyt tulee taas uusi kilpailutus. Tämä ala on siten jatkuvaa tiettyä epävarmuutta, pätkätöitä, Lehto toteaa.

Oriveden Sairasautopalvelu Seppo Lehto
Seppo Lehdon yrityksen tallissa on viisi lähtövalmista ambulanssia. Kaksi autoa on varattu ensihoitopäivystykseen. Muut autot tekevät pääasiassa siirtokuljetuksia. Kuva: Juha Jäntti

Työntekijät ovat Lehdolle yrityksen tärkein voimavara. Hän haluaa pitää huolta siitä, että oma väki viihtyy työssään ja jaksaa tehdä tätä usein raskastakin työtä.

Tässä yritys on onnistunut ilmeisen hyvin. Osaavia ihmisiä olisi tulossa töihin enemmän kuin yritys pystyy palkkaamaan. Henkilökunnan vaihtuvuus on ollut vähäistä. Opiskelijat ovat viihtyneet työharjoitteluissa.

– Työ on henkisesti ja fyysisesti kuormittavaa, ja siihen liittyy monia riskitekijöitä. Siksi on tärkeää pitää kaikin mahdollisin tavoin huolta työntekijöiden hyvinvoinnista, Lehto korostaa.

Lehto ei ole katunut omaa uravalintaansa. Työ on vaatinut paljon, mutta sillä on ollut myös annettavaa.

– Tässä työssä tulee vastaan paljon ikäviäkin ihmiskohtaloita. Se palkitsee, että pystymme tuomaan niin käytännön tilannekohtaista apua kuin henkistäkin tukea ahdingossa oleville ihmisille.

– Pienellä paikkakunnalla tapaamme avun kohteena olleita kylällä myös jälkeenpäin. Siinä on läheisyyttä ja yhteisöllisyyttä, emme ole keskenämme täysin tuntemattomia.

Yrittäjäpalkinto oli Lehdolle yllätys. Hän on pysähtynyt miettimään, miksi juuri hän olisi eniten palkinnon arvoinen.

– Palkinnon saanti lämmittää mieltä. Mutta meitä pitkän työuran tehneitä on paljon muitakin, sekä yrittäjissä että työntekijöissä.  Me kaikki olisimme aivan samalla tavalla palkinnon arvoisia.

Leave a Comment