Fortuna otti pakkovoiton tasaisen vahvalla pelillä – kisa paikasta ylemmässä jatkosarjassa tiivistyy

Fortunan Matti Aho (vas mustapaitainen) tekee kotijoukkueen avausmaalin Henri Aaltion (oik) syötöstä. Kuva: Juha Jäntti

Fortunan edustusjoukkue kaatoi lauantaina kotihallissaan PK 83:n maalein 6-2. Voitto nosti joukkueen 3-divisioonan lohkossaan seitsemänneksi, kun juuri seitsemän parasta joukkuetta pääsee alkusarjan jälkeen ylempään loppusarjaan.

Joukkue oli käytännössä pakkovoiton edessä, jotta paikka ylemmässä loppusarjassa olisi vielä sen ulottuvilla. Fortuna pystyi toteuttamaan nyt suunnitelmien mukaista kurinalaista peliä, ja napakka ote piti lähes koko ottelun ajan.

– Tämä oli hyvä kasvojenpesu viime viikonlopun heikon esityksen jälkeen. Tiesimme, että vastaan tulee hyvä porukka, ja pystyimme pelaamaan sen mukaisesti hyvällä panoksella, Fortunan kapteeni Otto Pietikäinen kuvaili päällimmäisiä tunnelmia ottelun jälkeen.

– Se on tosi hienoa, että joukkue pystyi vetämään tällaisen esityksen, vaikka oltiin selkä seinää vasten.

Ensimmäinen erä oli Fortunalta hyvää peliä. Vastustaja tuli alkuun vahvasti päälle, mutta kotijoukkue sai vähitellen juonesta kiinni. Tilanteita syntyi vuoron perään molemmille maaleille. Erän loppupuolella saatu avausmaali vahvisti Fortunan otetta.

Maalihana aukesi kunnolla kakkoserässä, kun Fortuna pystyi ohittamaan Jose Ylisalon neljästi. Myös PK 83 teki avausmaalinsa.

– Olimme tuloksellisesti toisessa erässä niskan päällä, mutta erän jälkipuoliskolla aloimme panikoimaan ihan turhaan. Siinä tilanteessa olisi pitänyt vain rauhoittaa peliä, Pietikäinen kertasi.

Fortuna sai rivinsä kokoon jälleen päätöserään, eikä ottelun voittajasta ollut enää epäselvyyttä. PK teki erän alkupuoliskolla kavennusmaalin 5-2, mutta kotijoukkue pääsi myös maalaamaan vielä kertaalleen.

Fortunan Arttu Unkila saa ahdistelijan kimppuunsa. Kuva: Juha Jäntti

Alkusarjassa jäljellä 4 tiukkaa ottelua

Pietikäinen kiitti joukkuetta siitä, että onnistumisia tuli nyt laajalla rintamalla. Maalinteko on ollut usein ykkösketjun varassa, mutta nyt kakkonen ja kolmonen esittivät myös vahvoja otteita. Kaksi maalia tehnyt Eelis Reijonen palkittiin joukkueen parhaana pelaajana.

Kehuja riitti lisäksi Manuel Luodelahdelle, joka pelasi veräjänvartijana hienon ottelun.

Alkusarjan sijoitukset määräytyvät sarjataulukossa tällä kertaa otteluiden pistekeskiarvon perusteella. Näin toimitaan siksi, että joukkueet eivät pysty välttämättä pelaamaan kaikkia otteluitaan vaihtelevan koronatilanteen vuoksi.

Fortuna nousi voitollaan seitsemänneksi pistekeskiarvolla 0,89. Takana on 9 ottelua, joista on kertynyt 3 voittoa, 2 tasapeliä ja 4 tappiota. Alkusarjassa on jäljellä 4 ottelua.

– Kaikissa jäljellä olevissa peleissä on aika tavalla panosta mukana. Ylempään loppusarjaan tavoittelemme, mutta se myös vaatii hyvää pelaamista ja onnistumisia. Toisaalta silloin on kiva pelata, kun on vähän painetta päällä ja pitää onnistua.

Fortunan Tomi Tuomivaara pääsee kokeilemaan Jose Ylisalon torjunnan pitävyyttä. Kuva: Juha Jäntti

Muutoksia vastuuhenkilöissä, joukkueen runko ennallaan

Edustusjoukkueen valmennus- ja johtorinkiin tuli viime kauden jälkeen uusia vastuuhenkilöitä. Ossi Ripatti siirtyi joukkueen pelaajapuolelta joukkueenjohtajaksi ja valmentajaksi. Toisena valmentajana toimiva Jukka Pohja kuului hänkin pelikokoonpanoon vielä viime kaudella. Kari Rantanen toimii joukkueen huoltajana.

– Syksy ollut haastava, mutta melko hyvin on selvitty koronan suhteen. Tärkeintä on se, että tartuntoja ei ole ollut joukkueessa eikä koko seurassakaan, Ripatti toteaa.

Kaksikko on tyytyväinen siihen, että yleisöä on tullut otteluihin kohtalaisesti. Yleisö ja seuraväki ovat jo tottuneet siihen, että hallissa käytetään kasvomaskia, ja muutkin koronan turvatoimet pätevät.

– Iso kiitos kuuluu talkooväelle, joka työskentelee ottelujärjestäjinä ja kahviossa. Väki on ollut mukana hankalasta ajasta huolimatta. Myös yhteistyökumppanit ovat tukemassa, vaikka elämä on yrityksissäkin nyt haasteellista.

Joukkueen runko on pysynyt ennallaan. Paluumuuttajia tai muuten riveihin palanneita ovat Tomi Järviö, Tomi Tuomivaara ja Arttu Unkila. Pitkällä aikavälillä katsellen Ripatti ja Pohja korostavat Matti ja Mikko Ahon roolia Fortunan kantavina voimina. He edustavat kokoonpanossa jatkuvuutta ja pysyvyyttä.

Fortunan Matti Aho (11) vääntää PK:n maalilla, taaempana seurailee Niklas Mäkinen (21). Kuva: Juha Jäntti

Loukkaantumiset ovat sotkeneet maalivahtiosaston palettia. Manuel Luodelahti on ”vanhan liiton” veskari, joka tulee tuuraajaksi aina tarvittaessa.

Joukkueen uusimpia nuoria tulokkaita ovat olleet Niklas Mäkinen, Ville Leskelä, Eelis Reijonen ja Aleksi Rauhavirta, kaikki oman seuran kasvatteja.

– Joukkue on ylpeä siitä, että iso osa pelaajista on kulkenut pitkän matkan yhdessä. Vaikka elämä on vienyt välillä Tampereelle ja muuallekin, moni on palannut takaisin ja jatkaa Fortunassa. Täältä lähtöisin olevien pelaajien mukanaolo ja sitoutuminen on välttämätöntä, jotta Orivedellä olisi mahdollista pelata miesten kiekkoa.

Olosuhteet ovat jäähallin remontin myötä viimeisen päälle kunnossa. Pelaamisen kannalta keskeisiä asioita ovat joustokaukalo ja jo aiemminkin kehuja saanut huippulaatuinen jää.

– Täällä on hienoa pelata nyt, kun kaukalo on turvallinen. Nykyaikainen jääkiekko on niin nopeatempoista, että joustokaukalo on aivan ehdoton asia. Kolmosessa pelataan vielä perinteisissäkin kaukaloissa, mutta tuskin menee montaa vuotta siihen, että joustokaukalo tulee pakolliseksi kaikilla sarjatasoilla.

Leave a Comment