Kaupunginhallitus johtaa kaupunkia

Helsinkiläistynyt Oriveden ”kesäasukas” Mika Taipalus kertoo 11.11.2020 Oriveden Sanomissa, ettei hänellä ole luottamusta kaupunginhallitukseen.

Omiin kokemuksiinsa vedoten hän kertoo seuranneensa myös paikkakuntamme kuntapolitiikkaa, josta on kertomansa mukaan kyllä saanut harmillisen väärän ja värittyneen mielikuvan. Hän epäilee myös kaupungin suoriutumista kuntatyönantajana ja selkeästi aliarvioi sekä virheellisesti politisoi rekrytointi- ja valintaprosessia hanketyöntekijän kohdalla.

Kaupunginhallitushan käytti otto-oikeutta villasukkakoordinaattorin valinnassa lisäselvittääkseen, mistä epäselvässä tilanteessa oli kyse. Positiivisen ja seudullemme hyvin sopivan hankkeen sekä ulkopuolisen rahoituksen turvaaminen oli asiassa prioriteetti numero yksi. Lisäksi yleensä aina, jos jotain epäselvyyksiä tai erimielisyyksiä esiintyy, peräänkuulutetaan lisäselvityksiä.

Niitä kaupunginhallitus hankki, mutta kesäasukas Taipaluksen mukaan ilmeisesti toimi tässä(kin) tapauksessa väärin. Todellisuudessa päätökset pyritään tekemään aina kokonaisnäkemyksen pohjalta, arvioiden, keskustellen ja lopulta kantaa ottaen. Niin tapahtui myös tässä tapauksessa.

Kaupunginvaltuusto ja -hallitus tekevät päätöksiä myös aika paljon isommista asioista. Viime vuosina ja tälläkin valtuustokaudella on saatu eteenpäin useita seutumme elinvoimaa tukevia asioita muun muassa erilaisia palveluinvestointeja, asumis- ja yrityshankkeita, joukko- ja tietoliikenteen kehityshankkeita ja vaikkapa energiamuotoihin ja turvallisuuteen tähtääviä asioita.

Lisäksi paljon on jäänyt tekemättä ja on vasta tekeillä. Synkkyyteen ja negatiivisuuteen ei missään nimessä kannata vajota, sillä mahdollisuuksia on jatkossakin monia.

Viime aikoina esillä paikallisessa päätöksenteossa ovat olleet myös muun muassa kaava-asiat. Niistä moni valitettavasti seisoo tällä hetkellä Taipaluksen ja vihreiden aatetoveriensa tekemien valitusten vuoksi ja odottavat täytäntöönpanoa sekä parempaa huomista. Tuntuu olevan ”tärkeää” nostaa kovaan ääneen esille 60 000 euron markkinointihankkeita, kun samaan aikaan kesäasukkaan valitus Sukkavartaan kaavasta seisottaa yhtä orivesiläisille tärkeintä turvallisuushanketta tiejärjestelyiden osalta.

Vaarallisen tasoristeyksen siirtäminen Oripohjasta oli saatu pitkien neuvottelujen ja kilpailutuksen jälkeen toteutukseen, mutta on vaara, että nyt koko asia kaatuu ilman järjellistä syytä. Tämän merkittävän liikenneturvallisuushankkeen, mutta myös elinvoima- ja työllisyyshankkeen kustannusarvio oli 1,2 miljoonaa euroa, josta valtion osuus oli 72 % ja kaupungin 28 %.  Välillä on vaikea ymmärtää tällaista ideologiaa ja kesäasukasnäkökulmaa.

Lähtökohtaisesti on kuitenkin todettava, että Orivedellä päätöksentekoa tukee hyvä ja osaava virkavalmistelu. Keskustelukulttuuri on avointa ja osallistavaa ja mikä parasta, asukkaiden ja monien kesäasukkaiden aktiivisuus on ihailtavaa.  Läheltä kun olen seurannut, luotan myös kaupunginhallitukseen, jolla on merkittävä vastuurooli päätöksenteon ytimessä.

Jussi Viljanen (kok.)

kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

Leave a Comment