Lyhäri-illan helmi ituhippi kanoineen – ”bonuksena” 40-minuuttinen perusmiehen avautuminen

Filmien katselun jälkeen Pirjo ja Keijo Pakkanen kannattivat Symppiksen kahviota ostamalla iltakahvit marjapiirakan kanssa. Juttuseurana Jukka Eerola ja Länkipohjan oma elokuvamies Niko Riekkovaara, jonka Kati Korpelan (takana seinän vieressä) kanssa tekemä pitempi elokuva, keväällä ensi-iltansa saanut kauhuelokuva Torppa leviää nyt dvd-muodossa. Kuva: Anne Kotipuro.

Kymmenkunta katsojaa kerääntyi perjantai-iltana Länkipohjan Symppikseen katsomaan elokuvakärpäsen pahoin pureman Niko Riekkovaaran uusimpia filmejä.

”Vain muutaman kanan tähden” on 10-minuuttinen fiktiivinen luomus, joka kertoo kanoja parvekkeella kasvattavan ituhipin (Jaakko Piilola) kaipuusta maalle. Tarinaan liittyy myös toinen maalle haikailija (Mari Kosela) ja ronski kiinteistövälittäjä (Airi Loikas). Riekkovaara itse roikkuu yläkerran parvekkeelta pää alaspäin hankalana naapurina, hauska kikka sekin.

Kanalyhäri oli tarkoitettu aiemmin syksyllä pidettyyn kyläelokuvakisaan, mutta ei sijoittunut viiden parhaan joukkoon.

– Taisi olla vähän liian erilainen, ne muut olivat käsittääkseni sellaisia perinteisempiä kylien esittelyjä, Riekkovaara toteaa.

Filmissä olikin varsin persoonallinen ote maallemuuttoon, absurdiksikin sitä jossakin mainittiin, ja myös loppuratkaisu yllätti. Mummonmökin sijaan kohteeksi osui keltatiilinen perusomakotitalo. Katsojat pitivät erityisesti kanoista.

Joppe muistetaan myös kävelystään

Sen jälkeen katsottiin vielä toinenkin raina, jossa pääosassa oli Niko Riekkovaara itse. Miehen omalaatuinen kävelytyyli oli perua toissa kesän kesäteatteriesityksestä, jonka tapahtumiin tämä filmi löyhästi liittyi. Kuvauksessa oli hyödynnetty drone-kuvausta ja Ysitie näkyikin perin komeasti Lankajärvineen.

Suurin osa oli kuitenkin tämän Joppe-nimisen mieshenkilön melko alatyylistä avautumista naissuhteistaan baarimyyjälle (Airi Loikas), vilahtipa filmillä pariin otteeseen myös Riekkovaaran tiimissä kelpo ääni- ja valomieheksi pätevöitynyt Timo Loikas.

Jopen suhtautuminen naisiin ja heidän nimittelynsä kävi silti ainakin naiskatsojaa pahasti korvaan.

– No tämä nyt on sellainen suomalaisen perusmiehen muotokuva, Riekkovaara perusteli – ja ehkä myös näkökulma siihen, miten muut heidät näkevät.

Eipä kuitenkaan ole ihme, että Jopen pojat ovat katkaisseet yhteydenpidon isäänsä, kun tämä ei hyväksynyt heidän puolisovalintojaan.

Tämänkin filmin dialogista osa katsojista piti, samoin uljaista drone-kuvista. Musiikki molemmissa esityksissä oli paikallista tuotantoa, mistä erityiskiitos. Molemmat ovat katsottavissa myös YouTubessa.

Kanafilmin naispääosaa luontevasti esittänyt Mari Kosela odottaa jo ensi kesän kesäteatteriharjoituksia. Talven ajaksi hän ei ole kuitenkaan etsiytynyt mihinkään teatteriryhmään.

Leave a Comment