Juttusarjassa poimitaan esiin otoksia Oriveden Sanomien kuva-arkistosta – kuvaparit paljastavat, millaista oli silloin ennen ja millaista nyt

Oriveden kaupungintalo 3.12.1992.

Joulukuun alussa vuonna 1992 maassa oli ainakin jonkin verran lunta. Tuon jälkeen kaupungintalon suojiin on muuttanut kirjasto. Posti on puolestaan siirtynyt muualle.

Kaupungintalon olemus ei ole paljoa muuttunut vajaassa 30 vuodessa. Kuva: Juha Jäntti

 

Risteys
U-käännöksen kieltävä liikennemerkki on tehnyt yläasteen ja lukion piha-alueesta entistä rauhattomamman paikan. Iltarallin reitti kulkee nyt vilkasliikenteisen tien yli, kerrottiin Oriveden Sanomissa 3.11.1988.

Oriveden Sanomien kuva-arkistosta löytynyt otos U-käännöksen kieltävästä liikennemerkistä liittyi juttuun, jossa koulun väki oli tympääntynyt niin sanottuun iltaralliin, jonka kääntymis- ja taukopaikkana piha tuolloin toimi. U-käännöksen kieltävä liikennemerkki oli asetettu risteykseen noin vuotta aiemmin. Sen oli toivottu vähentävän Keskustiellä tapahtuvaa aiheetonta ajoa, mutta tilanne oli pikemminkin huonontunut.

Vapaa-aikaansa autoillen viettävät nuoret olivat alkaneet ajaa risteyksen yli lukion ja yläasteen piha-alueelle. Siellä ajettiin kierros ja palattiin takaisin Keskustielle.

Yläasteen johtokunnan mukaan pihan rauha oli kadonnut. Kaupunginhallitus asettikin tuolloin virkamiestyöryhmän selvittämään piha-alueen rauhoittamista turhalta liikenteeltä.

Johtokunta oli jo omassa esityksessään listannut joukon parannusehdotuksia. Niihin kuului muun muassa linja-autojen kääntöympyrän sulkeminen puomilla illan ja yön ajaksi sekä kielto- ja rajoitusmerkkien pystyttämisen.

Keskustien kiertoliittymä
Liikennejärjestelyt ovat muuttuneet sitten vuoden 1988. Kouluille vievän tien ja Keskustien välissä on nyt kiertoliittymä. Kuva: Annika Koponen

Hotellikiinteistön vanhaa ja uutta elämää

Juttusarjan toisessa kuvaparissa kohteena on Oriveden hotellina tunnettu rakennus. Puut ja rakennus ovat pysyneet, mutta autojen muotoilussa on noin 30 vuoden aikana tapahtunut paljon.

Vuoden 1992 tammikuussa oli tämän kuvan perusteella aito talvi. Kuva: Oriveden Sanomien arkisto
Syksyllä 2020 kiinteistön pihassa näytti tältä. Kuva: Annika Koponen

Munasaabbi ja ei tietoakaan kiertoliittymästä

Oriveden Sanomat on kuvannut levikkialueen arkea ja elämänmenoa vuodesta 1926 lähtien. Valokuvia julkaistiin lehden alkuvuosina säästeliäästi. Nykyään kuvat ovat oleellinen ja tärkeä osa paikallismedian sisältöjä.

Silloin ennen ja nyt on juttusarja, jossa kurkistamme valokuva-arkistoomme ja näytämme, millaista Oriveden Sanomien levikkialueella on ollut silloin ennen ja millaista on nyt. Juttusarjan on saanut aloittaa kuvapari Keskustien ja Orivedentien risteyksestä.

Vanha kuva, Keskustie
Vuonna 1992 Keskustien ja Orivedentien risteys näytti tältä. Kuva: Oriveden Sanomien arkisto
Risteys, Oriveden keskusta
Orivedentien ja Keskustien risteys lokakuussa 2020. Kuva: Annika Koponen

 

Leave a Comment