Karpin ja Hirsilän kyläkoulujen alasajoa ei pidä tehdä

Keskustan Oriveden kuntayhdistys ja valtuustoryhmä vastustavat Karpin ja Hirsilän kyläkoulujen alasajoa.

Oriveden taloustilanne on heikko, väkimäärä vähenee ja lapsimäärän lasku huolestuttaa, nämä ovat faktoja. Siitä huolimatta kyläkouluille ja niitä ympäröiville kylille tulee vielä antaa aikaa kehittyä elinvoimaisiksi kylien asukkaiden ja kaupungin kanssa. Kouluilla on aina suuri merkitys kylien kehitykselle ja identiteetille, näin myös Karpissa ja Hirsilässä.

Orivettä tulee kehittää positiivisuuden kautta. Tämä on päässyt unohtumaan monellakin taholla. Oriveden markkinointi on nyt orastavalla alulla, myös ysitietä on alettu parantaa Oriveden päästä ja ehkä jo ensi vuonna myös Tampereen puoleisesta päästä.

Juuri nyt, kun meille suotuisia asioita on alkanut tapahtua, ei kouluja kannata sulkea ja lisätä ulospäin negatiivista kuvaa Oriveden vetovoimasta ja imagosta.

Kyläkoulujen mahdollinen lakkauttaminen on herättänyt joissain yrityksissä protestimielialaa. Nämä yrittäjät uhkaavat siirtää yrityksensä pois Orivedeltä, mikäli kyläkouluja lakkautetaan. Jos näin tapahtuu, tällä on vaikutusta Oriveden yhteisöverotuottoihin.

Mattilanpellon kaava keskustassa (kun se selviää valituskierrokselta) tulee houkuttelemaan uusia asukkaita ja täyttämään oppilaista Kultavuoren koulun.

Uusien tonttien lisäksi Aseman, Karpin ja Hirsilän alueilla on paljon omakotitaloja, joissa sukupolvenvaihdos on tulossa ajankohtaiseksi. Talot rakentaneet henkilöt ovat ikääntyneet ja nuoremmat sukupolvet alkavat muuttaa niihin. Lisäksi Yliskyläntie on potentiaalista kehittyvää asuntoaluetta. Tässä on siis myös mahdollisuus myös uusiin koululaisiin.

Aseman seudun kehittämisen ja lähijunaliikenteen kehittämisen tavoitteina on tehdä paikkakunnastamme entistä houkuttelevampi. Kun tässä kehitystyössä onnistutaan, se lisää paikkakuntamme asukas- ja lapsilukua. Samalla lisääntyy Rovastinkankaan oppilasmäärää.

Emme kaipaa tänne Tampereen koulujen ryhmäkokoja.

Myös korona tuo oman lisänsä tähän kouluverkkoharkintaan. Kukaan ei varmuudella tiedä, mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Nyt alkanut muuttoliike ydinkeskustoista väljemmille asuinalueille maaseudulle ja pieniin taajamiin toivottavasti jatkuu. Entistä paremmat mahdollisuudet etätyöhön ainakin jäävät osaksi uutta arkea. Silloin voi asua kauempanakin fyysisestä työpaikasta.

Kyläkoulut tulee säilyttää toistaiseksi, koska oppilasmäärät eivät lähivuosina olennaisesti alene. Luvut ovat mukana Oriveden kaupungin alakoulujen palveluverkkoselvityksessä.

Kouluissa on tehtävä välttämättömät korjaukset, koska ne ovat investointi terveelliseen ja turvalliseen oppimis- ja työympäristöön.

Summa summarum: paljon avoimia kysymyksiä, mutta mielestämme lakkauspäätöksiä ei pidä tehdä tässä tilanteessa hätiköiden ja kaupungin taloustilanteeseen paniikissa vedoten.

Pitää katsoa ensin, mihin asentoon maailma, mutta erityisesti Tampereen seutu ja Orivesi koronan jälkeen asettuvat.

Keskusta haluaa taata turvallisen arjen, lasten etu on asetettava ensisijaiseksi. Teemme työtä paikallisuuden ja yhteisöjen puolesta. Haluamme samalla turvata asumisen ja elämisen mahdollisuudet sekä edistää elinvoimaa koko Oriveden alueella.

Jyrki Tuomaala

valtuustoryhmän puheenjohtaja

Oriveden Keskusta

Leave a Comment