Kun juustohöylä ei riitä

Oriveden kaupunginvaltuusto käsitteli maanantaina kaupungin ensi vuoden talousarviota. Muutoksia kirjaan ei tehty, joten ensi vuotta kohti lähdetään tietoisesti alijäämäisen talousarvion kanssa. Miinusta viivan alle on tässä suunnitteluvaiheessa kertymässä 1,1 miljoonaa euroa. Tämä tarkoittaa sitä, että Orivesi elää yli varojensa.

Jo kuluva vuosi on ollut vaikea ja yksi syy siihen löytyy koronasta. Kaupunginjohtaja Juha Kuusisto arvioi, että näillä näkymin vuodesta 2020 on tulossa miljoonan verran alijäämäinen. Tilanne elää vielä loppuvuoden aikana, sillä sairaanhoitopiirin menot voivat vielä muuttua.  Valtiolta saatu 950 000 euron harkinnanvarainen valtionavustus pelasti paljon, sillä muuten tilanne olisi ollut vielä huonompi. Selvää kuitenkin on, että yksikään kunta tai kaupunki ei voi toimia valtionavustusten varassa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Riitta Jakara (sd.) totesi kokouksessa, että Orivedellä on nyt oikeiden toimenpiteiden aika. Juustohöylällä ei nimittäin enää riittäviä säästökohteita löydetä, jotta kaupungin talous saadaan tasapainoon. Vaikka hyvistä palveluista Orivedellä halutaan pitää kiinni, jostain on jatkossa myös todennäköisesti luovuttava.

Päätökset eivät ole helppoja, mutta jonkun ne on uskallettava tehdä. Velkarahalla meistä ei kukaan voi elää ikuisesti.

Leave a Comment