Joulusaarna vuodesta 2120

Esa Keskinen
Esa Keskinen

Mahtavaa Sesonkia! Teille pitää varmaan toivottaa myös hyvää joulua, god jul ja Merry Christmas kaupan päälle!

Kaiken kaikkiaan hyvät vuodenvaihteet sinne vuoteen 2020 täältä sadan vuoden päästä. Tosin teitä vissiin vaivaa siellä kulkutauti? Onhan noita ollut sen jälkeenkin, mutta onneksi saimme teiltä paljon oppia. Sinnitelkää – se on pian ohi!

Selitetääs, miten täällä tulevaisuudessa vietetään keskitalven juhlaa.

Jouluna ei juuri enää anneta lahjoja tai ainakaan mitään krääsää. Syödään ja juodaan, mutta ruuat ja juomat ovat tietysti hieman erilaisia. Tosin tämän joulun hiteiksi on noussut joitain vuosituhannen vaihteen vanhanajan suosikkeja, kuten lanttulaatikko ja lipeäkala. Milleniaalis-kasvis-ovo-caRP-ruokavalio on ollut tänä syksynä in fashion.

Ihmiset myös haluavat edelleen jouluna 2120 kokoontua yhteen, niin kuin tekin nyt haluaisitte.

Pitää varmaan myös lyhyesti kertoa, mitä sadassa vuodessa on tapahtunut.

Me 2100-lukulaiset olemme teidän lapsenlapsianne ja  lapsenlapsenlapsianne. On myös vielä joitain 10- ja 20-lukujen lapsia hyvissä voimissa elämäkodeissa! Miksikäs te kutsuitte niitä? Vanhainlaitoksiksi? Enttententtendoiksi… Nintendoiksi? Skarpatkaa joka tapauksessa hei niiden kanssa, ja mieluummin asap.

Orivesi-niminen paikka on edelleen olemassa ja siellä asuu ihmisiä. Sama homma Suomi-nimisen paikan kanssa. Kuntien kohtaloa ei tässä ehdi selittää. Vaikka ihmiset siirtyivät menneellä vuosisadalla isompiin keskittymiin, ei monipaikkaisuus ole kadonnut.

Pilaisimme myös hyvän jännitysnäytelmän, jos kertoisimme, miten teidän sote-uudistuksellenne kävi. Hyvä, että ryhdyitte sentään maksamaan lisää palkkaa sairaanhoitajille.

Toinen vinkki: kannattaa satsata nuoriin. Meinaatte välillä vähän unohtaa ne ja tuijottaa vain kaupungin tilinauhaa. Jättikouluista on luovuttu ja jokaiselle kasvatus- ja opinasteelle on jyvitetty budjetista riittävästi hynää.

Globaalisti totaaliselta tuholta on vältytty, toistaiseksi. Siitä on kai osittain kiittäminen teitä. Hoksasitte vaihtaa öljyn ja hiilen uusiutuviin energianlähteisiin. Samoin opitte tuottamaan ruokaa kestävämmin ja riittävästi. Molemmissa oli roolinsa suomalaisilla keksinnöillä.

Ydinaseet unohdettiin lopullisesti 60-luvulla. Ihan kaikkia metsiäkään ette ehtineet kaataa ettekä meriä tuhota. Luonto jokseenkin korjaantui. Aika monta teille tuttua eläinlajia ja kasvia tosin hävisi.

Saimme myös sen teidän muovi- ja elektroniikkajätteen onneksi siivottua. Mikä järki sitä pikamuotia ja muuta romua oli vain tuottaa, eikä edes laittaa sitä kiertämään? Luonnonvarojen kuluttaminen oli muuten pakko laittaa suurvaltojen johdolla kontrolliin, ja tilanne meni aika rumaksi. Siitäkin selvittiin, mutta ei viitsi puhua siitä näin juhlan aikaan.

Työ, liikkuminen, kuluttaminen ja ruuantuotanto ovat muuttuneet oikeastaan täysin, mutta oikeastaan parempaan suuntaan. Palkan ja työn käsitteet ovat laajentuneet, vaihtoehtoiset energiat kuljettavat paikasta toiseen ja tuotanto on regeneratiivista ja paikallista. Teille ehkä utopistista, mutta tämä onkin tulevaisuus.

Hieman lämpimämpää meillä on. Etelä-Suomi muistuttaa ilmanalaltaan paljolti Keski-Eurooppaa. Entäs talvi? No worries! Jopa TamCapitolin (Tampere brändäsi itsensä uudelleen metropolipäissään 50-luvulla) korkeudella saadaan silloin tällöin kunnon tujaus adventtisohjoa!

Esa Keskinen

Kirjoittaja toivottaa rauhallista joulua vuodesta 2120

Leave a Comment