Onko ilmasto ollut radikalisoitumisen aiheuttajana?

Pohjois-Euroopassa oli normaalia lämpimämpää aikaa 1920-30-luvuilla. Sen ajan lämpötilat muistuttivat nykyistä trombeineen ja muine poikkeavine sääilmiöineen.

Samaan aikaan radikalisoituminen alkoi Pohjanmaalla ja se levisi sieltä Itä-Suomeen saakka. Tosin siellä väki ei merkittävästi yhtynyt pohjalaisiin aatteisiin, mutta akateemisen karjalaseuran jäseniä löytyi.

Lämmin sää loppui ikävästi, kun Stalin ammutti laukauksensa Mainilan maisemissa. Siitä alkoi talvisota ja pakkanen kiristyi äärimmilleen.

Nyt on eletty puolivuosisataa vaihtelevan lämpimässä ilmastossa. Viimeiset kymmenen vuotta ovat olleet samaa luokkaa kuin 1900-luvun alkupuolen vuotuiset lämpötilat.

Radikalisoituminen on tapahtunut vaivihkaa ja sen synnyttäjänä on ollut voimakas maahanmuutto. Se on lietsonut muukalaisvihaa, joka on eräs äärioikeiston teeseistä.

Vuodet 2019 ja 2020 olivat kahdenkymmenen vuoden mittausjakson lämpimimmät. Ja kas kummaa, perussuomalaisten kannatus on noussut maksimiinsa. Lisäksi on näkynyt julkisuudessa merkit siitä, että pohjalainen perinne on alkanut nostaa päätään.

Onneksi nyt on sää viilenemään päin, mutta yhteiskunnan aktiivien pitää olla hereillä.

Eelis Pulkkinen

 

Leave a Comment