Latvia, Liivinmaa ja Kuurinmaa

Oriveden Sanomien juttu Topi Mäntylän muistelmista herätti ajatukseni jääkärien historiaan.

Monissa muistelmissa kerrotaan heidän osallisuudestaan taisteluun vuonna 1915 Misse-joella.  Otin ihan selvää, missä tällainen joki virtaa. Ja selvisihän se, vaikka nykyinen nimi on Misa. Tai Misa-joki. Pieni joki Kuurinmaalla, Latviassa.

Siksikin tämä kiinnostaa, kun olemme useamman kerran ajelleet Latviassa, ja varmaankin aika läheltä Misse-jokea. Tiedä vaikka olisimme nähneetkin.

Muutaman kerran olemme lomailleet Saulkrastissa, Riian pohjoispuolella ja lisäksi Jurmalassa, Riian länsipuolella. Näitä voin suositella Latvian matkaajille, sillä molemmista on hyvin lyhyt matka Riikaan. Pieninä paikkoina nämä ovat paljon rauhallisempia. Myös uimarannat ovat mainioita.

Kerran kävimme Ventspilsissä, Latvian länsirannikolla. Pari kertaa ajoimme Latvian läpi matkallamme Slovakiaan. Sen reitin varrella varmaankin Misse-joki olisi ollut lähinnä.

Tänne Mäntsälään Latvia on vaikuttanut Wrede-suvun kautta. Sieltähän se suku on lähtöisin, kuten myös Kirkholman taistelussa 1605 kaatuneen ratsumestari Wreden lesken, Gertrud von Ungrenin suku.

Kun Ruotsin kuninkaan Kaarle IX hevonen sai osuman, niin Wrede antoi omansa kuninkaalle. Kuningas pelastui, mutta Wrede jäi kentälle. Kuningas palkitsi Wreden lesken, lahjoittamalla tälle 27 000 hehtaaria maata Suomesta, muun muassa Mäntsälän kuninkaankartanot. Niinpä meidän tunnetuin kartanomme, Alikartano, on toiselta nimeltään Frugård, Rouvankartano.

Riian ohi etelään pääsee eräänlaista kehätietä Salaspilsin kautta. Jossain siellä se Kirkholma on sijainnut. Kyllä vielä joskus, kun matkailu vapautuu, käymme Latviassa ajelemassa ja koitamme löytää näitä historiallisia kohteita.

Hannu Järvinen

Mäntsälä

Leave a Comment