Juurtumiseen tarvitaan työpaikka

Orivesiläisiä on tämän vuoden alussa reilusti yli sata vähemmän kuin vuotta aiemmin. Tarina ei paljon muutu, kun siirrytään Juupajoen puolelle. Noin 1 800 asukkaan kunnan väkimäärä on vuoden aikana vähentynyt yli 40 henkilöllä.

Synkiksi painuvat lukemat selittyvät lähinnä sillä, että kummassakin kunnassa kuolee enemmän ihmisiä kuin sinne vuoden aikana syntyy vauvoja. Muuttotilastot vuoden takaa nimittäin osoittavat, että kuntiin tulevien ja lähtevien määrät ovat ainakin tuolloin olleet varsin tasapainossa.

Orivedelle kuntien välistä muuttotappiota kertyi vuonna 2019 vain kolmen henkilön verran. Juupajoella lukema oli huolestuttavampi, sillä muuttotappiota kertyi tuolloin 25 henkilön verran. Viime vuoden lukemia Tilastokeskuksen kuntaluvuista ei vielä löydy.

Muuttajien tarinoissa on usein runsaasti yhdistäviä tekijöitä. Moni voi varmasti yhtyä esimerkiksi siihen, mitä Waltteri Martelin sanoo tässä lehdessä julkaistussa haastattelussa. Hän etsi naisystävänsä kanssa rauhallista asuinpaikkaa Tampereen lähistöltä ja Orivesi veti pisimmän korren muun muassa asumisen edullisuuden vuoksi.

Varsinaiseen paikkakunnalle juurtumiseen tarvitaan kuitenkin vielä jotain muuta. Se jokin on usein työpaikka. Sen myös Martelin Orivedeltä löysi.

Leave a Comment