Talvi, varpaat ja villasukat

Villasukat hangella
Kuva: Jaana Ala-Lahti

Talvisin minä käyn saunan jälkeen yleensä varpaisin kävelemässä lumihangessa. Varpaita ja jalkoja alkaa jännästi kipottaa ja koko keho aktivoituu. Luminen maa aktivoi jalkojen lihaksistoa ja kiihdyttää pintaverenkiertoa.

Olen kokeillut myös aamupostin hakemista postilaatikosta varpaisilleen. Siinä viimeistään herää. Parasta on, kun yöllä on satanut uutta lunta ja jalat hieman uppoavat lumeen.

Näistä lumivarvasteluista tuli mieleen, että voisi kävellä lumessa pidemmän matkaa ilman tavanomaisia kenkiä. Päätin kokeilla villasukilla kävelyä lumihangessa.

Puin päälle yhdet tavalliset sukat ja kahdet villasukat. Toiset villasukista olivat mummini tekemät ja toiset olin tehnyt minä. Kipitin kotini lähipolkuja ja tuntuma jalkapohjissa oli ihana. Pakkaslumi oli pehmeää ja askellus tuntui kevyeltä.

Mielestäni villasukkia tulisi arvostaa enemmän. Villasukat kuuluvat jokaisen vaatekaappiin. Itse käytän villasukkia joka ilta, sillä en saa unta, jos varpaani eivät ole lämpimät. Pakkaan villasukat myös päällimmäiseksi rinkkaan, kun lähden retkeilemään.

Mielestäni jo alakoulussa pitäisi opetella tekemään villasukkia. Näin tulisi kaikkien opittua yli neljäsataa vuotta vanha taito. Itse opin neulomaan villasukkia muutama vuosi sitten äitini opettamana. Myös mummini on taitava sukkien neuloja. Häneltä olen saanut söpöt pupunhäntäsukat.

Minusta olisi hauskaa, jos koulut ja työpaikat ideoisivat ”Tule villasukilla kouluun tai töihin” -päivän. Kuitenkaan tämä ei voi olla kaikkialla Suomessa samaan aikaan, koska sää vaihtelee eri puolilla Suomea.

Paras ilma villasukilla kävelyyn on luminen pakkaskeli. En voi kuvitella, että villasukilla kävellään loskassa. Olen jo testannut kävellä villasukilla kouluun Orivedellä. Testi oli onnistunut ja voin kyllä suositella.

Ensi kerralla aion osallistua villasukkajuoksun SM-kisoihin Orivedellä.

­­­­­Peppi Palsinajärvi

5B

Kultavuoren koulu

Leave a Comment