Turhasta stressaaminen ei kannata

Kevään ylioppilaskirjoitukset alkoivat tiistaina äidinkielen lukutaidon kokeella. Orivedellä ensimmäiseen kirjoituspäivään osallistui 47 nuorta. Suurin osa heistä oli tämän kevään abiturientteja, mutta mukana oli myös lukion toisen vuosikurssin opiskelijoita ja arvosanaansa korottavia.

Vuosi sitten koronatilanne myllersi kirjoitusten aikataulua. Reaaliaineet jaettiin tuolloin kahdelle päivälle varsin lyhyellä varoitusajalla. Kirjoituksiin osallistuneille tilanne aiheutti varmasti ylimääräistä stressiä. Valmistautuminen kevään koitokseen oli kuitenkin tehty toisenlaisen aikataulun perusteella.

Tänä keväänä kirjoitukset on jaettu vielä useammalle päivälle. Nyt reaaliaineita kirjoitetaan neljänä päivänä. Tieto suunnitelmasta on kuitenkin ollut jo pitkään kaikkien tiedossa, joten kaikki ovat siihen voineet varautua.

Ylioppilaskirjoitukset ovat nuorille tärkeä etappi. Niitä varten on tehty pitkään töitä ja niiden tuloksilla on merkitystä jatko-opiskelupaikan saannin kannalta. Siksi kukaan ei halua, että korona sotkee kaiken viime metreillä.

Tärkeää on myös ymmärtää, että on turha stressata asioista, joihin ei voi itse vaikuttaa. Silloin jää voimia niistä asioista huolehtimiseen, jotka ovat omissa käsissä. Poikkeukselliset ajat ovat meille kaikille myös oppimisen paikka. Viime vuoden ylioppilaat voivat jo nyt katsoa taaksepäin ja miettiä, mitä kaikkea he kirjoituskevään aikana itsestään oppivat.

Leave a Comment