Naivisminäyttely nostaa suupieliä ja naisille huipulla tehdään kunniaa – Kampuksen kesässä luvassa vihdoin myös konsertteja

Oriveden Kampus
Oriveden Kampuksen kesään kuuluu muun muassa kursseja, näyttelyitä ja seminaareja. Kuva: Juha Jäntti

Oriveden Kampuksen kulttuurikesä nostaa tänä vuonna päätään pitkälti perutun viime vuoden jälkeen. On  näyttelyitä, kursseja, seminaareja, jopa elävää musiikkia, enimmäkseen klassista.

Kesäkurssit alkavat Virpi Kaartisen ohjaamalla Suvun tarinat -kurssilla. Kuvataiteilija Eija Isojärven maisemamaalausoppiin kesäkuun lopulla toivotaan vielä muutamaa harrastajaa. Risto Ahdin lyriikkakurssi ja Nina Hakalahden luovan kirjoittamisen kurssi toteutuvat varmasti.

Näyttelyt jatkuvat. Koulujen kesäloman koittaessa kuoriutuu lukion ja yläkoulun kuvataiteen lehtorista taiteilija. Taiteen maisteri Jenni Viljakainen, aiemmin ehkä paremmin Salakarina tunnettu, pystyttää omien maalaustensa näyttelyn galleriaan.

Näyttelyitä ei kannata ahmia, miksei jäisi yöksi

Heinäkuussa houkutellaan paikalliset ja kesävieraat paikalle naivismin ilosanomalla. Kampuksella vierailee Suomen Gallupin säätiön Naivismia huvin vuoksi -näyttely.

– Pari vuotta sitten Keravan taidemuseossa samassa näyttelyssä kävi 22 000 katsojaa. Jos nyt edes osa tästä määrästä nyt poikkeaisi meillä, olisihan se tosi hienoa, visioi Kampusta pyörittävän kulttuuriosuuskunnan toimitusjohtaja Reijo Kahelin toiveikkaana.

Hän heittää heti perään näppärän paketointisuunnitelman taiteen ystäville: päivä Mäntässä, yöpyminen Kampuksella, ja toisena päivänä Orivedellä Purnua ja naivismia. Tähän liittyen on luvassa orivesiläisille tutun taideasiantuntijan Keijo Koivulan luento naivismista. Tänä kesänä naivistien teoksiin voi siis tutustua muuallakin kuin Iittalassa.

Kesän loppuun siirretyn Pirkanmaan Taidesuunnistuksen aikoihin Kampukselle on tulossa Tampereen taidemuseon ja paikallisten harrastajien näyttelyitä.

Puhutaanpa vaihteeksi naisista huipulla

Tapahtumissa lähdetään heti huipulta, kun puhutaan naisministereistä alkaen Miina Sillanpäästä Sanna Mariniin. Kaksipäiväinen Naiset huipulla -tapahtuma pohtii eri näkökulmista sitä, mikseivät naiset politiikan ja yhteiskuntaelämän huipulla saa sitä arvostusta, joka heille kuuluu. Vaikkapa siltä kannalta, miten naiselämäkerrat eroavat miesten vastaavista. Äänessä ovat asiantuntijat, mutta keskusteluun saavat myös kuulijat osallistua.

Elokuussa Pöhinää kylille -tapahtumassa pohditaan pienten yhteisöjen kautta kansalaistoiminnan, demokratian ja sivistyksen yhteyttä yhteistyössä Vapaa sivistystyö ry:n kanssa.

Puhuminen jatkuu Oriveden Kirjapäivillä syyskuun alussa yhteistyössä Kirjallisuus- ja kulttuuriyhdistys Särön kanssa, sekä syksyn edetessä Filosofiapäivillä.

Elävän musiikin kaipuuseen vastataan klassisella

Elävän musiikin kaipuuseen vastannee Kampuksella leireilevä Suomen Mieskuoroliitto konsertillaan, ehkä myös Naiskuoroliiton Louhi-kuoro. Elokuussa vierailee myös Tampere Filharmonia paikkakunnalla kamarimusiikkikokoonpanolla.

Kesän ja syksyn taitetta juhlistaa Radion Sinfoniaorkesterin live-konsertti Klemettisalissa. Sinfoniaorkesterin konsertti on elämys kaikille aisteille. Myös Tampereen Filharmonian kuoro konsertoi mahdollisesti Orivedellä. Todennäköisesti edellistä vilkkaampi musiikkikesä päätetään suomenruotsalaisen kansantanssin askelkuvioihin.

Ihmisiä pääsee koronatilanteen kohentuessa kohtaamaan myös Kampuksen kirpputorilla ja sadonkorjuujuhlassa.

Leave a Comment