Valtuusto päättää vain kunnan asioista

Sami Kymäläinen jatkoi 26.5.2021 Oriveden Sanomissa valtion ja kuntien ilmastopolitiikan arvostelua.

Lue lisää: Vielä kerran ilmastosta

En todellakaan allekirjoita Kymäläisen väitteitä, jotka hän tuntuu kopioineen puoluetoimistonsa vaalipropagandasta. Puolustin HINKUun kuulumista Oriveden siitä saamilla monilla eduilla. Toisin kuin Kymäläinen esittää, osoitin hänen edellisen kirjoituksensa väitteen Oriveden ”innokkuudesta lähteä eturintamassa erilaisiin ilmasto- ja ympäristösopimuksiin” harhaiseksi sillä, että mainittuihin sopimuksiin kuuluu valtaosa väestöstä/kunnista.

Kymäläinen toteaa nyt, ettei vastusta aurinkopaneeleita, mutta asettaa ”järkevän taloudenpidon” ikään kuin niiden vastakohdaksi. Hän esittää lähes kaikkia mahdollisia menokohteita, ”mihin meidän orivesiläisten rahoja voitaisiin käyttää aurinkopaneelien sijaan”. Ja muiden maiden hiilenkäyttöä ”ei aurinkopaneeleilla kompensoida”.

Kymäläinen ei ymmärrä, että aurinkoenergian keruujärjestelmä on vähän pidemmällä aikajänteellä tuloerä, ei menoerä. Kymäläisen väite, että olisin perustellut aurinkoenergiajärjestelmän asentamista ”nimenomaan valtiolta saatavalla energiatuella” on tuulesta temmattu. Järjestelmä kyllä maksaa itsensä takaisin, mutta takaisinmaksuaika on tietysti lyhyempi mahdollisen tuen avulla.

Valtiovalta ohjaa kuntien ilmastopolitiikkaa ilmastoystävälliseen suuntaan ja nämä Kymäläisen paheksumat energiatuet ovat yksi keino tässä valikoimassa. Kunnanvaltuustossa näitä valtion tekemiä päätöksiä ei voi kumota. Tuen hakemisesta tietysti voi kieltäytyä, mihin Kymäläinen asenne tuntuu viittaavan, mutta tämä olisi kuntalaisten rahojen haaskausta.

Kymäläisen mukaan ”9 suomalaisen päästöt vastaavat 10 kiinalaisen päästöjä” vuonna 2020. Siis meidän päästömme olisivat yhä 10 % isommat. Sen lisäksi me käytämme runsaasti kiinalaisia tuotteita, joiden valmistus lisää päästöjä Kiinassa ja vastaavasti vähentää Suomessa.

Maailman väestön rikkain prosentti aiheutti hiilidioksidipäästöjä yli kaksi kertaa enemmän kuin maailman köyhin puolikas vuosina 1990–2015, tuoreessa tutkimuksessa väitetään (IS, The Guardian). Tämä on tietysti puoluetoimiston ohjeistuksen mukaisesti Kymäläiselle vain ”ideologista vouhotusta”. Kymäläisestä huolimatta Oriveden tulee kuitenkin tehdä kannattavia energiainvestointeja.

Valittava valtuusto tulee päättämään kunnan asioista. Vaalit eivät vaikuta EU:n eikä valtakunnallisiinkaan asioihin, vaikka perussuomalaisista näin uskotellaankin.

Veli-Matti Vanhanen

kuntavaaliehdokas

Keskusta (sit.)

Leave a Comment