Hengen eväitä: Kutsu

On aina kiva saada kutsu juhliin tai muihin tapahtumiin. Mitä henkilökohtaisempi kutsu on, sitä innokkaammin siinä mainittua tilaisuutta odottaa.

Yli vuoden ajan tapahtumia on koronan vuoksi peruttu tai niitä on kutsuttu seuraamaan internet-sovellusten välityksellä. Kaikki toimijat kuitenkin odottavat paluuta normaaliin.

Onneksi tilanne näyttää kesän myötä pikkuhiljaa menevän siihen suuntaan. Rokotusohjelma etenee suotuisasti. Ilmassa on toiveikkuutta. Poikkeusolojen rajoituksia ollaan purkamassa. Kyllä tässä juhliinkin vielä päästään!

Uuden testamentin evankeliumeissa kerrotaan poikkeusoloista parin vuosituhannen takaa. Nämä kertomukset ovat pääosin tuttuja meille kaikille. Juutalaiset kokivat tuolloin aluettaan miehittävän maailmanvallan rajoittavan heidän elämäänsä. He odottivat Messiasta, joka vapauttaisi heidät orjuuttajan ikeestä.

Jeesus tuli ja tarjoutui Vapauttajaksi. Hänen opetuksensa mukaan ihmisten suurin uhka ei ollut silloin, eikä ole nyt, valtaapitävien toimet eivätkä ulkoiset olosuhteet. Suurin uhka ihmisen hyvinvoinnille on synti. Siitä Jeesus on tullut meitä vapauttamaan. Hän julisti Jumalan valtakuntaa ja kutsui seuraamaan itseään. Miten tarjoukseen tulee suhtautua? Mitä Jeesuksen seuraaminen on?

Evankeliumien opetuksista nousee esiin muutamia keskeisiä periaatteita. Jeesuksen seuraaminen ei ole hetken mielijohteen tai tunteen ratkaisu. Se on tahdon valinta, jolla on seurauksensa. On oltava valmis luopumaan elämää tuhoavasta käyttäytymisestä ja valittava tilalle elämää säilyttäviä ja suojaavia asioita.

Jumalan valtakunnassa on oma arvomaailmansa. Ikuiset arvot määrittävät ajallisia arvoja. Tämä Jumalan valtakunnan kutsu tulee jokaisen kohdalle. Sen hylkääminen on kohtalokasta.

Jeesuksen seuraaminen on oikeastaan rakastamista. Jumala on ensimmäisellä sijalla. Sitten tulee ihminen. Sitten tulevat muut asiat. Se on oikeaa normaalia! Siihen meitä kaikkia kutsutaan! Turvallista ja siunattua kesää!

Taisto Hillberg

Pastori

Oriveden adventtiseurakunta

Leave a Comment