50 vuotta sitten: Romantiikkaa, rakkautta, matkailua – Kirjastoauto palvelee suvellakin

vanha vuosikerta, kirjastoauto
Kirjastoauto Lyytikkälässä, istumassa sen kuljettaja-hoitaja Pirkko Pylvänäinen.

Oriveden kirjastolaitos palvelee suvellakin lukuhaluista väkeä. Viitenä viikon arkipäivänä. Ja musiikkia voi kuunnella samalla. Eikä sivukyliäkään ole unohdettu: heinäkuuta, loma- ja auton huoltokuukautta lukuunottamatta, on kirjastoauto jyrännyt sivuteitä väsymättä. Sen asiakkaat ovat suvella hieman muuttuneet, nuorentuneet. Kesällä on koulupilteillä vihdoinkin aikaa lukea muutakin kuin läksyjä; varttuneella väellä on muita touhuja tähän aikaan vuodesta.

Kirjastoauton hentoinen mutta taitava kuljettaja-kirjastonhoitaja Pirkko Pylvänäinen sanoikin, että lukuhalu ei suinkaan ole laannut kesäksi vaikka kirjojen lainaajien joukko onkin nyt hieman toinen. Lukijajoukon runko on silti entinen, verenvaihto ei ole erityisen tuntuva. Kesäkuumalla otetaan rannalle tai pihakoivun katveeseen kevyttä, jännitystä ja romantiikkaa, talvisin iltapuhteilla on vakavampi ja tiedekirjallisuus etualalla. Kesälomanuoret ovat ”löytäneet” kirjastoauton, ja tämä on mukava asia.

Sillä kirjastoauton kierroksessa Lyytikkälässä oli asiakkaina viisi aikuista sekä Ojalan, Holmin ja Aallon lapsia, koulukkaita ja muuten lomalaisia. Yhteiskoululainen Päivi Ojala, tummasilmäinen kaunottarennuppu, kehui kirjastoauton antia: ”Kyllä sieltä etsivä löytää, ja minä olen sellainen. Talvella en juuri ennätä läksykirjoiltani muuhun; nyt luen yleistietoutta, matkakirjoja ja hieman hempeätäkin sellaista. Pojat ottavat jännäreitä, mutta meidän Matti lukee muutakin: tekniikkaa. Määrätyt tyttöjen ja poikien sarja- ja suosikkikrjat kuluvat täälläkin käsissä, ja niitä vaihdellaan sitten talojen kesken”, uskoi Päivi.

Kieli keskellä suuta on kookasta kirjastoautoa ohjattava kapeilla ja koukeroisilla sivuteillä, erityisesti syvän lumen ja iljanteen aikaan. Vahinkoja ei ole sattunut. Auton reittejä ja kulkuvuoroja kannattaisi alkusyksyllä tarkistaa. Auton kirjamäärä vaikuttaa täysin riittävältä, ja sen koostumus vaihtuu, kertoi rva Pylvänäinen.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 12.8.1971. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment