Iipu-piitsi täytti juhlavasti 20 vuotta – leppoisan kisahenkinen pelailuperinne jatkuu

Iipu-piitsi oli vauhdissa, Iris Westling-Vesanen nosti aloituksia vankalla vuosikymmenten kokemuksella. Vierellä seurasi Antti Sipilä. Kuva: Juha Jäntti

Orivesiläisen lentopalloilun grand ladyn Iris ”Iipu” Westling-Vesasen emännöimä Iipu-beach on saavuttanut kunnioitettavan 20 vuoden iän. Alun perin neljän innokkaan pelaajan beachvolley-innostus on vetänyt mukaansa hyvänlaisen joukon enimmäkseen varttuneita lajin harrastajia, jotka kokoontuvat viikoittain ottamaan mittaa toisistaan.

Siitä on 20 vuotta, kun Iipu aloitti Leppähampaan kylässä mummulansa pihapiirissä säännöllisen beachvolleyn pelaamisen. Pelikavereina olivat alkuun tuolloin vielä hänen tuleva miehensä Markku Vesanen, OrPon puheenjohtajana nykyisin tunnettu Kalle Uotila ja pari vuotta sitten edesmennyt liikunnanopettaja Leila Kuusisto.

Juhlaväki ja maljojen nosto. Paikalla olivat Iris Westling-Vesanen, Markku vesanen, Silja Rutonen, Arja Taskinen, Taneli Kymäläinen, Kalle uotila, Anu Viherma, Ossi Parviainen, Sirkka-Liisa Uotila, Antti Sipilä, Heli Linnamaa, Katri Järvenpää, Arto Ahonen, Ismo Rautiainen ja Vesa Kangas. Kuva: Juha Jäntti

Mökin pihaan kaavailtiin ensin tenniskenttää. Kun Iipu alkoi valmistautua veteraanien vuoden 2002 MM-kisoihin Australiaan, suunnitelmaa muutettiin, ja pian pihassa komeili viimeisen päälle tehty beachvolley-areena.

– Otimme kaivinkoneen ja lykkäsimme nurmikon kentän kohdalta syrjään. Paikalle tuotiin reilusti hiekkaa, niin että lopputuloksena oli kunnollinen kenttä, Vesanen selosti 20-vuotisturnauksen alkajaistunnelmissa viimeisenä päivänä ennen kalenterin kääntymistä heinäkuulta elokuun puolelle.

– Kentälle ei ole tehty mitään 20 vuoteen, ja kunnossa se on pysynyt. Haravoimme alueen aina syksyllä ja laitamme pressut päälle talveksi. Näin rikkaruohot eivät pääse kasvamaan.

Iipu ja pelikavereita vuosien varrelta. Seisomassa Anu Viherma, Iris Westling-Vesanen, Arja Taskinen, Heli Linnamaa ja Silja Rutonen. Etualalla Katri Järvenpää. Kuva: Juha Jäntti

Mitaleita kotimaasta ja maailmalta

Beachin pelailu oli päässyt alkuun jo vähän aiemmin. Iipun ystävä Tauno Aalto oli samaan aikaan Lentopalloliiton liittovaltuustossa, ja hänen naisystävänsä Sirkka Seppä oli puolestaan Iipun pelikaveri veteraanien SM-beach-turnauksissa.

– He kävivät täällä Leppähampaassa ja täällä yhdessä pelailimme. Kävimme  yhdessä turnauksissa, Markkukin pelasi vielä silloin, Iipu muisteli.

Iipun lentopallohistoriaan sisältyy kotimaista mestaruussarjaa ja veteraanisarjojen kansainvälisiä pelejä MM-tasoa myöten. Iipu oli mukana OrPon joukkueessa, joka voitti seuralle ensimmäisen SM-mitalin, pronssia, vuonna 1981. Tuossa joukkueessa olivat mukana beach-kavereista Anu Viherma ja Heli Linnamaa.

Veteraanien SM-mittelöistä Iipulla on palkintokaapissaan sisälentopallosta 37 kultaa, 32 hopeaa ja 11 pronssia. Beachvolley on tuonut 11 kultaa, 3 hopeaa ja 4 pronssia.

MM-tasolla tuli vuonna 1998 40-vuotiaiden sisäpeleistä kultaa ja 45-vuotiaiden beachista hopeaa. Neljä vuotta myöhemmin Australiasta tuli 55-vuotiaiden beachvolleysta hopeaa ja 45-vuotiaiden kaksinpelin beachin pronssia. Sisälentopallosta tuli hopeaa.

Australiassa pelanneet siilinjärveläiset Silja Rutonen ja Arja Taskinen olivat viime vuonna ensimmäistä kertaa pelaamassa Leppähampaassa. Nyt he tulivat myös Iipu-beachin vuosijuhlaan.

Iipu on kerännyt kavereineen menestystä veteraanikisoista myös EM-tasolla.

Iipu-piitsissä pisimpään mukana olleet saivat Iipulta 20-vuotispalkinnot. Vasemmalta Markku Vesanen, Iris Westling-Vesanen, Anu Viherma, Kalle Uotila, Katri Järvenpää ja Ismo Rautiainen. Kuva: Juha Jäntti

Sopivasti kilpailuhenkeä

Ensi alkuun Leppähampaan kentällä pelattiin normaaliin beachvolleyn malliin kahden hengen joukkuein. Pelaajakaarti alkoi vähitellen karttua. Perusnelikon jälkeen mukaan tuli tienoon mökkiläinen Ismo Rautiainen, jonka äiti on kotoisin kylältä, joen toiselta puolen. Rautiainen otti beach-porukan pian omakseen, ja hän on ollut vuosi toisensa jälkeen ahkera ja aktiivinen puuhamies peli-iltojen ja kokoontumisten järjestelyissä.

Seuraavia uusia tulokkaita beach-porukkaan olivat Katri Järvenpää ja Anu Viherma. Silja Rutonen ja Arja Taskinen ovat olleet mukana Australian ajoista lähtien. Heikki Lepistö kuuluu myös pitkäaikaiseen runkojoukkoon, mutta hän ei päässyt juhlaturneeseen mukaan.

Samppanjamaljoja kokoontui nostamaan 15 Iipu-beachin vakiopelaajaa. Juhlaturnaus pelattiin kolmen joukkueen kesken.

– Nyt pelasimme täällä ihan ensimmäistä kertaa neljällä kenttäpelaajalla, Iipu totesi valmistautuessaan oman joukkueensa ensimmäiseen otteluun.

Porukan senioriksi mainittu Uotila ihasteli 20 vuotta sitten napattua valokuvaa, jossa hän poseeraa kentän laidalla paidattomana pelipaikan nykyisen isännän kanssa.

– Eipä ole tuolloin ollut vielä vatsakumpua. Komean näköisiä nuorukaisia näkyvät olevan, Uotila esitteli muillekin.

Kalle Uotila ja Markku Vesanen poseerasivat tasan 20 vuotta sitten uudenuutukaisen kentän laidalla. Kuva: Iris Westling-Vesasen arkisto

Kunnon lentopalloilijoiden tapaan yhdellä jos toisellakin on ollut erinäisiä ongelmia nivelpaikkojen kanssa.

– Joillakin on lonkat leikattu jo pariinkin kertaan. Olkapäät ja polvet ovat olleet vuosien mittaan melkoisen kovilla, muu miesväki tarinoi juhlakahvittelun lomassa.

– Onhan tämä porukka ja pelaaminen todella tärkeä henkireikä. Olen tutustunut täällä ihmisiin ja kuulen mitä paikkakunnalla tapahtuu. On tämä keventänyt elämää hyvällä tavalla näin koronankin keskellä, Rautiainen sanaili kokemuksistaan.

Kepeähenkisessä kesäpäivässä oli aistittavissa myös selkää kilpahenkisyyttä siinä vaiheessa, kun ensimmäiset joukkueet asettuivat verkon kahden puolen ja ensimmäinen aloitussyöttö lähti. Pelaajien lämmetessä meno tiivistyi ja pallo sai välillä kunnon kyytiä.

Osallistuminen oli tärkeintä, mutta voitosta taisteltiin viimeiseen palloon asti. Juhlaturnauksen ykköseksi tuli lopulta Iipun joukkue, jossa olivat mukana myös Taneli Kymäläinen, Antti Sipilä ja Katri Järvenpää.

Tulostaulu kertoi oleellisimmat. Kuva: Juha Jäntti
Pelissä oli välillä tuiman taiston meininkiä. Kuva: Juha Jäntti
Sirkka-Liisa Uotila huolehti pisteiden kirjaamisesta. Kuva: Juha Jäntti
Iris Westling-Vesanen ojensi 20-vuotisjuhlapalkinnon miehelleen Markku Vesaselle. Kuva: Juha Jäntti
Iipu lämmitteli ennen ensimmäisen ottelun alkua. Kuva: Juha Jäntti

Leave a Comment