Kangasala pelasi vähintäänkin odotetun kovalla tasolla – myös tiivis otteluputki hyydytti kotijoukkueen

LP Kangasalan ykköshyökkääjä Gabriela Da Silva osasi ohittaa toistuvasti OrPon torjunnan. Kuva: Juha Jäntti

LP Kangasala oli Orivedellä lauantaina juuri niin kova, kuin siltä voi odottaakin silloin, kun sen peli kulkee. OrPo jäi naisten lentopalloliigan syyskauden päätösottelussaan vastaantulijaksi, ja pisteet matkasivat naapurikaupunkiin selkein eränumeroin 0-3 (22-25, 17-25, 15-25).

Odotettua tasaista paikalliskamppailua riitti ensimmäisen erän ratkaisupalloille asti. Tosin aivan alkuun Kangasala repäisi jo 2-6 johdon, mutta OrPo käänsi tilanteen hyvillä syötöillä ja verkkopelillä pian lukemiin 8-6. Tämän jälkeen joukkueet poimivat pisteitä vuoron perään aina tilanteeseen 17-17 asti.

Sitten OrPo sortui peräkkäisiin syöttövirheisiin ja heikkoihin aloitusten nostoihin. Tässä kohtaa tuli kriittinen notkahdus, joka vei OrPon vireen lopullisesti mennessään.

Seuraavat erät kulkivat tyystin Kangasalan komennossa. Erityisesti libero Tiiamari Sievänen nosteli aloituksia hyvällä prosentilla passari Katja Kylmäaholle, joka rakenteli taidokkaita kuvioita tarkoilla passeillaan. Hänet valittiin myös joukkueensa parhaaksi pelaajaksi.

Kangasalan ykköstykiksi nousi Gabriela Da Silva. Hänen ruutinsa oli ensimmäisessä erässä vielä hiukan kosteaa, mutta sen jälkeen lyönnit laitapaikoilta upposivat voimalla OrPon kenttään. Roosa Heikkiniemi oli hyökkäyspuolella joukkueen paras onnistuja 64 prosentin tehoillaan.

OrPon parhaaksi pelaajaksi valittu Ariana Pirv on ollut toipilaana, ja tämä näkyi hänen otteissaan. Tosin muutama hyökkäys lähti tutun navakasti. Hyökkäyspaikat jäivät vähiin siksikin, että syöttöjen vastaanotto ontui ajoittain pahasti.

Ada Aronen väläytteli välillä napakoita laitahyökkäyksiä ja pahoja ässäsyöttöjä. Liisa Rinta-Tassi hyödynsi ulottuvuuttaan korkeista laitapasseista, ja Netta Rekola pamautti muutaman satasen hyökkäyksen kenttään tai torjunnan kautta ulos. Lukuisat aloitusten vastaanottovirheet ja vain ajoittain toiminut torjunta-puolustuspeli pitivät kuitenkin joukkueen alakynnessä.

Välillä näinkin päin. Pallo painuu Kangasalan kenttään ja OrPo tuulettaa. Kuva: Juha Jäntti

Kangasalan libero napsi aloitukset

Kangasalan kapteeni, liberona pelaava Tiiamari Sievänen ei pitänyt ottelua mitenkään helppona, vaikka OrPo tulikin selkeästi jälkijunassa toisessa ja kolmannessa erässä. Avauserässä piti urakoida tosissaan, kun joukkueet napsivat pisteitä vuoron perään.

– OrPo puolusti hyvin, ja sieltä nousi palloja ylös, vaikka pelasimme välillä erilaisia kikkoja ja vajaamittaisia passeja. Ekan erän jälkeen saimme pidettyä paremmin oman tasomme, kun taas OrPon peliote näytti herpaantuvan.

Sievänen ei säikkynyt OrPon pelaajien ajoittain vaikeitakaan syöttöjä. Hän nosti palloja paljon ja laajalta alueelta, vaikka kotijoukkue pyrki suuntaamaan syötöt muualle kuin liberolle.

– Nyt oli sellainen fiilis, että kaikki pallot nousevat. Minulla oli takana pari heikompaa peliä. Oli kiva saada itselleni ja koko joukkueelle onnistuminen näin ennen joulutaukoa.

– Olemme sarjassa kolmantena, ja se on tuloksellisesti lähellä sitä, mihin olemme pyrkineet. Kärki on kova ja tasainen, emmekä ole vielä menettäneet mitään jatkoa ajatellen. Olemme pelanneet joitakin heikompia otteluita, mutta suunta on koko ajan ylöspäin.

Peliputki painoi jaloissa

OrPon kapteeni Emilia Putkisaari totesi omasta ja koko joukkueen puolesta, että kuusi ottelua kahdessa viikossa alkoi jo tuntua jaloissa.

– Jaksoimme taistella ensimmäisen erän. Sen jälkeen iski väsymys ja lamaannut helposti heti, kun välillä mikään ei onnistunut. Kangasala pelasi tosi hyvin päästyään vauhtiin, emmekä pystyneet vastaamaan siihen. Se tiedettiin, että he tulevat kovaa, kun heillä oli allaan vierastappio.

Koko syyskausi on mennyt Putkisaaren mielestä tuloksellisesti todella hyvin. Joukkue on sarjassa neljäntenä, ja siitä on hyvä lähteä kohti kevätkautta.

– Edellämme on kolmen joukkueen kova kärki, jota yritämme haastaa. Nuorena joukkueena pelimme on ailahdellut kovin paljon, mutta kehitystäkin on tapahtunut. Tavoite on, että pystymme pelaamaan jatkossa entistä tasaisemmin.

LP Kangasalan päävalmentaja Arttu Keränen oli tyytyväinen siihen, miten joukkue tuli peliin ja piti otetta hallussaan. Ensimmäisen erän esitys jäi piirun verran tavoitellusta, mutta sen jälkeen onnistumisia tuli ja suoritustaso pysyi korkealla.

– Kaikki erät olivat puoliväliin asti suht tasaisia. Sitten saimme hyvin syöttöputkia samalla, kun vastustajan pelin laatu heikkeni.

– Tämä oli pelaajilta hyvä reagointi keskiviikon Hämeenlinna-tappion jälkeen. Näytimme koko joukkueen tasolla, että osaamme pelata. Kaikki eivät näyttäneet nyt huippusuorituksia, mutta jotkut nostivat tasoaan hienosti.

Sijoitus sarjassa paras mahdollinen

Koko syyskaudesta Keränen totesi, että alku oli pelillisesti nihkeää. Sen jälkeen joukkue sai hyvän onnistumisten putken, jossa se pelasi tasokasta lentopalloa ison osan ajasta. Kaikki pelaajat ovat saaneet pelikokemusta vähintään kahden täyden ottelun verran.

Sarjataulukko on Keräsen mielestä kärjen osalta odotetun kaltainen. Kolme kovaa joukkuetta erottuvat muista, jotka tulevat perässä hyvin tasaisena joukkona.

– OrPo on sarjan myönteisin yllättäjä ja suurin onnistuja Viestin ohella. Sarja on kokonaisuutena tasaisempi kuin vaikkapa viime kaudella. Nyt emme ole voineet lähteä yhteenkään peliin sillä ajatuksella, että tulossa on varma voitto. Tämä tekee hyvää kaikille joukkueille.

OrPon päävalmentaja Nikolaos Gitzekos oli ottelun jälkeen tuttuun tapaan lyhytsanainen. Hän oli selkeästi pettynyt lopputulokseen. Toisaalta tähän oli merkittävä syy siinä, että joukkueella oli takanaan tiivis kaksiviikkoinen. Nyt vauhti hyytyi ensimmäisen erän jälkeen.

– Syöttömme eivät toimineet tänään. Emme halunneet syöttää Kangasalan liberolle, mutta hän poimi pallot todella tehokkaasti.

– Asemamme sarjanelosena on realistisesti ajatellen meille paras mahdollinen sijoitus. Kärkikolmikko on omassa luokassaan, ja me muut taistelemme seuraavista sijoista.

Netta Rekola liigan hyökkääjien tehokärki

OrPon pelaajat sijoittuvat korkealle liigan pistetilastoissa. Ennen lauantain ottelua Ariana Pirv oli paras pisteiden tekijä keskiarvolla 5,27 pistettä erää kohden. Syöttötilastoissa Jessika Mursula oli kakkosena 33 ässäsyötöllään ja Ariana Pirv piti kolmospaikkaa 30 ässällään.

Torjujien tilastossa Jessika Mursula oli viidentenä 42 torjunnallaan. Netta Rekola oli hyökkäystilaston ykkönen 53 prosentin hyökkäystehoillaan, ja Jessika Mursula oli neljäntenä 50 prosentillaan.

Leave a Comment