50 vuotta sitten: Kone puhdistaa nyt Oriveden jääkentät, urheilulaitosten hoitaja aloittanut työnsä

vanha vuosikerta, jääkone
Urheilulaitosten hoitaja Martti Kortetjärvi keskuskoulun luistelukenttää konevoimin puhdistamassa.

Oriveden luisteluradoilla ja jääkiekkokaukaloissa on siirrytty ”konekantaan”: nämä areenat puhdistaa nyt kone, monitoiminen ns. puutarhatraktori, jollaisen kunta taannoin päätti hankkia.

Ensimmäinen konepuhdistaja on tehnyt selvää ja siistiä jälkeä kunnan ylläpitämillä radoilla, myös Fortunan kaukalossa Paltanmäen kupeessa. Konetta hoitaa Martti Kortetjärvi, äsken kunnan urheilulaitosten hoitajaksi valittu ammattimies.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta.

Hieman yli 20-kesäinen, Koillismaan Taivalkosken kauniissa pitäjässä syntynyt Kortetjärvi on hankkinut pätevyyttä mm. Vierumäen urheiluopiston kurssilla.

Näin talvisin antavat kunnan jääradat eniten työtä. Niitähän on Hirsilässä (pieni kaukalo) sekä vapaaluistelualueet Leprassa ja kirkolla keskuskoulun vierellä historiallisella Telttikankaalla (Ruotuväen harjoitusalue).

Vaativin puhdistettava ja jäädytettävä on tietenkin pitäjän ainoa varsinainen jääkiekkokaukalo yhteiskoulun yläkentällä.

Jokaisella kentällä on Kortetjärven havainnon mukaan aikamoista vilskettä. Hirsilässä ohjaa ja vetää op. Lauri Mikkola sikäläistä runsasta jääkiekkoilijain nuorta kaartia; Vehkalahdessa puolestaan op. Taino Kaartonen. Koulun pihassa on taaskin vaatimaton kaukalo. Lepran kentän laidassa ovat kaukalon tarpeet, mutta syksyllä jäi kaukalo jostakin syystä rakentamatta.

8-hevosvoimaisen pienoistraktorin eteen kiinnitetty puskulevy lykkää irtolumen kätevästi kentän laidalle. Saman konerunkoon voi kiinnittää monia muita apulaitteita, jolloin kesäiset nurmikkojen, teiden ja kenttien työt käyvät mukavasti.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 27.1.1972. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment