Lukijan mielipide: Pohdintaa asuntorakentamisesta

Luin jokin aika sitten Helsingin Sanomien Viikko -lehdestä juttua ruotsalaisesta Åren kunnasta. Siellä noin 1 000 asukkaan kylässä toimii yhteisö, joka tekee vuokra-asuntoja ja rakentaa muutoinkin uutta ruotsalaista kansankotia.

Nyt Oriveden rantaosayleiskaava on lähes kaikilta osiltaan valmistunut. Ja sen osana ovat vahvistuneet kyläkaavat, muun muassa Eräjärvelle. Tuli vaan mieleen, että voitaisiinko ottaa oppia Ruotsista.

Lue myös: Oriveden rantaosayleiskaava on nyt lähes kokonaan voimassa – kaksi tilaa jätettiin ulkopuolelle, sillä niistä on tehty valitus korkeimpaan hallinto-oikeuteen

Olisiko mahdollista luoda Eräjärvelle (tai johonkin muuhun Oriveden kylään) vaikkapa asumisosuuskunta, joka ryhtyisi puuhaan. Ja alkaisi rakentaa vuokralle omakotitaloja. Talot voisivat olla suurempia kuin Luopioisten alle 30 neliön ”sinkkutalot”.

Osuuskuntaan pitäisi saada mukaan ainakin maanomistajat, joiden tonteille rakennettaisiin. Siihen pitäisi saada mukaan kylän yhteisö ja tulevat talojen vuokralaiset.

Kaupunki voisi olla mukana samalla periaatteella kuin se on päättänyt ostaa uusista rakennettavista kerros- tai rivitaloista pari huoneistoa. Pankitkin ja ehkäpä rakennusliike voisivat toimia paikallistalouden hyväksi.

Vuokralaiset voitaisiin sitouttaa hommaan mukaan siten, että heillä olisi esimerkiksi 10 vuoden kuluttua oikeus lunastaa talo itselleen ja maksetut vuokrat olisivat ainakin osittain osa jo suoritettua kauppahintaa. Tämä kai on sitä asumisoikeustoimintaa.

Tällainen toiminta edellyttää kohtuullisen laajaa innostuneisuutta ja valmiutta pitkään sitoutumiseen. Olisikohan esimerkiksi Eräjärvellä ketään sellaista, joka lähtisi tosissaan asiaa konkreettisesti eteen käsin kuljettamaan? Minusta tämä on asia, jolla olisi vaikutusta kylän koulunkin tulevaisuuteen.

Minusta tätäkin kannattaisi lähiaikoina Eräjärvellä (ja muissakin kylissä) pidettävissä kylien kumppanuuspöydissä pohtia. Ja vakavasti tätä kannattaisi pohtia myös kaupungin elinvoimaa ja tulevaisuutta suunnittelemissa elimissä.

Reijo Kahelin

kaupunginvaltuutettu

Leave a Comment