50 vuotta sitten: Orivedellä tuotetaan juustoa jälleen

vanha vuosikerta, meijeri
Isännöitsijä Mauno Saarinen esittelemässä kotijuuston tuotepakkausta.

Viiden vuoden tauon jälkeen on Osuuskunta Maito-Pirkan Oriveden meijeri aloittanut uudelleen juuston valmistuksen. Vuorossa on nyt tuorejuustojen tyyppiin kuuluva kotijuusto.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta.

Muutamia vuosia sitten lopetettu tuote oli edamjuusto. Sitä ennen meijeri valmisti emmentaljuustoa. Myös aikaisemmin 68-vuotisen historiansa aikana meijeri on valmistanut sekä tahkojuustoa että hollantilaistyyppistä juustoa, kertoi isännöitsijä Mauno Saarinen lehdellemme.

Maidontuotanto on viime vuosina jatkunut tasaisena Oriveden meijerin alueella. Sen sijaan maidontuottajien lukumäärä on supistunut voimakkaasti. Esimerkiksi viiden viimeksi kuluneen vuoden aikana maidontuottajien lukumäärä supistui 23 %, kun taas maitomäärä on päinvastoin lisääntynyt samana aikana 3 %.

Maidon tankkikeräily aloitettiin Oriveden meijerin maidonhankintaalueella vuonna 1970. Nykyisin on tankkikeräilyn piirissä 29 maatilaa eli 4,3 % Oriveden meijerin maidonlähettäjistä. Pystökeräilyyn kuuluu vielä 645 maidontuottajaa.

vanha vuosikerta, meijeri
Ritva ja Julia Ärrälä pakkaamassa suussa sulavaa kotijuustoa myyntikuntoon.

Oriveden meijerin maidonhanknita-alueeseen kuuluvat Oriveden, Juupajoen ja Längelmäen kunnat sekä Vilppulan ja Kuoreveden kuntien eteläosat. Viime vuonna kerättiin tältä alueelta maitao 11,5 milj. ltr. josta pystökeräilyllä hankittu maitomäärä 10,3 milj. ltr. vastaanotettiin Maito-Pirkan Oriveden meiejrillä ja tankkimaidot Tampereen meijerillä.

Varsinaisessa meijeriteollisuudessa kuljetukset mukaan lukien Osuuskunta Maito-Pirkan Oriveden meijeri työllistää 30 henkilöä ja 10 kuorma-autoa.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 9.3.1972. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment