Uusi valmentaja on saanut Tuiskun naiset innostumaan pelistä uudella tavalla – naisten ottelukausi alkoi torstaina vahvaa vastustajaa I-Kissoja vastaan

Oriveden Tuisku, naiset
Oriveden Tuiskun naisten joukkueen kesäkauden pelit alkoivat torstaina. Vastaan tuli punaisissa pelannut I-Kissat, joka voitti ottelun 1-3. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Oriveden Tuiskun naisten joukkue aloitti kesäkauden pelit torstaina kotiottelulla tamperelaista I-Kissoja vastaan. Jo ennalta oli tiedossa, että Orivedelle vieraaksi saapuva I-Kissat on kova joukkue.

– I-Kissat on paha vastus. Joukkue voitti viime vuonna tämän sarjan ihan ylivoimaisesti. Pääsemme siis heti ensimmäisessä ottelussa testaamaan tasomme, Tuiskun joukkueen kapteeni ja puolustaja Petra Maja kertoi ennen ottelua.

– Me olemme valmistautuneet otteluun hyvin. Aina me lähdemme haastamaan vastustajaa ja voittamaan ottelua. Niin tälläkin kertaa, mutta katsotaan, miten käy, keskikenttäpelaaja Noora Erkkilä sanoi.

Joukkueet pelaavat läntisen alueen 8vs8-piirisarjaa, jonka lohkossa on mukana yhteensä yhdeksän joukkuetta. I-Kissat olivat jo ennen torstain ottelua pelanneet Parkunmäen Apasseja vastaan ja voittaneet sen 6–1.

– I-Kissoilla on tosiaan ollut jo useampi ottelu tänä keväänä, ja meillä ei ole ollut edes harkkapelejä. Se ero tässä valmistautumisessa kauteen ja otteluun on ollut. Mutta tuttu joukkuehan se meille muuten on, Erkkilä kertoi.

Joukkueen valmentajana viime syksynä aloittanut Timo Kuopio arvioi ennen peliä, että ottelun kulkuun vaikuttaa eniten se, miten peli lähtee heti alussa kulkemaan.

– Kymmenen ensimmäistä minuuttia ovat tärkeät. Siitä näkee, miten peli alkaa mennä. Valmentajana aion seurata kentän laidalta, kuinka pelaajat liikkuvat, sillä viime harjoituksissa olemme todella paljon keskittyneet paikanvaihtoon.

– Lisäksi yritän auttaa puhumalla ja huutamalla, jos näen kentällä jotain sellaista, mihin on reagoitava, Kuopio jatkoi.

Tuisku aloitti torstaisen ottelun hyvin. Se ei jäänyt yhtään ennalta paremmaksi arvioidun I-Kissojen jalkoihin. Ensimmäinen puolituntinen päättyi 1–1. Tuiskun maalin teki Jiina Haapanen.

Toinen puolituntinen alkoi kotijoukkueen kannalta huonosti. I-Kissat teki nopeasti kaksi maalia, joista jälkimmäinen meni vielä maaliin Tuiskun oman pelaajan kautta.

Tuisku ei kuitenkaan lannistunut tilanteesta. Se pääsi hyökkäämään useita kertoja, sai kulmapotkuja ja hyviä keskityksiä vastustajan maalille, mutta tulosta niistä ei syntynyt. Ottelu päättyi siis vieraiden 1–3 voittoon.

– Olen todella tyytyväinen naisten peliin. Tappiosta huolimatta joukkue pelasi todella hyvin, Timo Kuopio totesi ottelun jälkeen.

Oriveden Tuiskun naisten joukkueessa on 10 pelaajaa. Siksi se pelaa 8vs8-sarjaa. Joukkueen valmentajana aloitti viime syksynä Timo Kuopio. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Joukkueen vahvuutena on yhteishenki

Majan, Erkkilän ja Haapasen lisäksi Tuiskun naisten joukkueessa pelaavat Tiia Sistonen, Tiia Karppelin, Laura Penttilä, Emma Kossi, Fanni Arvonen, Roosa Korhonen ja Riikka Lehtinen. Ikähaitari on laaja: nuorimmat ovat 15-vuotiaita ja kokeneimmat lähenevät 40 ikävuotta.

Kapteeni Petra Majan arvion mukaan joukkue on huumorintajuinen ja hauska. Sen vahvuutena on hyvä yhteishenki.

– Meillä on hauskaa joka treeneissä ja me pelaamme tosi hyvin yhteen. Lisäksi me pystymme puhumaan joukkueen sisällä kaikista asioista, jolloin ne eivät jää mihinkään takaraivoon vaivaamaan, Maja sanoo.

Joukkue harjoittelee kolme kertaa viikossa ja uuden valmentajan opit ovat jo alkaneet näkyä.

– Joukkue on lähtenyt ihan uuteen nousuun Timon kanssa. Me pelaamme joukkueena hyvin yhteen ja olemme saaneet lisää energiaa ja uutta innostusta. Me olemme kehittyneet todella paljon, Maja arvioi.

– Yritän pitää harjoitukset ja harjoitteet monipuolisina. Yhtä tiettyä harjoitetta tehdään aina enintään 15 minuuttia ja sitten vaihdetaan. Se on ihan turhaa tehdä yhtä asia pidempään, sillä se alkaa vain väsyttämään ja kyllästyttämään. Harjoittelun pitää kuitenkin olla mielekästä, Kuopio kertoo harjoitusten sisällöstä.

Pelkkää puristamista ja tekniikkaan keskittymistä Kuopio pyrkii harjoituksissa välttämään. Siksi treeneissä tehdään välillä ihan jotain muutakin, kuten esimerkiksi pelataan käsipalloa. Myös Maja on huomannut, että jalkapallon unohtaminen välillä tekee hyvää.

– Se, että välillä tehdään jotain sellaista, mikä ei suoraan liity jalkapalloon, tuo jollain tapaa lisää motivaatiota siihen, että kohta taas pelataan jalkapalloa, Maja sanoo.

Tuiskun Emma Kossi (16) hyökkäsi näyttävästi kohti I-Kissojen maalia. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Futsal-kausi päättyi toiseen sijaan

Jo talvikausi meni joukkueelta hyvin. Naisten futsalin Tampereen harrastesarjan B1-lohkossa joukkue sijoittui kolmanneksi.

Lohkossa pelattiin 14 ottelua, joista Tuisku voitti yhdeksän ja pelasi yhden tasapelin. Joukkueen loppusijoitus ratkesi vasta viimeisessä turnauksessa, jossa Tuisku hävisi niin lohkon ykköseksi sijoittuneelle Hervannan Tykkinaisille kuin toiseksi sijoittuneelle PJK:lle Pirkkalasta.

– Kuka tahansa kolmesta joukkueesta olisi voinut vielä siinä vaiheessa viedä lohkovoiton. Muut joukkueet olivat nyt meitä parempia, mutta kausi meni meiltä silti hyvin, Erkkilä kertoi.

Futsal-kausi antoi myös paljon nyt alkanutta jalkapallon kesäkautta varten. Viheriölle pääsyä naisten joukkue onkin odottanut jo kovasti.

– Tätä on odotettu, että pääsemme ulos tekonurmelle pelaamaan ja harjoittelemaan. Vielä kun sää tästä vielä vain vähän lämpenisi, Maja totesi.

Vaikka kauden ensimmäisestä pelistä tuli tappio, ei se Erkkilän ja Majan mielestä kerro vielä siitä, miltä koko kausi näyttää. Tavoitteena Tuiskun naisilla on pärjätä sarjassa vähintään yhtä hyvin kuin viime vuonna.

– Olimme viime vuonna kakkosia ylivoimaisesti sarjan voittaneen I-Kissojen jälkeen. Yhtä hyvin haluamme pärjätä myös tällä kaudella, Erkkilä sanoo.

Oriveden Tuisku, naiset
Valmentaja Timo Kuopio käy ottelutauolla läpi, missä onnistuttiin ja missä oli parantamisen varaan. Kuopio oli tyytyväinen siihen, miten naiset ensimmäisesessä ottelussa pelasivat. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Tavoitteena paluu divariin

Yksi pidemmän ajan tavoite on nousta takaisin divisioonatasolle. Se tarkoittaisi muun muassa sitä, että joukkue pelaisi ottelunsa puolikkaan kentän sijaan täydellä kentällä.

– Vaihdoimme tähän 8vs8-sarjaan muutama vuosi sitten, koska joukkueemme pelaajista moni muutti pois paikkakunnalta. He olivat 17–18-vuotiaita ja alkoivat aikuistua. Me pääsisimme divariin, jos haluaisimme, mutta tällä pelaajamäärällä se ei vain ole mahdollista, Maja kertoo.

– Sinne me kuitenkin haluamme takaisin ja ainakin itse uskon, että se vielä onnistuu. Me toivommekin kovasti, että nuoret tytöt jaksavat harrastaa ja saamme heidät sitten jossain vaiheessa mukaan omaan porukkaamme. Ja ainahan joukkueeseen voi myös palata, vaikka olisi välillä lopettanut, Maja kannustaa.

Myös Timo Kuopion haaveena on saada naisten joukkueesta ison kentän joukkue. Ennen sitä hän kuitenkin keskittyy hiomaan nykyisestä vieläkin paremman kokonaisuuden.

– Siihen pyrin koko ajan, että joukkue pelaa koko ajan hyvin yhteen ja yhdessä. Mitä yhtenäisempi joukkue on, sitä parempi siitä tulee. Lisäksi joukkueen pitää liikkua, puhua ja havainnoida, missä joukkuekaverit kentällä ovat.

Tuiskun naisten pelit jatkuvat ensi lauantaina. Silloin joukkue kohtaa vierasottelussa Parolan Visan. Seuraava kotiottelu on 19. toukokuuta, jolloin Orivedelle vieraaksi saapuu Sääksjärven Loiske.

Leave a Comment