50 vuotta sitten: Kirkkokuorojen helluntailaulajaiset Orivedellä

vanha vuosikerta, seurakuntakuorot
Yhteiskuoroa johtaa kanttori Esko Latva-Laturi.

Kevätväsymyskö, vaiko kevään ensimmäinen, pitkään varrottu sade jätti Oriveden kirkon penkit täyttymättä helluntaimaanantaina, vaikka kuultiin kolmen kirkkokuoron hyvää laulua. Kyseessä oli Ruoveden rovastikunnan kirkkokuorojen yhteinen tilaisuus.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta.

Kun näillä kuoroilla: Juupajoen kirkkokuoro (joht. Raimo Soikka) ja Ruoveden kirkkokuorolla (Esko Latva-Laturi) oli vain muutama oma numero, ja Oriveden Seurakuntakuoron (Juho Mustonen) esiintymisiä on uutterasti arvioitu lehdessämme, puututaan tässä vain päällisin puolin kuorojen antiin.

Todettakoon kuitenkin, että Juupajoen pieni kuoro vahvisti sitä hyvin myönteistä kuvaa, jonka äsken kotikirkossaan antoi. Volyymiltaan ei kuoro ole suuren suuri, mutta määrän korvaa jo kunnioitusta herättävä laatu.

Ruoveden kirkkokuorossa oli nelisenkymmentä, kaikesta päättäen kokenutta ja osaavaa laulajaa. Artikulointi oli selvää, äänten koostumus tasasuhtainen; valtteina kantavat miesäänet ja pehmeinä soivat altot. Sopraanojen taidosta ei saanut selvää käsitystä. Ylipäätään tämä kuoro teki luotettavaa, tasaista, hieman tasapaksuhkoa jälkeä. Johtaja oli innostava, poikamainen.

Oriveden kuoro on ehdottoman kurinalainen, rutinoitu, elegantti, ulkoisestikin ja osaamisessa korkeata tasoa. Maamme kirkkokuorojen eliittiä. Se tottelee vaativan johtajansa pienintäkin viitettä kerkeästi. Kun lauluvaratkin ovat tavallista mittavammat, kelpaa tällä kuorolla operoida.

– Ja sen huomasi: niin Bachin Motetista kuin Paimenpsalmistakin. Forte soi uljaasti joka niveleltään, konstikkaat synkooppitahdit täsmäsivät; Mäkisen laulun Kuulkaa taivaat ylistys kohosi korkeuksiin, katumuksessa oli tuhkaa ja tuskaa.

Kukin johtaja oli loppuosan yhteisesityksissä tahdittajana. Oi, Kaanaanmaahan yhtyivät myös heleät lastenkuorolaiset. Leena Parviainen ja Arvi Lehtinen Ruovedeltä lauloivat duettoja. Lehtisellä on notkea, varsin laaja-alainen ääni.

Juho Mustonen soitti juhlan alussa voimakassävyisen Guilmanin Preludion. Lääninrov. Jalmari Aarnio toivoi tervehdyspuheessaan tämänkaltaisten naapuriseurakuntien tilaisuuksien toistuvan nykyistä tiheämmin. Pastori Pekka Luukkalan puheen teema oli helluntain sanoma.

EP

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 25.5.1972. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment