Nämä olivat kuin papupatana pälpättävän ja välillä ärräpäitäkin päästelevän harmaapapukaija Nemon ensimmäiset sanat – katso mykistävä video, jolta puolestaan selviää muun muassa se, mitä Nemo sanoo kärpäselle

– On hauska seurata, kun Nemo pyörii tässä ja tekstiä tulee, Juha Pelkonen sanoo. Kuva: Heli Rahkonen

– Anna pusu!

Näillä sanoilla nyt kolmevuotias harmaapapukaija Nemo säikäytti tuolloin yksin kotona olleen Piia Pelkosen ollessaan kahdeksan kuukauden ikäinen.

Äänensävy oli tismalleen sama kuin Pelkosen puolisolla Juhalla.

– Se ottaa muutenkin enemmän kiinni Juhan puheesta. Jos minä sanon sille jonkun sanan, sitä se ei välttämättä ota, mutta jos Juha pari kolme päivää jotakin toistaa, sitten Nemo jo sanoo sen. Onko se ehkä joku äänenpaino, joka vaikuttaa? Piia Pelkonen pohtii.

Lue myös: Touhukas Nemo-papukaija paheineen kiristää välillä hermoja, mutta silti työpäivän aikana sitä ehtii tulla jo ikävä – ”Välillä sitä ajattelee, että mihin tämän kanssa vielä joutuu, mutta on siitä niin paljon iloa, ettei sitä ilmankaan osaisi olla”

Ensimmäisten sanojensa jälkeen Nemo ei sitten juuri hiljaa ole ollutkaan, vaan puhua pölpöttää lähes tauotta.

– Viime aikoina se on aika paljon vaan molottanut. Se koittaa puhua kuin ihminen, mutta aina puheesta ei saa selvää.

Nemo on varsin ilmeikäs lintu. Pää kääntyy välillä aivan vinoon, kun se kuuntelee ja seuraa tarkasti, mitä ympärillä tapahtuu. Kuva: Heli Rahkonen

Hyvää joulua juhannuksena

Paljon Nemo silti puhuu myös täysin ymmärrettävästi, ja sanat saattavat jäädä sille varastoon pitkäksikin aikaa.

– Se saattaa esimerkiksi juhannuksena toivottaa hyvää joulua, hyvää joulua, Juha Pelkonen kertoo.

Tilannetaju ja äänenpainotkin sillä osuvat prikulleen kohdilleen. Pelkoset epäilevätkin, että suuttumuksen hetken äänenpainot ovat osuneet hyvin Nemon nuottikorvaan. Kuulkaapa vaikka:

– Joskus se käveli tuossa pöydällä edestakaisin. Sillä oli jotain suussa, mutta se putosi maahan. Se katsoi sinne maahan ja sanoi voi v***u.

Äänensävykin tosiaan muuttuu sanoman mukaan.

– Nemo esimerkiksi kiljuu ihan meidän lasten äänillä.

Juha Pelkonen epäilee, että Nemo alkaa matkia kameran ääntä. Niin paljon kuvia siitä otettiin. Kännykän viestiääntäkin se osaa matkia. Kuva: Heli Rahkonen

Suu kiinni!

Välillä sen tulee vinguttua tosi kimeästikin.

– Olen sanonut sille tuolloin, että suu kiinni. Se sanoo heti perään itsekin itselleen, että suu kiinni, Juha Pelkonen havainnollistaa.

Sen lisäksi, että Nemo komentaa itseään, se komentaa myös perheen lapsia, joista yksi tykkää pitkistä suihkuista.

– Kun Juha huutaa pojalle suihkuun, että tuu jo, Nemokin huutelee tuu jo! Piia Pelkonen kertoo ja paljastaa, että Nemo on innokas suihkuttelija itsekin.

Komentamistarpeen Nemo osaa katsoa myös itse: jos perheen pojat huutavat, Nemo komentaa heitä olemaan hiljempaa.

Piia Pelkonen sai videolle Nemon laskemista. Yhdestä numerosta se tosin ei taida tykätä. Oheisella videolla Nemo myös komentaa perheen lapsia ja paljastaa kukkumalla lempipuuhansa eli piiloleikin.

Hus, hus kärpäsille

Kaikki Nemon matkimat äänet eivät välttämättä ole puhuttuja, vaan se on omaksunut esimerkiksi puhelimen viestiäänen.

Eikä korona-arjelta ole välttynyt edes papukaija.

– Yhdessä vaiheessa Nemo yski aina välillä ja hoki koronaa.

Se osaa myös laskea kuuteen ja vastata yksinkertaisiin sille esitettäviin kysymyksiin.

– Harmaapapukaija on yksi eläinkunnan viisaimpia lajeja. Se ymmärtää paljon asioita ja on tosi oppivainen, Juha Pelkonen hämmästelee.

Nemo osaa esimerkiksi matkia koiran haukkua, kun siltä kysyy, mitä koira sanoo. Senkin Nemo tietää, mitä kärpäselle sanotaan tavatessa:

– Hus, hus!

Itselleenkin Nemolla on varsin osuva nimitys.

– Hupsu poika.

Piia Pelkosen kuvaamalla videolla Nemo hätistelee muun muassa kärpästä. Sanonnatkin sillä kuuluvat olevan nasevasti hallussa. Maiskuttelua se pitää sipsien saannin toivossa.

Juttua muokattu 23.6.2022 klo 12.03: korjattu otsikossa ollut kirjoitusvirhe.

Leave a Comment