Tänä kesänä paintball-taistoja voi käydä Orivedellä – kenttä kehittyy sitä mukaa, kun siellä pelataan

TRY-Paintballin Toni Tähtisen rakentama Oriveden Yliskylän värikuulakenttä sopii nopeatempoisiin peleihin. Kuva: Markus Puolakanaho

TRY-Paintballin Toni Tähtinen esittelee uutta Oriveden Yliskylään, Ysitien varrelle valmistuvaa paintball-kenttää. Heinikko kahisee jalkojen alla. Puisia rakennuksia on pystytetty kentän joka puolille. Maasto kohoaa kentän keskiosasta ylöspäin, eli maaston muodoista löytyy vaihtelevuutta.

– Tuo rinne on sillä tavalla hyvä, että sieltä nyt pystyy sitten merkkailemaan vielä makuultaankin, eli siinä on se rinne itsessään suojana, Tähtinen havainnollistaa.

Merkkaamisella tarkoitetaan paintballissa eli värikuulasodassa vastustajan ampumista värikuula-aseella, jota kutsutaan myös merkkaimeksi.

Yrityksellä on kentät myös Mänttä-Vilppulassa ja Keuruussa. Miltä tuntuu tuoda värikuulapeli Orivedelle?

– No onhan tämä ollut 10 vuotta jo mielessä. Viime viime kesänä tuli vaan mieleen, että jos ei sitä nyt lähde kokeilemaan, niin tule enää ikinä tehtyä sitä liikettä, Tähtinen toteaa.

Toiminnan on tarkoitus käynnistyä toukokuun lopulla. Ensimmäisiä pelejä pystyy nyt varaamaan Tähtisen mukaan kesäkuulle.

Lue myös: Orivedeltä löytyi toiminnan laajentamiseen sopiva pelialue – ensimmäiset paintball-kamppailut rakennetulla kaupunkikentällä käydään jo tulevana kesänä

Tähtisen mukaan Yliskylään rakennettu kenttä palvelee nopeatempoisia pelejä ja noin 10–15 hengen ryhmiä. Keskimäärin ihmiset jaksavat juosta kuluttavan lajin parissa kolmisen tuntia.

Paintballilla on historiaa metsäisenä lajina, mutta rakennetut kentät ovat nykyään suosiossa. Tämä oli myös Yliskylän kentän rakentamisen ideana, sillä rakennelmia on jo 16 ja lisää on todennäköisesti tulossa.

Pelialue rakentuu ja kehittyy sitä mukaa, kun siinä pelataan, koska samalla saadaan dataa siitä, mikä toimii ja mikä ei. Kenttä ei ole siis ikinä valmis. Paintball-kentän rakentamista ohjailee pitkälti myös ympäristö.

– Sehän tyssäsi heti ensi metreille se alkuperäinen idea, kun alkoi näkemään lumen alta että mitä se maasto on, Tähtinen kertoo.

Vaaleat seinät tarjoavat rinnettä edetessä etenemissuojan. Kuva: Markus Puolakanaho

Rakennukset on tehty itse

Rakennusten tekemisen Tähtinen on aloittanut viime kesänä vanhan navetan puuverstaassa. Kuusikymmentä valmistunutta seinäelementtiä kiidätettiin paikalle ja laitettiin kulmaraudoilla nippuun.

Kenttä rakentui kahdessa päivässä ihan senkin vuoksi, ettei nykyisten polttoaineiden hintojen vuoksi tulisi liikaa ajokilometrejä.

Tähtisen mukaan paintball on syksy- ja kevätlaji, vaikka kesällä polttariporukoita paljon käykin pelaamassa. Kesällä tulee kova hiki haalarit päällä, ja talvipelaamisessa Tähtinen ei näe oikein järkeä. Hän on niitä myös pitänyt yleensä halukkaille, mutta talvella pelattaessa hengitys jäädyttää suojamaskien linssit.

Lisäksi auraamisesta tulee lisää kustannuksia, ja hangessa tarpominen on erityisen kuluttavaa.

Polttariporukoiden ohella yleisimpiä ryhmiä ovat yritykset, joiden henkilökunta on viettämässä tykypäivää. Lisäksi Tähtinen on pyrkinyt mahdollistamaan yläkoulujen, ammattikoulujen ja lukioiden oppilaille valinnaisia liikuntatunteja.

Oriveden kenttä on rakennettu tiiviisti.

– Jos siellä on paljon piiloja niin pelin lopun pelaajat alkavat etsivät toisiaan, ja se tekee sen yhden kierroksen keston pidemmäksi.

Tähtinen on valmis kuitenkin kysynnän mukaan laajentamaan kenttää, jolloin piilopaikat kentällä voivat tulla aiheelliseksi.

Kentän saapumisalueella puetaan haalarit päälle toistaiseksi ulkona, mutta mietinnässä on varastoteltan tai toimistoparakin tuominen puku- ja taukotiloiksi.

Toni Tähtinen innostui paintballista 16 vuotta sitten, kun hän oli polttariporukalla kokeilemassa lajia. Kahta vuotta myöhemmin ensimmäinen oma yritys oli jo pystyssä. Kuva: Markus Puolakanaho

Laji vei kokeilun jälkeen mukanaan

Tänä vuonna 46 vuotta täyttävä Tähtinen kertoo, että hän innostui paintballista juurikin polttareissa.

– Silloin kun nuorena miehenä olin juuri 30 vuotta täyttänyt, niin olin ensimmäistä kertaa pelaamassa polttareissa värikuulaa, hän muistelee.

Kaikki ryhmässä pitivät lajista, mutta osan se vei täysin mukanaan. Yksi heistä oli Tähtinen.

– Meitähän oli kolme kaveria, ketkä alkoivat sitä Vilppulan kenttä perustaa, mutta sitten yhdelle tuli muita työhommia. Muutama vuosi vierähti, ja mietimme toisen kaverin kanssa, että kumpi alkaa tätä pyörittämään, ja toisella oli kiireitä sen verran, että se jäi sitten minun vastuulleni se firman pyörittäminen.

Yksin ohjaksissaan ollessa Tähtinen rakensi Mänttä-Vilppulaan uuden, erilaisen kentän alkuperäisen tilalle.

– Kaksi vuotta sitäkin kenttää siellä hakkasin itsekseni, että kyllä siinä kylähullun maineen silloin sai, hän tokaisee.

Paintball-pelejä toimelias Tähtinen on järjestänyt kohta 14 vuotta, eikä loppua näy. Päivät ovat pitkiä, sillä värikuulapelejä mies järjestää päivätöiden ja opiskelujen ohella.

– Ei niitä lyhkäisiä päiviä ole vielä tähän mennessä tullutkaan.

Mänttä-Vilppulan kaupungilla tilapalveluilla kesän töissä oleva Tähtinen opiskelee tällä hetkellä rakennus- ja yhdyskuntatekniikan insinööriksi Jyväskylän ammattikorkeakoulussa.

Värikuulapelien järjestäminen selvästi antaa enemmän kuin ottaa.

– Kyllähän sitä välillä on kysytty, että miten jaksat, mutta sanotaan, että en jaksa maata kotonakaan, eli jotakin virikettä pitää koko ajan olla. Jos pitäisi kesäloma levätä, niin ei se onnistu. Ehkä sen päivän tai kaksi jaksan, mutta kyllä sitten täytyy alkaa jotain suunnitella, että jotain voi tehdä vaikka varastoon, Tähtinen naurahtaa.

Fakta: Paintball

  • Joukkuelaji, jossa vastustajajoukkueen jäseniä eliminoidaan osumalla värikuula-aseella vartaloon, eli merkkaamalla vastustaja.
  • Varusteiksi tarvitaan suojahaalarit, suojamaski, merkkaimet eli värikuula-aseet ja tietenkin värikuulat.
  • Pelimuotoja lajissa on lukemattomia, mutta 3 yleisintä pelimuotoa ovat Tähtisen mukaan eliminointi, lipunryöstö ja keskilippu.
  • Ensimmäisessä yritetään tiputtaa kaikki vastustajan pelaajat pois merkkaamalla. Lipunryöstössä taas pyritään hakemaan vastustajan tukikohdasta vihollisen lippu, ja viemään se omaan tukikohtaan. Keskilipussa tarkoituksena on hakea yksi lippu keskeltä kenttää ja viedä se omaan tukikohtaan.
  • Värikuulasotaa ei suositella alle 12-vuotiaille, sillä kuulat lentävät melko kovaa, joka tuntuu osuessa.

Lähteet: Toni Tähtinen ja Paintball.fi

Ylätasanteen rakennelmia. Oviaukot ovat rakennuksissa kynnyksettömiä, toisin kuin Tähtisen Mänttä-Vilppulan kentillä. Kuva: Markus Puolakanaho

Leave a Comment