Uusien polkujen edessä – nyt on kuitenkin jokaisen aika onnitella itseään

Lauantaina on edessä monen odottama päivä, kun kouluvuosi saadaan päätökseen. Oppilaat ja opiskelijat pääsevät kirmaamaan kesälomille keräämään pariksi kuukaudeksi toisenlaisia kokemuksia.

Vaikka lapset ja nuoret jättävät koulurakennukset nyt hetkeksi taakseen, ei oppiminen lopu, vaan jatkuu salakavalasti koko ajan. Kesän ja lomailun aikana voikin tapahtua yllättäviä oivalluksia: tästä se opettaja silloin puhui.

Oriveden lukion ylioppilasjuhlassa 44 nuorta saa lauantaina painaa päähänsä ylioppilaslakin. Hetki on heille ja heidän läheisilleen ikimuistoinen. Yksi ajanjakso nuoren elämässä on tullut päätökseen ja monella on edessään muutosten syksy.

Sama tilanne on edessään myös ammattiin valmistuneilla. Vaikka opiskelu ammatillisen koulutuksen puolella perustuu paljon työssä oppimiseen ja työharjoitteluihin, on aivan eri asia lähteä töihin ammattiin valmistuneena ammattilaisena kuin harjoittelijana. Vastuuta on kannettava enemmän ja elämää on suunniteltava enemmän itse.

Jokaisen tänä keväänä kesälaitumille lähtevän lapsen ja nuoren kannattaa onnitella itseään. Kaksi edellistä lukuvuotta ovat olleet poikkeukselliset, mutta niistä on kuitenkin selvitty.

Onnea siis ihan jokaiselle: ensi syksynä koulun aloittaville, seuraavalle vuosiluokalle siirtyville ja tutkintonsa valmiiksi saaneille.

Leave a Comment