Telinejumppa ja tilliliha – vai sittenkin laulukoe?

Joka ikäluokalla on kouluvuosista jäänyt omat traumansa. Jollakin pahin inhokki on tilliliha tai muu ruoka, joka ei millään meinannut mennä kurkusta alas, toisella telinejumppa saa vieläkin kylmän hien kohoamaan otsalle.

Joillakin meistä laulukokeista ilman säestystä luokan edessä seurasi se, ettei vieläkään tohdi liittyä yhteislauluun, kun laulutaidot on aikanaan totaalisesti lytätty. Ihmekös tuo: siinä kauheassa jännityksessä kun ei kurkusta tullut paljon pihinää kummempaa.

Näissä asioissa aika on onneksi muuttunut, ja pari vuosikymmentä nuoremmilla ei moisia painajaisia enää tunnu olevan. Nyt ovat uudet ahdistukset vallalla, ja monessa yhteisenä nimittäjänä on sosiaalinen media. Sen kautta kun kiusaaminenkin on saanut uusia, entistä kammottavampia muotoja.

Nyt ovat koululaiset päässeet kesälomille, mutta huolia riittää silti perheissä. Jos vanhempien loma-ajat eivät osu yksiin koululaisten loma-aikojen kanssa, moni pähkäilee lasten yksinoloa lomalla. Kaikilla ei ole mummolaa käytettävissä tai sopivaa leiriä, jonne lapsen voisi laittaa – jos hän edes siihen suostuisi. Kaikki lapset eivät ole leiriluonteita.

Onneksi Oriveden seudullakin on tarjolla yhtä ja toista päivätoimintaa lomaileville koululaisille. Aika kultaa muistot, mutta yksinäiset päivät mikroeväillä tuskin kultaantuvat kellään. Mutta hei: onhan kirjasto! Mikä voisi olla parempi tapa aloittaa loma kuin lukea kaikessa rauhassa vaikka iltamyöhään? Se on monen aikuisenkin kesäloman kohokohtia, etenkin jos siihen yhdistää ulkonaolon. Nautinnollisia lukuhetkiä!

Leave a Comment