MAINOS

Kesämökkiin liittyvät kulut saattavat yllättää mökin ostajan

Kesämökin osto on monen suomalaisen haaveissa. Kesämökki nähdään paikkana, jossa voi rentoutua pitkän työviikon jälkeen ja paikkana, josta saa vastapainoa arkeen.

Mökillä kuuluukin ottaa rennosti, mutta osa ajasta menee enemmän tai vähemmän erilaisten askareiden tekemiseen. Mökin varustelutaso kertoo, kuinka paljon mökillä tekemistä riittää. Jos mökki on kokonaan puulämmitteinen, täytyy kylmänä päivänä aamu aloittaa mökin lämmittämisellä. Huollettavana saattaa olla myös nurmikenttä, ulkosauna sekä veden haku kaivosta.

Monelle mökkiläiselle erilaisten askarien tekeminen on mukavaa vaihtelua kaupunkielämälle, mutta mökillä olon kustannukset saattavat tulla monelle yllätyksenä. Luonnonläheinen mökkielämä kuulostaa edulliselta, mutta mökin kunnossapitäminen, kiinteistövero, lämmitys ja mökille tarvittavat kalusteet nostavat kuluja, jotka tulevat muiden asumiskustannusten päälle. Jokaisella mökkiläisellä on kuitenkin käytössään ja maksettavanaan myös vakituinen asunto, joko kerros-tai rivitalossa tai omakotitalossa.

Ympäri vuoden käytössä oleva mökki käy toki kukkarolle kalliimmaksi kuin vain kesäisin käytössä oleva mökki. Sähkölämmitys lisää kustannuksia sekä samoin, jos tontille tulee kunnan vesiliittymä. Kuluja nostaa myös polttopuiden hankinta, remonttikulut, vene, palju, huonekalut sekä monet muut hankinnat. Jos mökillä ollaan pidempään, täytyy myös jätehuollosta huolehtia.

Mökkilainalla suurempia hankintoja

Pienempiä kuluja pystyy hyvin maksamaan säästöistä tai kuukausituloista, mutta jos mökille täytyy hankkia muun muassa uusi vene, suurempi laituri, pihasauna tai jos mökki kaipaa laajempaa remonttia, voi olla ettei kustannuksia pysty maksamaan kertamaksuna.

Ulkopuoliseen rahoitukseen löytyy useita hyviä vaihtoehtoja kuten vakuudeton kulutusluotto tai joustoluotto. Lainaa varten ei tarvitse hankkia takaajia tai vakuuksia ja nykyään laina voidaan maksaa tilille jopa saman päivän aikana lainahakemuksen lähettämisestä.

Vakuudettomalla mökkilainalla voi maksaa suurempia kertyneitä kuluja kerralla ja lainan lyhentäminen onnistuu useammassa erässä. Lainan avulla pystyy ostamaan tarvitsemansa veneen, laiturin tai muun suuremman hankinnan ilman, että ostosta varten joutuu säästämään useiden kuukausien ajan.

Mökin kuluja voi pienentää vuokraamalla mökkiä

Varsinkin kesäaikaan vuokramökkien kysyntä on vilkasta. Jos et itse ehdi käymään mökillä kuin muutaman kerran kesässä, kannattaa harkita oman mökin vuokraamista. Vuokratulot ovat verotettavaa tuloa, mutta niillä pystyy hyvin kattamaan mökin kiinteitä kuluja ja samalla mökille saa tarvittavaa käyttöä.

Mökkien vuokra ilmoituksia näkee paljon Tori.fi palvelussa. Osa ilmoittaa vuokrattavasta kohteesta Airbnb kautta. Hinnoittelussa tulee ottaa huomioon oman mökin sijainti, varustelutaso, koko ja materiaalit.

Vuokraaminen vaatii myös jonkin verran työtä, koska vuokralaiset tulee ottaa vastaan tai heille on annettava tarkat ohjeet siivouksesta ja avainten sijainnista.

Vuokraamalla omaa mökkiä voi saada mukavasti lisätuloja. Mutta jos vuokraaminen tuntuu vähänkin epämukavalta, ei hommaan kannata ryhtyä.

MAINOS