50 vuotta sitten: Oriveden uimalat eivät vastaa tarvetta

Rouva Irma Myllymäki kyykkii tyylikkäästi Kirkkolahden pyykkilaiturilla. Hän on laituriin tyytyväinen, mutta kuivatusorsia on hänen mielestään aivan riittämättömästi.

Varjoa ja vilpoista vettä on näinä viikkoina ihminen kaivannut: helle on käynyt liian tukahduttavaksi. Oriveden uimarannoilla on ollut nuorta ja varttunutta väkeä. Ei kuitenkaan niin paljon kuin olisi luullut, ja esim. NIHUAN uimarien joukko on selvästi vähentynyt. Tämä ei olekaan ihme. Vesi löyhkää ja se on epämääräisen väristä. Uima-alueen vieressä on matonpesijäin laituri, vähäisen virran myötä tulee uimalan rantaan saastaa.

Pappilanselän rannalla tehdään vaikka mitä

Puhdasta ei uimarien vesi myöskään ole PAPPILANSELÄN UIMALASSA –, uimalanimitys tosin on liian juhlava tälle ahtaalle, rauhattomalle alueelle. Pienellä rantakaistaleella on aivan liian paljon moninaista käyttöä: yleinen uimaranta, leirintäalueen ranta, mattopyykkärien laituri, veneranta ja kaiken kukkuraksi on sahan lautatarha vieressä.

Suorastaan törkeätä uimarien ja leirintäväen kohtelua pappilanselän rannassa on pyykkilaiturin sijoitus uimarannan lähinaapuruuteen. Kesäkuun viimeisellä viikolla olivat pyykkärien puntut ”miehitetyt” aamusta iltaan, pyykkärien saippua- ja likavaahto kulki aaltojen mukana ensin leirintä-, sitten yleisen uima-alueen uimarien nieleskeltäväksi.

Ei voida sanoa kunnan – enempää kuin seurakunnankaan – huolehtineen liiaksi kuntalaisten vapaa-ajan viettopaikoista. Surkeimmin ovat asiat juuri Nihualla ja Pappilanselän rannalla. Pappilanselän pyykkilaituri on kiireesti siirrettävä toiseen paikkaan. Ja eivätköhän kunta ja seurakunta pääsisi vihdoinkin yksimielisyyteen Pappilanselän ranta-alueen käytöstä ja kehittämisestä. Maallikon käsityksen mukaan leirintäalueen paikaksi sopisi seurakunnan omistama niemennokka, se, jossa nyt on Leiripirtti. Alueella on jokseenkin tyhjäkäyntiä, arvokas alue pitäisi ottaa hyödyllisempään käyttöön. Nykyinen pienoinen leirintäalue on hyväkuntoinen, sitä onvaalittu vähäisten määrärahojen turvin tunnollisesti. Se on kuitenkin kertakaikkiaan liian pieni ja rauhattomalla paikalla.

Kirkonlahden tila tyydyttävä

Kirkonlahti taitaa olla nykyisin puhtain ja mukavin järjestetty uinti- ja pyykkipaikka. Järven vesi on itsepuhdistunut. Pyykkärit voivat puuhata omassa, ns. Lahtisen rannassa, eikä aivan lähellä ole uimapaikkaa. He esittävät kunnanisille toivomuksen jotta kirkonlahden ja pappilanselän pyykkäreille rakennettaisiin enemmän pyykinkuivatustelineitä, orsia tms.

Minne ovat puistot kadonneet

Etsimättä tulevat mieleen tässä yhteydessä myös muut veronmaksajien virkityspaikat, mm. puistot? Puistot kysyttäneen. Niitähän ei kirkonkylässä ole, ei liiemmmälti penkkejä, joilla lepuuttaisi koipiaan. Kunnantalon lähellä on ohdakkainen kesantopelto ja siinä kaikki. Mikä lie. Istutettakoon siihen koivuja, edes pensaita. Kylän siisteydestä, silmänruosta olisi pidettävä kiinni.

 

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 2.7.1970. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment