Karavaanarikesä alkoi helteisenä – matkailukausi Säynäniemen leirintäalueella näyttää lupaavalta

Orivesiläinen Heini Holm toimii seitsemättä vuotta Säynäniemen leirintäalueen yrittäjänä. Kesällä respa ja kahvila ovat avoinna kahdestatoista iltakymmeneen. Kuva: Eveliina Kälviäinen

Oriveden Säynäniemen leirintäalue aukesi karavaanareille kesäkuun alussa. Yleensä leirintäalue on avattu jo toukokuussa viikonlopuiksi, mutta nyt kauden aloitus viivästyi.

– Kaupunki remontoi kevään aikana yleisiä suihkutiloja, joten emme voineet avata aluetta ja ottaa matkaajia vastaan ennen kuin ne oli saatu valmiiksi, leirintäalueen yrittäjänä seitsemättä kesää toimiva Heini Holm kertoo.

Holmin mukaan kevään ja alkukesän koronarajoitukset eivät ole suuresti vaikuttaneet kauden alkuun leirintäalueella.

– Säynäniemihän on kesäpaikka ja kesä lähti heti käyntiin, kun avattiin kuun alussa. Tähän mennessä kelit ovat suosineet ja ihmiset ovat olleet hyvin liikkeellä kotona vietetyn kevään jälkeen, hän tiivistää.

Kuluvalle kesälle ei leirintäalueelle ole palkattu kesätyöntekijää, vaan Holm huolehtii palveluista kahdestaan veljensä Lasse Holmin kanssa.

– Kevät oli siinä mielessä haasteellinen, että oli hankala suunnitella tulevaa kautta ja miettiä, miten tilanne etenee. Tämä kesä kokeillaan mennä tiiviimmillä aukioloajoilla. Suljemme joka päivä iltakymmeneltä, vaikka koronarajoituksia on viime viikkoina höllennetty.

Yrittäjän mukaan vaunupaikat ovat alkukesästä täyttyneet hyvin. Vuosittain leirintäalueella on kolmisenkymmentä kausipaikkalaista.  Kuva: Eveliina Kälviäinen

Vaunupaikkojen kysyntä kohdillaan

Kotimaan matkailulle povattu ruuhkapiikki ei ainakaan vielä ole todentunut Säynäniemessä. Holm on kuitenkin nähnyt jonkin verran uusia kasvoja tuttujen kausipaikkalaisten rinnalla.

– Suurin osa, jotka ovat käyneet, ovat olleet Säynäniemessä ensi kertaa. Monet varmaankin reissaavat ja kiertävät kesän aikana paikkoja, joissa eivät ole aiemmin käyneet.

Aiempiin vuosiin verrattuna vuokramökkien kysyntä on kuitenkin ollut tavanomaista vähäisempää. Sen sijaan asuntovaunupaikat ovat Holmin mukaan täyttyneet hyvin. Alueen 56 paikasta tällä hetkellä varattuna on noin neljäkymmentä. Erityisen kysyttyjä ovat paikat rannan välittömässä läheisyydessä.

– Vuosittain kausipaikkalaisia on yleensä ollut noin kolmisenkymmentä. Suurin osa heistä on Tampereen seudulta ja lähikunnista. Monet asustavat koko kesän vaunussa ja kulkevat myös töissä leirintäalueelta käsin.

Säynäniemen kovin sesonki sijoittuu heinäkuuhun. Elo leirintäalueella vilkastuu juhannuksen tienoilla ja hiljenee elokuun alussa.

– Kun koulut alkavat, leirintäalue hiljenee todella paljon. Keleistä riippuen elokuun viikonloput ovat vielä olleet suhteellisen vilkkaita, mutta arkipäivät hyvin hiljaisia, Holm selvittää ja huomauttaa alan olevan kovin riippuvainen säästä.

– Matkailijat, joka ovat päättäneet lähtevät reissuun, kulkevat oli keli mikä tahansa. Meillä monet asiakkaat ovat kuitenkin paikallisia, jotka käyvät päivällä uimassa, syömässä ja jätskillä, jos ilmat ovat kohdillaan.

Säynäniemen valttikorttina Holm pitääkin juuri ruokaa ja haluaa panostaa siihen jatkossakin.

– Ruokailijoita on käynyt joka vuosi aiempaa enemmän, ja nytkin on paljon väkeä käynyt syömässä. Tarjolla on grilliruokaa, mutta valmistamme sen mahdollisimman hyvin.

Karavaanarikesä sopii lapsiperheelle

Kuluneella viikolla lämmintä kesäpäivää leirintäalueella viettivät Jaana ja Veli-Matti Sutinen lastensa Stellan ja Aatun kanssa.

Nurmeksessa asuva perhe kertoi yöpyneensä ensi kertaa Säynäniemessä.

– Saavuimme eilen illalla. Olimme Naantalissa Muumimaailmassa ja lähdimme ajelemaan kotia kohti. Koko matkaa emme jaksaneet ajaa kerralla, joten pysähdyimme tänne, kun huomasimme ilmoituksen, Jaana Sutinen kertoo.

– Säynäniemi on ollut positiivinen yllätys. Aktiviteetteja on hyvin tarjolla kaikenikäisille, hän kommentoi.

Viikon verran reissun päälle olleet Sutiset ovat vielä noviiseja karavaanarielämässä, sillä he ostivat matkailuautonsa vasta kolme viikkoa sitten.

– Mietimme jo viime kesänä, että asuntoauto olisi hyvä ja helppo tapa matkustaa lasten kanssa, Jaana sanoo ja kertoo Stellan ja Aatun viihtyneensä hyvin matkailuauton kyydissä.

Nurmeslaiset Veli-Matti ja Jaana Sutinen lapsineen leiriytyivät ensi kertaa Säynäniemessä. Kuva: Eveliina Kälviäinen

Leave a Comment