Verkostoissa on voimaa – tuoreet orivesiläiset kokevat tulleensa kotiin ja samaa tarjotaan muillekin tulevassa uudessa asuntomyymälässä

Tiina ja Pasi Bergqvist poikkeavat kurkistamaan, miten uuden asuntomyymälän remontti on edennyt. Pasi Bergqvist tunnustaa olevansa niissä asioissa hyvin tarkka, siksi hän tekee mielellään itse, eivätkä asiat aina etene niin nopeasti kuin toivoisi. Kuva: Anne Kotipuro

– Katselimme liiketilaa Orivedeltä jo alkuvuodesta, mutta haku vei aikansa. Näkyvyys on tällä alalla tärkeää, että kohteita saadaan esille ikkunaan. Tässä ovat myös parkkipaikat lähellä ja mitä olen remppaa tehdessä huomannut, ihmisiä liikkuu muutenkin aika vilkkaasti tästä ohi, sanoo entisisiä Kulta-Juvosen tiloja asuntomyymäläksi pääasiassa itse kunnostava Pasi Bergqvist.

Entisen Holman koulun perheelleen kodiksi hankkineet Tiina ja Pasi Bergqvist avaavat asuntomyymälän Orivedelle, Kulta-Juvosen tiloihin. Ovet aiotaan saada auki viimeistään joulunavauspäivänä 18. marraskuuta, mutta kun välillä pitää tehdä ”oikeitakin töitä”, aika on ollut kortilla.

Bergqvistit toimivat Kiinteistömaailma-ketjun yrittäjinä Tampereen Kalevassa, ja rinnalle avattava Oriveden toimipiste on nimeltään Kiinteistömaailma Orivesi. He ottavat käyttöönsä vain liiketilan etuosan, taakse jää vielä vapaa tila, jonne käynti on päätyovesta.

Orivedellä päivystetään kahtena päivänä viikossa

Oriveden pisteessä pidetään kaksi päivystyspäivää viikossa, ja muulloin tapaamisia järjestetään sopimuksen mukaan.

– Haluamme palvella myös oman kaupungin asiakkaita täällä ja tarjota lisäarvoa tamperelaisille asiakkaillemme. Korona muutti vahvasti työn luonnetta, ja yleisesittelyitä kohteissa järjestetään enää satunnaisesti.

Pirkanmaalla tehdään edelleen varsin paljon etätöitä, samoin vuorotyötä, joten työn iltapainotteisuus on keventynyt ja asiakkaille voi ehdottaa jo päiväaikojakin.

– Näin pimeän vuodenaikaan on ihan eri asia, pitääkö esittelyn iltaseiskalta vai jo iltapäivästä, kun näkee paremmin pihankin, he lisäävät.

Tuoreet orivesiläiset ovat yllättyneet positiivisesti siitä, miten hyvät liikenneyhteydet Orivesi voi tarjota. Tiina Bergqvist kertoo käyttävänsä aika lailla junaa, niin ei tarvitse ajaa kahdella autolla peräkkäin. Myös paikkakunnan kokoon nähden monipuoliset palvelut ovat mukava havainto.

He tietävät, että Orivedellä tehdään 140–150 asuntokauppaa vuodessa ja yksityiset kaupat sen päälle. Muutaman omakotitalon kertoo Tiina Bergqvist jo täältä myyneensä.

Puoliso Pasi on koulutukseltaan insinööri ja työskenteli ennen alalle tuloaan teollisuuden esimiestehtävissä. Hän myykin 95-prosenttisesti kiinteistöjä, koska talotekniikka ja rakenteet kiinnostavat häntä. Välillä hän oli myös kolme vuotta Kannustalon myyntijohtajana, mutta veri veti takaisin yrittäjäksi.

Entistä Kulta-Juvosen myymälää tuskin tunnistaa enää. Asuntomyymälälle riittää pienempikin tila, joten liikehuoneistojen väliseinä on palautettu. Seinien väriksi kiinteistönvälittäjät valitsivat Höyhen-nimisen sävyn. Yhteistä remonttikokemusta heillä on jo muutamasta talosta, joten toisen maku on tiedossa ja mielipiteet melko yhtenevät. Kuva: Anne Kotipuro

Kolme sukupolvea saman katon alla toimii hyvin

Nokialla aiemmin asunut pariskunta haki pitkään vanhaa, isoa hirsitaloa suurella tontilla, joka ei olisi kovin syrjässä. He löysivät sen Holmasta, ja nyt tilaa on niin perheen kahdelle isolle rottweilerille kuin isoisällekin, joka on ollut kiireisille yrittäjille hyvä pieni tukiverkosto.

Kolmen sukupolven huushollissa on asuttu pian 9 vuotta, ja järjestely toimii heillä hyvin. On mukavaa, kun on joku odottamassa tytärtä koulusta ja päästämässä koirat välillä aidatulle pihalle.

– Hitaasti, mutta varmasti remontti edistyy sielläkin, mutta parempi asua ensin jonkun aikaa ennen kuin alkaa kaikkea muuttamaan. Menossa on pohjaratkaisu numero neljä, ja huonejärjestyksiä on kovasti mietitty. Maalämpöön vaihdettiin jo keväällä, he kertovat.

– Se on meidän koti, ensimmäinen sellainen, jonka tuntee kodiksi pitkästä aikaa. Kun työnteko on välillä hektistä, siellä on tilaa ja rauhaa, vaikkei se vielä olekaan ihan meidän näköinen. Muutama talo on jo yhdessä remontoitu ja vieläkin ollaan naimisissa… Eli aika samanlaisista asioista tykätään, ja yhdessä ahertaminen on ollut vahvuus myös yrittämisessä, vaikka siellä nähdään toisiamme aika vähän, korkeintaan perävalot, he nauravat.

Lähes puolessa kaupoista mukana enemmän kuin yksi välittäjä

Kiinteistömaailma-ketjussa on Pirkanmaalla töissä yli 70 ihmistä. Ketjussa toimitaan joustavasti yli kuntarajojen. Jokaisella on oma asiakaskunta, mutta ostava asiakas voi tulla vaikka Helsingistä tai myytävä kohde sijaita Varkaudessa. Silloin on hyvä, kun voi ottaa yhteyttä Kiinteistömaailman kollegaan, jolla on paikallistietämystä. Valtakunnallinen verkosto on osa vahvuutta ja järkevä työnjako kaikkien eduksi.

– Ison ketjun etuna on myös iso määrä välitettäviä kohteita per välittäjä. Toimivasta yhteistyöstä kertoo se, että Pirkanmaalla 44 prosentissa asuntokaupoista on mukana enemmän kuin yksi välittäjä, Pasi Bergqvist heittää.

Tiina Bergqvist tietää, että lähes aina ensimmäiset tarjoukset ovat parhaita ja ostaja valikoituu niistä. Hinnoittelu ilman alueellista tuntemusta on kuitenkin aina riski, senkin vuoksi verkostosta on hyötyä. Ylipäänsä tarkka hinnoittelu on tärkeää, ja siinä on osattava lukea muutakin kuin tilastoja, koska se tapa on aina peruutuspeiliin katsomista, Pasi Bergqvist sanoo.

– Markkina muuttuu, eikä koko minun 15-vuotisella välittäjäurallani ole tapahtunut tällaisia mullistuksia. Koronan tullessa ei ensimmäiseen kuukauteen liikkunut mikään, sitten alkoi hurja tahti, ja kun sota Ukrainassa syttyi, sama juttu, lisää Tiina Bergqvist.

Kakkoskehän mahdollisuudet on jo oivallettu

Tampere on Pirkanmaan johtava markkina, mutta kaikki tietävät, miten vaikeaa ja kallista on saada sieltä tonttia omakotitalolle. Jos onnistuu saamaan, hintakin on usein 150 000–200 000 euroa. Täältä tilavan tontin voi saada 25 000–30 000 eurolla, ja erotuksella rakentaa taloa jo pitkälti.

– Koska Tampereen naapureissakaan maata ei valmisteta lisää ja eletään tiiviisti, on jo alettu oivaltaa tämän kakkoskehän mahdollisuudet. Mekin asuimme Nokialla 800-neliöisellä tontilla, jonne oli mahdutettu 200-neliöinen talo ja autotallirakennus. Siinä oli jo aika täyttä!

Toisaalta Tampereella yksiö uudiskohteessa saattaa maksaa 200 000 euroa, ja moni miettiikin, mitä muuta samalla rahalla voisi saada. Eikä Tampereen ympäryskunnistakaan alle 300 000 euron tahdo enää saada taloa, joka ei vaatisi remonttia.

– Kuitenkin asua pitää aina, ja elämän käännekohdat pyörittävät meitäkin. Muutama vuosikymmen sitten lähdettiin pienestä pikkuhiljaa isompaan, mutta nyt loppuelämän koti ei ehkä olekaan enää se omakotitalo, vaan eletään enemmän omaa elämää ja nautitaan valinnanvapaudesta: hyvästi lumityöt! Pasi Bergqvist tiivistää. Häntä itseään eivät lumityöt haittaa, vaan hän pitää niistä.

– Pelastetaan vanhat talot -ryhmässä, johon itsekin kuulun, taas liikkuu todella paljon nuoria pareja, jotka ovat muuttaneet maalle ja remontoivat itselleen vanhaa taloa. Korona muutti myös työkulttuurin, eikä enää tarvitse asua työpaikan lähellä. Tämän näen isona mahdollisuutena myös Oriveden kaltaisille paikkakunnille, hän jatkaa.

Tarjouskauppa mullisti kaupanteon

Ylihinnoittelu on aina karhunpalvelus myyjälle. Tiina Bergqvist on seurannut vuosien aikana Oriveden seudun hintoja ja myynyt täältä aika paljon. Aviomiehen aluetta taas olivat Kangasala, Sahalahti ja Kuhmalahti.

Tiina Bergqvist nostaakin esille Kiinteistömaailman vuonna 2007 lanseeraaman tarjouskaupan edut: läpinäkyvyys, kaikki halukkaat ostajaehdokkaat pääsevät mukaan ja tarjouksilla saadaan haarukoitua oikea markkinahinta.

– Jo noin kolmannes meillä myynnissä olevista kohteista menee kaupaksi sillä. Aluksi ihmiset olivat epäluuloisia, että mikä ihmeen huutokauppa tämä on, mutta se on reilua kaupankäyntiä, jossa tavoitetaan useampi mahdollinen ostajakandidaatti. Jokainen voi rekisteröityä kaupan seuraajaksi ja silloin saa heti tiedon, kun uusi ihminen on tehnyt tarjouksen, jolloin voi halutessaan pistää paremmaksi, hän kuvailee.

Kiinteistönvälitys on Bergqvistien unelmatyö: monipuolisuudessaan vaativa, mutta siinä pääsee lähelle ihmisiä.

– On ymmärrettävä rakentamisesta ja rakenteista, verotuksesta, kuolinpesistä, ja on muutamat itkutkin tirautettu asiakkaan kanssa. Siinä ollaan tosi ison asian äärellä. Henkilökohtaisella kemialla on suuri merkitys, mutta paljon tehdään myös asiakkaalle näkymätöntä työtä ja taustaselvityksiä esimerkiksi kaavoitusasioissa ja isännöitsijöiden suuntaan.

Välityspalkkiosta olisi toki kiva säästää, mutta myyjän vastuut ulottuvat osakehuoneistoissa kahden vuoden ja kiinteistöissä viiden vuoden päähän, ja netti on osaltaan madaltanut reklamaatiokynnystä.

– Joskus pitää ihan korostetusti tuoda esiin ostajaehdokkaalle, että tämä on vanha talo, ja se on otettava huomioon. Ihmistuntemustakin vaaditaan, mutta kun kerran onnistuu, asiakas suosittelee luultavasti meitä muillekin ja palaa uudestaankin, jos tarvetta tulee, Tiina Bergqvist kuvailee.

Tiina ja Pasi Bergqvist vaihtoivat asuinpaikkaa Nokialta Orivedelle, ja kehuvat uuden kotikaupunkinsa palveluita ja omaleimaista villasukkabrändiä. Monista luontokohteista he ovat ehtineet käydä vasta sunnuntaikahveilla Eräpyhässä. Kuva: Anne Kotipuro

Leave a Comment