Lauma kateissa

Seurakuntavaalien äänestysinto Oriveden seurakunnan alueella pysyi lähes samana kuin neljä vuotta sitten. Äänestysprosentiksi on nyt muodostumassa 20,7. Edellisellä kerralla prosentti oli 21,97. Vaikka into ei ole edellisestä kerrasta kovin paljon laantunut, on kuitenkin erikoista, että seurakuntalaisia ei vaaleissa äänestäminen kiinnosta.

Äänioikeutettuja Oriveden seurakunnassa olisi ollut 6 259. Heistä hiukan alle 1 400 henkilöä kävi äänestämässä. Seurakuntavaaleissa saavat äänestää myös 16 vuotta täyttäneet seurakunnan jäsenet. Näitä 16–17-vuotiaita äänioikeutettuja Oriveden seurakunnan alueella oli 232. Äänestämässä heistä kävi 21.

Kirkon yleisessä tiedotteessa todetaan, että seurakuntavaalien äänestysprosentti on valtakunnallisesti pysynyt alle 20 prosentissa 1970-luvulta lähtien. Nyt prosentiksi on muodostumassa 12,7.

Samassa tiedotteessa matalan äänestysprosentin kerrotaan olevan tyypillistä kansankirkkotyyppiselle uskonnollisuudelle, jossa tavallisesti aktiivisesti toimivien osuus vähäisempi ja valtaosa jäsenistä osallistuu toimintaan harvakseltaan. Silloin tällöin seurakunnan toimintaan osallistuvat ovat siis todennäköisesti tyytyväisiä siihen, mitä he kirkolta ja seurakunnalta saavat eikä äänestämässäkään tarvitse käydä.

Kirkko ja seurakunnat ovat suurten mullistusten edessä, sillä seurakuntien jäsenmäärien ennustetaan laskevan. Mietittäväksi jää, mitä tehtävää paimenella on, jos sillä ei ole laumaa. Siinä on uusilla kirkkovaltuustoillakin runsaasti pohdittavaa.

Leave a Comment