Uusi Längelmäen Henna tarttuu jo toimeen, kun muut vasta tuumailevat – joulun avaus Länkipohjassa alkoi sadulla

Länkipohjan joulunavaus
Ruusa Saarinen, Linnea Savolainen ja Senni Saarinen lauloivat joulun avauksessa. Kuva: Leena Lähdesmäki

Länkipohjan joulun avaus alkoi sunnuntaina 143 vuotta vanhalla sadulla, jonka kertoi emeritusprofessori Seppo Knuuttila.

Lue myös: Ensi vuonna Länkipohjan joulunavausta vietetään valoisaan aikaan – tänä vuonna tapahtumassa kuultiin Lauri Helken ylistys Längelmäelle

Alkuaan uuhiniemeläisen Juho Walleniuksen kertoma ja Lilli Liliuksen muistiin merkitsemä satu kertoi eläinten joulurauhasta.  Hiirten suunnitelma joulurauhan saavuttamisesta ei ollut ihan loppuun asti mietitty – vaivalla hankittu kello kissan kaulaan jäi laittamatta. Sadun opetus lienee, ettei aina kaikki onnistu, mutta yhteistyöllä pitää yrittää.

Länkipohjan joulunavaus
Kalevi Lammi sai julkistaa Längelmäen Hennaksi Kati Tuomisen. Kuva: Leena Lähdesmäki

Hennan tittelin sai Kati

Yhteistyöllä syntyi myös Länkipohjan joulun avaus. Längelmäki Seuran vuoden kohokohtia on Längelmäen Hennan tai nykyisin myös Hannun julkistaminen.

Längelmäen yrittäjiltä vuonna 2019 seuralle siirtyneen ja vuodesta 1993 jatkuneen perinteen myötä aktiivinen, puuhakas ja yhteisön puolesta uurastava längelmäkeläinen saa arvonimen tunnustuksena työstään. Jalmari Finnen Pitkäjärveläisiä -näytelmän mukaan tittelin saava henkilö on kylän yhteisten asioiden järjestäjä ja moneen ehtivä. Niin tänäkin vuonna.

– Tämän vuoden Henna on aktiivisesti monessa mukana. Siinä missä joku vielä tuumailee, Kati Tuominen jo ryhtyy toimeen, kuvaili Hennan julkistanut Kalevi Lammi.

Padasjoelta kotoisin oleva maatilan tytär ja nykyisin Puharilassa maatalon emäntänä toimiva Kati Tuominen pääsi heti myös juhlapuhujan rooliin.

– Olen jouluihminen ja mielestäni tämä aika on paras aika vuodesta. Joulutunnelma syntyy kyllä ilman hössötystä, mutta se ei tarkoita, että joku siellä yleisön joukossa pääsisi eroon siivouksesta, nauratti  Henna yleisöä viitaten puolisoonsa.

– Juhlaa ei tule, jos sen eteen ei nähdä hieman vaivaa, muistutti Kati Tuominen.

Länkipohjan joulunavaus, Längelmäen Henna
Kati Tuominen on Längelmäen Henna. Hän sai pitää heti puheen joulun avaukseen saapuneelle väelle. Kuva: Leena Lähdesmäki

”Jos emme itse tee asioita, ei kukaan muukaan niitä tee”

Tuore Henna huolehti myös kylien hiipumisesta.

– Aktiivisia kyläläisiä on yhä vähemmän. Jos emme itse tee asioita, ei kukaan muukaan niitä tee. Tärkeää on löytää joulun sanoma: muistetaan lähimmäisiä ja juhlan ohella myös arjessa, kannusti Kati Tuominen.

Joulunavauksessa vieraili tietenkin myös joulupukki. Kiireistään huolimatta hän ehti vastata yleisön kysymyksiin. Napakin kysymys tuli tietenkin lasten suusta: ”Oletko oikea Joulupukki?”

Karamellien jako taisi saada epäilijät joulupukin puolelle, ja tilaisuus jatkui musiikilla, jota esittivät duo Matti ja Seppo sekä Senni Saarinen, Ruusa Saarinen ja Linnea Savolainen.

Länkipohjan joulunavaus
Eija Helpiölä pääsi haastattelemaan joulupukkia. Kuva: Leena Lähdesmäki
Länkipohjan joulunavaus
Duo Seppo ja Matti loivat tunnelmaa joulumusiikilla Länkipohjan joulukauden avajaisssa. Kuva: Leena Lähdesmäki

Leave a Comment