50 vuotta sitten: Kirkkovaltuuston juhlakokous ja päätöstilaisuus Eräjärvellä

vanha artikkeli, Eräjärven seurakunta, kirkkovaltuusto
Eräjärven seurakunnan kirkkovaltuustolla oli juhlakokous, joka oli myös sen viimeinen kokous.

Eräjärven kirkkovaltuusto piti keskiviikkona joulukuun 27 päivänä juhlakokouksensa, joka samalla oli viimeinen Eräjärven seurakunnan kirkkovaltuuston kokous. Kokouksessa johti puhetta vt. kirkkoherra Aarre Vapaavuori.

Ainoana asiana kokouksessa oli ”Unohdettujen vainajien muistomerkin” aikaansaaminen Eräjärven hautausmaalle. Tämä kirkkohallintokunnan tekemä esitys hyväksyttiin yksimielisesti ja muistokivi päätettiin paljastaa seurakunnan päättäjäisjuhlallisuuksien yhteydessä sunnuntaina joulukuun 31 päivänä jumalanpalveluksen jälkeen. Käytännön toimenpiteet asiassa kirkkovaltuusto määräsi kirkkohallintokunnalle.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta.

Koska muita asioita ei ollut kokoukselle lopetti puheenjohtaja nuijaniskulla Eräjärven seurakunnan kirkkovaltuuston viimeisen kokouksen. Lopuksi vt. kirkkoherra Vapaavuori kiitti kirkkovaltuustoa ja sanoi olleensa heihin tyytyväinen ja oletti myös valtuuston olleen häneen tyytyväinen.

Juhlakokouksen jälkeen oli kahvitilaisuus, missä seurakunnan työntekijäin lisäksi olivat läsnä kirkkovaltuuston, kirkkoneuvoston ja kirkkohallintokunnan jäsenet puolisoineen.

Opettaja Yrjö Kantoniemi toivotti vieraat tervetulleiksi kahvitilaisuuteen joka on tarkoitettu yhdessäolotilaisuudeksi vielä näin Eräjärven seurakunnan ”viimeisinä päivinä” ja on kahvitilaisuus ikäänkuin jatkoa tunti sitten pidetylle kirkkovaltuuston juhlaistunnolle, joka samalla oli Eräjärven seurakunnan kirkkovaltuuston viimeinen kokous.

Kahvinjuonnin jälkeen kirkkovaltuuston varapuheenjohtaja Annikki Hirtolahti ja kirkkohallintokunnan puheenjohtaja Tapani Kilkku jakoivat kunnia ja ansiomerkin joht. Kilkun aluksi puhuessa ansioituneille ja pitkäaikaisille seurakunnan luottamushenkilöille heidän työstään seurakunnan hyväksi.

Seurakuntien viran- ja toimenhaltijain liiton kultaisen ansiomerkin sai Senni Kiviniemi, kultaisen kunniamerkin saivat Enok Perkiö ja Yrjö Kantoniemi, hopeisen kunniamerkin Aino Palmroth, Joonas Penttilä, Matti Sipilä, Irja Perkiö ja Sakari Helander.

vanha artikkeli, Eräjärven seurakunta, kirkkovaltuusto
Juhlakahvilla. Etualalla vasemmalta Yrjö Kantoniemi, Tapani Kilkku, Pekka Mattila, Senni Kiviniemi, Jalmari Aarnio, Irma Aarnio ja Aarre Vapaavuori.

Merkinsaajien puolesta esitti kiitokset Yrjö Kantoniemi mainiten mm. että nämä merkit ovat tunnustus koko Eräjärven seurakunnalle merkinsaajien kautta.

Op. Kantoniemi esitti myös kiitokset kirkkohallintokunnan puheenjohtaja Tapani Kilkulle, joka on toiminut tehtävässä kaksitoista vuotta. Samalla hän ojensi johtaja Kilkulle lahjana puheenjohtajan nuijan.

Vt. kirkkoherra Aarne Vapaavuori kiitti puheessaan seurakuntalaisia ja sanoi olleensa tyytyväinen heihin. Myös diakonissa Senni Kiviniemi ja rovasti Jalmari Aarnio käyttivät puheeenvuoron.

Opettaja Yrjö Kantoniemi esitti kiitokset Eräjärven seurakunnan viimeiselle kirkkoherralle vt. kirkkoherra Aarre Vapaavuorelle.

Pankinjohtaja Tapani Kilkku mainitsi että olemmeko unohtamassa sen henkilön, jolle kaikesta niin paljon kiitosta kuuluu; opettaja Yrjö Kantoniemen. Hänen merkityksensä Eräjärven seurakunnan toiminnassa on ollut ensiarvoisen tärkeä ja ansiot suuret, kuten myös kunnallisessakin elämässä Eräjärvellä. Hänelle tahdon esittää meidän kaikkien puolesta lämpimät kiitokset.

Tilaisuuden musiikista huolehti kanttori Elna Laakso pianonsoitollaan sekä yhteiset virret ja joululaulut.

vanha artikkeli, Eräjärven seurakunta, kirkkovaltuusto
Palkitut yhteisessä kuvassa.

*

Eräjärven kunnan ja seurakunnan päätösjuhlallisuudet jatkuvat sunnuntaina 31.12. klo 9.45, jolloin lasketaan kunnan ja seurakunnan seppeleet kolmelle sotien muistomerkille. Klo 10 on jumalanpalvelus Eräjärven kirkossa, missä saarnaa piispa Erkki Kansanaho ja liturgeina ovat rov. Aarnio ja Eräjärven ent. kirkkoherra Matti Knaapi.

Jumalanpalveluksen jälkeen on hautausmaalla ”Unohdettujen vainajien” muistokiven paljastustilaisuus, missä puhuu rov. Aarnio. Seppeleen laskevat Eräjärven kunta ja seurakunta. Täältä siirrytään seurakuntakotiin, jossa Oriveden seurakunnan järjestämä tulojuhla uusille seurakuntalaisille. Piispa puhuu, Oriveden Seurakuntakuoro laulaa ja kahvitarjoilu.

Kello 21-23 on Erälinnassa kunnan tarjoama kansalaiskahvi musiikin säestyksellä ja klo 23.30 kirkossa uuden vuoden viglia, jossa puhuvat rovasti Antero Juntumaa ja vt. kirkkoherra Aarre Vapaavuori.

Klo 00.00 kiinnitetään Oriveden vaakuna Maijastensalmen sillalla olevalle uudelle Oriveden ja Kuhmalahden kuntien väliselle pitäjänrajalle.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 29.12.1972. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment